Nerješena prava Srba iz Hrvatske

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH Nikola Puzigaća rekao je Srni da će danas u Beogradu razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem o rješavanju statusnih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj.

Srbija 02.03.2018 | 08:05
Nerješena prava Srba iz Hrvatske
"Upoznaćemo Dačića o problemima u radu Udruženja i zamoliti ga da u razgovorima sa hrvatskim zvaničnicima ukaže na prioritetni značaj rješavanja statusnih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj", rekao je Pizigaća.

Puzigaća je izrazio uvjerenje da će nakon nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu konačno sa mrtve tačke biti pokrenuto i rješavanje statusnih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj.

On je dodao da je sastanak delegacije Udruženja sa Dačićem zakazan za 11.30 časova u prostorijama Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Predstavnici Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH nedavno su u otvorenom pismu Dačiću ukazali na kršenje osnovnih ljudskih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj kojima su oduzeta prava na povrat imovine, te stanarska, penziona i radna prava u toj zemlji.

Puzigaća je ranije izjavio Srni da je u Hrvatskoj na nezakonit i diskriminišući način za oko 50.000 srpskih porodica oduzeto stanarsko pravo.

"U Hrvatskoj je bez ikakvog razloga miniranjem i paljenjem uništeno više od 40.000 srpskih kuća i okućnica, dok za oko 15.000 predratnih penzionera nikada nije isplaćena naknada za obustavljanje isplate penzija", istakao je Puzigaća.

On je podsjetio da Hrvatska nije izmirila potraživanja za više od 10.000 srpskih prijeratnih deviznih štediša kod Jugobanke - u Zagrebu, Rijeci i Splitu, čije se ukupno potraživanje prikriva kao državna tajna.

Prema njegovim riječima, Hrvatska nije priznala pravo na učešće u privatizaciji državnih preduzeća za više od 200.000 Srba koji su imali pravo na prihod u postupku privatizacije po osnovu tekućeg i minulog rada.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Draganče

02.03.2018 07:45

Srpska “elita” je dobro naplatila vašu muku...džaba im se žalite. Prepušteni ste sami sebi, ko se kako snadje. U Hrvatsku nazad nema...a gdje dalje zavisi od vas samih i od sreće. Neka Vam je Bog u pomoći!

ODGOVORITE
Name

popara

02.03.2018 09:13

Nije tacno,oni im i vracaju,kad je posjetio Kosovo Vucic je poklonio narodu nekoliko koza,traktor,popravio nekoliko krovova

Name

BOBA

02.03.2018 21:09

BOGAMI GLEDALA SAM EMISIJU NA RTRS O JEDNOM SELU U DALMACIJI GDJE ČOVIJEK ŽIVI U BEOGRADU A KUĆE IM U TOM SELU POPRAVILA HRVATSKA .ŠTA REČI OTIĆI U BEOGRAD IMATI KUĆU I DOLAZITI U SELO NA PROVOD.DOSTA JE I VAS RAT JE ZAVRŠEN DAVNO ŠTA ĆE BITI SA OMLADINOM O TOME VI PRIČAJTE PREŠLI STE SVE GRANICE DOČEPALI STE SE VELEGRADA I PAMETUJETE. NIKADA VAM NIJE BILO BOLJE,

ODGOVORITE