Sačuvajte zdravlje bubrega

Visok krvni pritisak, dijabetes i nasledna sklonost ka nefrološkim bolestima povećavaju rizik od bolesti bubrega.

Zdravlje 05.03.2018 | 12:36
Sačuvajte zdravlje bubrega
VISOK krvni pritisak, dijabetes i nasledna sklonost ka nefrološkim bolestima povećavaju rizik od bolesti bubrega. I bez tih faktora rizika zdravlje bubrega može da bude ugroženo infekcijama, nedovoljnim unosom tečnosti, konzumiranjem preterano slane hrane, ali i korišćenjem nekih lekova i dodataka ishrani.

Da bi vam bubrezi ostali zdravi probajte da se što više pridržavate sledećih pravila:

1. Unosite dovoljno tečnosti, najbolje obične vode, ali ne preterujte. Nefrolog dr Džejms Sajmon kaže da, nasuprot uvreženom verovanju, nijedna studija nije dokazala da je povećen unos vode efikasan u poboljšanju rada bubrega. Iako je uvek dobro piti dovoljne količine vode, više od uobičajenih šest-osam čaša svakodnevno najverovatnije neće pomoći bubrezima da bolje rade.

2. Jedite zdravu hranu. Vaši bubrezi mogu da tolerišu širok spektar navika u ishrani, ali doktor Sajmon ističe da većina problema s bubrezima nastaje kao posledica drugih zdravstvenih problema, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes. Doktor zbog toga predlaže da steknete naviku da jedete zdravo i umereno, kako biste svoju težinu i krvni pritisak držali pod kontrolom. Sprečavanje nastanka dijabetesa i visokog krvnog pritiska pomoći će bubrezima da ostanu u dobrom stanju.

3. Vežbajte redovno. Ako ste zdravi, vežbanje je dobro zato što, poput zdrave ishrane, redovna fizička aktivnost može da spreči gojenje i hipertenziju. Ipak, vodite računa o tome koliko vežbate, posebno ukoliko nemate kondiciju. Ako se preforsirate kada niste zdravi i u formi, to može da bude naporno za vaše bubrege, kaže dr Sajmon.

4. Budite oprezni sa upotrebom suplemenata i biljnih ekstrakata. Preterana upotreba vitaminskih suplemenata i pojedinih biljnih ekstrakata može da bude štetna za bubrege.

5. Prestanite da pušite. Pušenje može da ošteti krvne sudove, što smanjuje dotok krvi u bubrege, koji zbog toga ne mogu da funkcionišu na optimalnom nivou. Pušenje takođe povećava rizik od nastanka visokog krvnog pritiska, kao i od raka bubrega.

6. Ne preterujte s lekovima koji se dobijaju bez recepta. Tablete koje se dobijaju bez recepta, kao što su "ibuprofen" i drugi, mogu da izazovu oštećenje bubrega ako se redovno uzimaju tokom dužeg perioda, upozorava doktor Sajmon. Ako imate zdrave bubrege i povremeno koristite lekove protiv bolova, oni verovatno ne predstavljaju rizik. Međutim, ako ih pijete protiv hroničnog bola ili artritisa, dr Sajmon kaže da bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom o tome da prati šta se dešava s vašim bubrezima.

7. Ako ste u rizičnoj grupi, idite na redovne preglede bubrega. Ako imate dijabetes ili visoki krvni pritisak, vaš lekar bi trebalo da proverava da li bubrezi normalno rade, kao deo rutinske kontrole.

Novosti
foto:internet
 
 

Komentari / 0

Ostavite komentar