Да ли је свињска маст заиста здравија од путера?

Последњих деценија, научна истраживања су конзумирање свињске масти, односно незасићених масноћа, најчешће повезивала са срчаним обољењима. Новија, међутим, сугеришу да су незасићене масти, заправо, добре за здравље.

Здравље 03.03.2018 | 11:18
Да ли је свињска маст заиста здравија од путера?
Британска нутриционисткиња Џо Траверс истиче да свињска маст садржи такозване "добре" мононезасићене масноће, које су раније сматране штетнима. Она сматра да би ове масноће могле да буду здравије од путера.

"Свињска маст садржи веома много мононезасићених масноћа, које су веома здраве за срце", каже она.

"То су масноће које су нам потребне у исхрани и које су значајније од путера. Зато, нема ништа погрешно у употреби свињске масти у исхрани."

Чиста свињска маст не садржи транс масти, што се за већину осталих масноћа, које можемо наћи у продавницама, не може рећи. Упркос чињеници да се овакве тврдње о свињској масти све чешће могу чути, званичне здравствене службе у Великој Британији радије препоручују "здравије" алтернативе, пише Индипендент.

Те пепоруке се углавном заснивају на избацивању намирница које садрже засићене масти из употребе и конзмирању намирница које садрже незасићене масти, али у мањим количинама.

"И путер и свињска маст садрже висок проценат масноћа. Разлика између њих је у томе што се свињска маст састоји од 50 одсто мононезасићених масноћа, којих у путеру има око 32 одсто. Дакле, организам добија нешто више есенцијалних масноћа из свињске масти, али ако ипак уживате у путеру - само изволите", сматра нутрициониста Рианон Ламберт.

Он, ипак, истиче да, када су масноће и питању, треба мислити на величину порција и енергетску вредност оброка.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мислим ман

03.03.2018 18:58

Могуце, медјутим, правило сто се тице масноца које уносимо, сто сврсце стање то лосије по организам, знаци, кад би могли намазати обицно тецно уље на сниту било би најздравије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уље

09.03.2018 11:14

Уље се производи процесом екстракције. У Коморе под великим притиском и температуром гдје је смјестен загријан сунцокрет и соја убризгава се хексан(гас који се добија преласком бензина у гасно стање) који се на тај нацин везе за уље у биљци. Тај мјесавина се екстракује и онда се опет дестилацијом раздваја уље и тецни бензин. У тим биљкама има хербицида, пестицида и друге хемије, томе додај јос и токсицне материје из бензина и добицес дјелиц слике стварног састава јестивог уља које купујес у трговини.

Name

рок рок

07.03.2018 09:27

Нема ниста боље од суве сланине или малко свињске масти по хлебу и посутои паприке тоје специјал из младих дјетињских дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добра Маст

08.03.2018 16:04

Дефинитивно је здравија од рафинисаних уља и маргарина(осим домацег маслиновог уља).

ОДГОВОРИТЕ