Da li je svinjska mast zaista zdravija od putera?

Poslednjih decenija, naučna istraživanja su konzumiranje svinjske masti, odnosno nezasićenih masnoća, najčešće povezivala sa srčanim oboljenjima. Novija, međutim, sugerišu da su nezasićene masti, zapravo, dobre za zdravlje.

Zdravlje 03.03.2018 | 11:18
Da li je svinjska mast zaista zdravija od putera?
Britanska nutricionistkinja Džo Travers ističe da svinjska mast sadrži takozvane "dobre" mononezasićene masnoće, koje su ranije smatrane štetnima. Ona smatra da bi ove masnoće mogle da budu zdravije od putera.

"Svinjska mast sadrži veoma mnogo mononezasićenih masnoća, koje su veoma zdrave za srce", kaže ona.

"To su masnoće koje su nam potrebne u ishrani i koje su značajnije od putera. Zato, nema ništa pogrešno u upotrebi svinjske masti u ishrani."

Čista svinjska mast ne sadrži trans masti, što se za većinu ostalih masnoća, koje možemo naći u prodavnicama, ne može reći. Uprkos činjenici da se ovakve tvrdnje o svinjskoj masti sve češće mogu čuti, zvanične zdravstvene službe u Velikoj Britaniji radije preporučuju "zdravije" alternative, piše Indipendent.

Te peporuke se uglavnom zasnivaju na izbacivanju namirnica koje sadrže zasićene masti iz upotrebe i konzmiranju namirnica koje sadrže nezasićene masti, ali u manjim količinama.

"I puter i svinjska mast sadrže visok procenat masnoća. Razlika između njih je u tome što se svinjska mast sastoji od 50 odsto mononezasićenih masnoća, kojih u puteru ima oko 32 odsto. Dakle, organizam dobija nešto više esencijalnih masnoća iz svinjske masti, ali ako ipak uživate u puteru - samo izvolite", smatra nutricionista Rianon Lambert.

On, ipak, ističe da, kada su masnoće i pitanju, treba misliti na veličinu porcija i energetsku vrednost obroka.

B 92
foto:internet

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mislim man

03.03.2018 19:58

Moguce, medjutim, pravilo sto se tice masnoca koje unosimo, sto svrsce stanje to losije po organizam, znaci, kad bi mogli namazati obicno tecno ulje na snitu bilo bi najzdravije.

ODGOVORITE
Name

ulje

09.03.2018 12:14

Ulje se proizvodi procesom ekstrakcije. U Komore pod velikim pritiskom i temperaturom gdje je smjesten zagrijan suncokret i soja ubrizgava se heksan(gas koji se dobija prelaskom benzina u gasno stanje) koji se na taj nacin veze za ulje u biljci. Taj mjesavina se ekstrakuje i onda se opet destilacijom razdvaja ulje i tecni benzin. U tim biljkama ima herbicida, pesticida i druge hemije, tome dodaj jos i toksicne materije iz benzina i dobices djelic slike stvarnog sastava jestivog ulja koje kupujes u trgovini.

Name

rok rok

07.03.2018 10:27

Nema nista bolje od suve slanine ili malko svinjske masti po hlebu i posutoi paprike toje specijal iz mladih djetinjskih dana.

ODGOVORITE
Name

Dobra Mast

08.03.2018 17:04

Definitivno je zdravija od rafinisanih ulja i margarina(osim domaceg maslinovog ulja).

ODGOVORITE