Дочекали Јункера и Хана

Предсједник Европске комисије Јеан-Цлауде Јунцкер и европски комесар за политику проширења и сусједства Јоханнес Хахн састали су се са члановима Предсједништва БиХ Драганом Човићем, Бакиром Изетбеговићем и Младеном Иванићем.

Босна и Херцеговина 28.02.2018 | 10:19
Дочекали Јункера и Хана
Европски званичници данас бораве у службеној посјети Босни и Херцеговини у поводу предаје одговора БиХ на Упитник Европске комисије. Јунцкеру ће одговоре уручити предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Церемонија предаје одговора на Упитник Европске комисије почиње у 10:45 сати, а затим је планирано обраћање предсједавајућег Предсједништва БиХ и предсједника Европске комисије. У међувремену ће Јунцкер и Хахн одржати билатерални састанак са члановима Предсједништва БиХ.



Парламентарна скупштина БиХ најавила је да ће се предсједник Европске комисије Јеан-Цлауде Јунцкер данас обратити посланицима и делегатима Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на заједничкој сједници оба дома врховног органа законодавне власти.

Уочи посјете БиХ Хахн се огласио на свом званичном Тwиттеру профилу те се обратио младима у БиХ поручујући да су они будућност ове земље и да је њихова будућност у ЕУ.

"Ваши политчари морају одговорити вашим тежњама. Посјета предсједника Европске комисије Јеан-Цлаудеа Јунцкера је доказ овог европског пута", написао је Хахн.

На друштвеним мрежама огласио се и предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић који је написао како је данас велики дан за његову земљу Босну и Херцеговину.

У процесу одговарања на Упитник Европске комисије учествовало је 1.100 различитих институција са свих нивоа власти, а које су морале консензусом усвојити садржај сваког одговора на питања из Упитника Европске комисије.

Невладине организације раније су саопштиле како ће Европска комисија највјероватније упутити БиХ додатна питања исто као што је упутила и свим земљама регије. По пријему одговора на основна и додатна питања, Европска комисија детаљно анализира одговоре, узимајући у обзир и налазе стручних посјета до којих је дошла током мисија процјене стања те информације стечене у комуникацији с државама чланицама и међународним институцијама.

На основу ове анализе комисија припрема мишљење о захтјеву за чланство. Мишљење о захтјеву за чланство упућује се у форми саопштења Европском парламенту и Вијећу ЕУ. Вијеће ЕУ га разматра те одлучујући једногласно у најбољем исходу доноси закључак о додјељивању статуса кандидата држави која је поднијела захтјев и о отварању преговора о приступању с том државом, што на политичком нивоу треба да потврди Европско вијеће.

Извор: Клиx
Фото: Фена/Клиx

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Пендула

28.02.2018 09:23

Гдје је онај из Лактаса ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

28.02.2018 09:40

Који?

Name

Милокрад

28.02.2018 09:53

Тај рудоња из Лактаса се труди да БИХ и РС никад не удје у ЕУ. А данас из ЕУ поруцили да це БИХ тек за 200 годна достици стандард ЕУ, ако се настави овако са пљацком, корупцијом, непотизмом...

Name

ре

28.02.2018 12:08

Рудоњама забрањен приступ у урбане средине!!

Name

Трактор

28.02.2018 23:47

Му неполи, студен ,а и јабуке смрзле.

Name

Харе

28.02.2018 09:37

Гдје нам је Велики Вођа највећи Србин на свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харе

28.02.2018 09:44

Ово показује колико је велики вођа небитан срамота странце и да се састану са њим..... црна листа/срамна листа

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

28.02.2018 14:49

Па дје миле нико се не пољуби сњим Мозда му смрде уста заборавио да опере зубцанике хаха Како се повије репиц кад оде у Сарајево никакви напади никакве пријетње Све како И треба да буде Мора да постује оно како му је рецено.

Name

Багра

01.03.2018 11:43

Како не преносе да им се Хан жалио због Новоматица

ОДГОВОРИТЕ