Италијанска и бх. мафија повезана

Хапшењем држављанина БиХ Захида Шерифовића у акцији “Заги”, коју су извеле италијанске полицијске агенције, разокривена ја чврста веза криминалних организација из БиХ и италијанске мафије.

Босна и Херцеговина 03.03.2018 | 23:00
Италијанска и бх. мафија повезана
Откривањем његове криминалне каријере испливала је на површину дугогодишња повезаност криминалаца из земаља бивше Југославије с тамошњом мафијом. Тако је и сам Шерифовић још као дечак побегао од рата у БиХ из родног Брчког у Италију, где је веома брзо у мафијашком клану “Ндрангете” пронашао своје место. Почео је с трговином људима, а сада је ухваћен због кријумчарења наркотика. Никад се није вратио у БиХ, пише Аваз.ба.

У марту прошле године, откривен је још један државаљанин БиХ који је био припадник сурове “Ндрангете”. Оперативци полицијских агенција у БиХ шокирали су се кад су им уступљени подаци да је у Милану ухапшен Сувад Оперта (38) из Вареша. Он је ухваћен ни мање ни више због једног од најтежих дјела у италијанском законодавству, а то је кривично дело мафијашко удруживање. До тада домаће агенције нису располагале информацијама о вези бх. криминалаца с италијанском мафијом, а Опертино хапшење изазвало је покретање нових истрага у том правцу, што потврђује притварање Шерифовића и још петорице Босанаца у недавној акцији “Заги”.

Група којој су припадали Оперта и Шерифовић, оптужена је за убиства, пљачке, изнуде, илегално наоружавање. Већина чланова ухапшена је 16. новембра 2016. године у акцији “Алто Пиемонте”, коју је провела полиција “Биелеа”. Ова криминална група бави се и међународним шверцом оружја које потиче из бивше Југославије те се сумњало да је Оперта био “Ндрангхетина” веза за прикупљање нелегалног оружја.

Оперту су карабињери означили као једног од јачих војника овог клана. Он је током акције успео побећи па су за њим издати европски налог за хапшење, као и међународна потерница. Уследила је континуирана потрага, у коју су биле укључене и бх. полицијске агенције. Тако је Оперта лоциран и ухапшен у Милану.

Нису знали кога су ухапсили

Оперта је у јуну 2016. године привођен у полицијској акцији “Мрежа”. Инспектори тада нису знали кога су ухапсили због недостатка информација. Ова акција проведена је на подручју Зеничко-добојског и Средњобосанског кантона, а била је усмерена на откривање организоване групе која се сумњичи за продају дроге те за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Зараде у милијардама

Поред “Ндрангете”, једна од најјачих мафијашких организација у Италији је и “Камора”. Претпоставља се да “Камору” чини 131 клан који броји 6.800 чланова, а активности је, осим на југу Италије, разгранала и у осталим деловима Италије те по Сједињеним Америчким Државама и Турској. Главне активности којима се баве су шверц дрогом, поготово како су се у новије доба повезали с албанском и нигеријском мафијом, те кријумчарење цигарета, на чему, према неким проценама, годишње зараде скоро милијарду долара.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Аматери

04.03.2018 06:08

Ма ово су аматери за насе политицке партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф,

04.03.2018 19:24

Сада је надрљао,бице густо 'бит це и певања.

Name

Педја

04.03.2018 08:14

Ја мислим да министар Мектиц располазе са оваквим информацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2018 11:32

Али зато Ћеранић јадан ништа не зна о том...а зна о наводним атентатима који се планирају.

Name

Реган

04.03.2018 12:41

Хахаха,какав је овај на фотографији,исти ко мој комсија Леми

ОДГОВОРИТЕ