Italijanska i bh. mafija povezana

Hapšenjem državljanina BiH Zahida Šerifovića u akciji “Zagi”, koju su izvele italijanske policijske agencije, razokrivena ja čvrsta veza kriminalnih organizacija iz BiH i italijanske mafije.

Bosna i Hercegovina 03.03.2018 | 23:00
Italijanska i bh. mafija povezana
Otkrivanjem njegove kriminalne karijere isplivala je na površinu dugogodišnja povezanost kriminalaca iz zemalja bivše Jugoslavije s tamošnjom mafijom. Tako je i sam Šerifović još kao dečak pobegao od rata u BiH iz rodnog Brčkog u Italiju, gde je veoma brzo u mafijaškom klanu “Ndrangete” pronašao svoje mesto. Počeo je s trgovinom ljudima, a sada je uhvaćen zbog krijumčarenja narkotika. Nikad se nije vratio u BiH, piše Avaz.ba.

U martu prošle godine, otkriven je još jedan državaljanin BiH koji je bio pripadnik surove “Ndrangete”. Operativci policijskih agencija u BiH šokirali su se kad su im ustupljeni podaci da je u Milanu uhapšen Suvad Operta (38) iz Vareša. On je uhvaćen ni manje ni više zbog jednog od najtežih djela u italijanskom zakonodavstvu, a to je krivično delo mafijaško udruživanje. Do tada domaće agencije nisu raspolagale informacijama o vezi bh. kriminalaca s italijanskom mafijom, a Opertino hapšenje izazvalo je pokretanje novih istraga u tom pravcu, što potvrđuje pritvaranje Šerifovića i još petorice Bosanaca u nedavnoj akciji “Zagi”.

Grupa kojoj su pripadali Operta i Šerifović, optužena je za ubistva, pljačke, iznude, ilegalno naoružavanje. Većina članova uhapšena je 16. novembra 2016. godine u akciji “Alto Piemonte”, koju je provela policija “Bielea”. Ova kriminalna grupa bavi se i međunarodnim švercom oružja koje potiče iz bivše Jugoslavije te se sumnjalo da je Operta bio “Ndranghetina” veza za prikupljanje nelegalnog oružja.

Opertu su karabinjeri označili kao jednog od jačih vojnika ovog klana. On je tokom akcije uspeo pobeći pa su za njim izdati evropski nalog za hapšenje, kao i međunarodna poternica. Usledila je kontinuirana potraga, u koju su bile uključene i bh. policijske agencije. Tako je Operta lociran i uhapšen u Milanu.

Nisu znali koga su uhapsili

Operta je u junu 2016. godine privođen u policijskoj akciji “Mreža”. Inspektori tada nisu znali koga su uhapsili zbog nedostatka informacija. Ova akcija provedena je na području Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, a bila je usmerena na otkrivanje organizovane grupe koja se sumnjiči za prodaju droge te za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Zarade u milijardama

Pored “Ndrangete”, jedna od najjačih mafijaških organizacija u Italiji je i “Kamora”. Pretpostavlja se da “Kamoru” čini 131 klan koji broji 6.800 članova, a aktivnosti je, osim na jugu Italije, razgranala i u ostalim delovima Italije te po Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj. Glavne aktivnosti kojima se bave su šverc drogom, pogotovo kako su se u novije doba povezali s albanskom i nigerijskom mafijom, te krijumčarenje cigareta, na čemu, prema nekim procenama, godišnje zarade skoro milijardu dolara.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Amateri

04.03.2018 06:08

Ma ovo su amateri za nase politicke partije.

ODGOVORITE
Name

Uf,

04.03.2018 19:24

Sada je nadrljao,bice gusto 'bit ce i pevanja.

Name

Pedja

04.03.2018 08:14

Ja mislim da ministar Mektic raspolaze sa ovakvim informacijama.

ODGOVORITE
Name

Re

04.03.2018 11:32

Ali zato Ćeranić jadan ništa ne zna o tom...a zna o navodnim atentatima koji se planiraju.

Name

Regan

04.03.2018 12:41

Hahaha,kakav je ovaj na fotografiji,isti ko moj komsija Lemi

ODGOVORITE