Нерјешена права Срба из Хрватске

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ Никола Пузигаћа рекао је Срни да ће данас у Београду разговарати са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем о рјешавању статусних права избјеглих Срба у Хрватској.

Србија 02.03.2018 | 08:05
Нерјешена права Срба из Хрватске
"Упознаћемо Дачића о проблемима у раду Удружења и замолити га да у разговорима са хрватским званичницима укаже на приоритетни значај рјешавања статусних права избјеглих Срба у Хрватској", рекао је Пизигаћа.

Пузигаћа је изразио увјерење да ће након недавне посјете предсједника Србије Александра Вучића Загребу коначно са мртве тачке бити покренуто и рјешавање статусних права избјеглих Срба у Хрватској.

Он је додао да је састанак делегације Удружења са Дачићем заказан за 11.30 часова у просторијама Министарства спољних послова Србије.

Представници Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ недавно су у отвореном писму Дачићу указали на кршење основних људских права избјеглих Срба у Хрватској којима су одузета права на поврат имовине, те станарска, пензиона и радна права у тој земљи.

Пузигаћа је раније изјавио Срни да је у Хрватској на незаконит и дискриминишући начин за око 50.000 српских породица одузето станарско право.

"У Хрватској је без икаквог разлога минирањем и паљењем уништено више од 40.000 српских кућа и окућница, док за око 15.000 предратних пензионера никада није исплаћена накнада за обустављање исплате пензија", истакао је Пузигаћа.

Он је подсјетио да Хрватска није измирила потраживања за више од 10.000 српских пријератних девизних штедиша код Југобанке - у Загребу, Ријеци и Сплиту, чије се укупно потраживање прикрива као државна тајна.

Према његовим ријечима, Хрватска није признала право на учешће у приватизацији државних предузећа за више од 200.000 Срба који су имали право на приход у поступку приватизације по основу текућег и минулог рада.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драганче

02.03.2018 07:45

Српска “елита” је добро наплатила вашу муку...џаба им се жалите. Препуштени сте сами себи, ко се како снадје. У Хрватску назад нема...а гдје даље зависи од вас самих и од среће. Нека Вам је Бог у помоћи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

02.03.2018 09:13

Није тацно,они им и врацају,кад је посјетио Косово Вуциц је поклонио народу неколико коза,трактор,поправио неколико кровова

Name

БОБА

02.03.2018 21:09

БОГАМИ ГЛЕДАЛА САМ ЕМИСИЈУ НА РТРС О ЈЕДНОМ СЕЛУ У ДАЛМАЦИЈИ ГДЈЕ ЧОВИЈЕК ЖИВИ У БЕОГРАДУ А КУЋЕ ИМ У ТОМ СЕЛУ ПОПРАВИЛА ХРВАТСКА .ШТА РЕЧИ ОТИЋИ У БЕОГРАД ИМАТИ КУЋУ И ДОЛАЗИТИ У СЕЛО НА ПРОВОД.ДОСТА ЈЕ И ВАС РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН ДАВНО ШТА ЋЕ БИТИ СА ОМЛАДИНОМ О ТОМЕ ВИ ПРИЧАЈТЕ ПРЕШЛИ СТЕ СВЕ ГРАНИЦЕ ДОЧЕПАЛИ СТЕ СЕ ВЕЛЕГРАДА И ПАМЕТУЈЕТЕ. НИКАДА ВАМ НИЈЕ БИЛО БОЉЕ,

ОДГОВОРИТЕ