Dočekali Junkera i Hana

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i evropski komesar za politiku proširenja i susjedstva Johannes Hahn sastali su se sa članovima Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Bakirom Izetbegovićem i Mladenom Ivanićem.

Bosna i Hercegovina 28.02.2018 | 10:19
Dočekali Junkera i Hana
Evropski zvaničnici danas borave u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini u povodu predaje odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Junckeru će odgovore uručiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Ceremonija predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije počinje u 10:45 sati, a zatim je planirano obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika Evropske komisije. U međuvremenu će Juncker i Hahn održati bilateralni sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.



Parlamentarna skupština BiH najavila je da će se predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danas obratiti poslanicima i delegatima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na zajedničkoj sjednici oba doma vrhovnog organa zakonodavne vlasti.

Uoči posjete BiH Hahn se oglasio na svom zvaničnom Twitteru profilu te se obratio mladima u BiH poručujući da su oni budućnost ove zemlje i da je njihova budućnost u EU.

"Vaši politčari moraju odgovoriti vašim težnjama. Posjeta predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera je dokaz ovog evropskog puta", napisao je Hahn.

Na društvenim mrežama oglasio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je napisao kako je danas veliki dan za njegovu zemlju Bosnu i Hercegovinu.

U procesu odgovaranja na Upitnik Evropske komisije učestvovalo je 1.100 različitih institucija sa svih nivoa vlasti, a koje su morale konsenzusom usvojiti sadržaj svakog odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Nevladine organizacije ranije su saopštile kako će Evropska komisija najvjerovatnije uputiti BiH dodatna pitanja isto kao što je uputila i svim zemljama regije. Po prijemu odgovora na osnovna i dodatna pitanja, Evropska komisija detaljno analizira odgovore, uzimajući u obzir i nalaze stručnih posjeta do kojih je došla tokom misija procjene stanja te informacije stečene u komunikaciji s državama članicama i međunarodnim institucijama.

Na osnovu ove analize komisija priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo. Mišljenje o zahtjevu za članstvo upućuje se u formi saopštenja Evropskom parlamentu i Vijeću EU. Vijeće EU ga razmatra te odlučujući jednoglasno u najboljem ishodu donosi zaključak o dodjeljivanju statusa kandidata državi koja je podnijela zahtjev i o otvaranju pregovora o pristupanju s tom državom, što na političkom nivou treba da potvrdi Evropsko vijeće.

Izvor: Klix
Foto: Fena/Klix

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Pendula

28.02.2018 09:23

Gdje je onaj iz Laktasa ?

ODGOVORITE
Name

srb

28.02.2018 09:40

Koji?

Name

Milokrad

28.02.2018 09:53

Taj rudonja iz Laktasa se trudi da BIH i RS nikad ne udje u EU. A danas iz EU porucili da ce BIH tek za 200 godna dostici standard EU, ako se nastavi ovako sa pljackom, korupcijom, nepotizmom...

Name

re

28.02.2018 12:08

Rudonjama zabranjen pristup u urbane sredine!!

Name

Traktor

28.02.2018 23:47

Mu nepoli, studen ,a i jabuke smrzle.

Name

Hare

28.02.2018 09:37

Gdje nam je Veliki Vođa najveći Srbin na svijetu

ODGOVORITE
Name

Hare

28.02.2018 09:44

Ovo pokazuje koliko je veliki vođa nebitan sramota strance i da se sastanu sa njim..... crna lista/sramna lista

ODGOVORITE
Name

AR

28.02.2018 14:49

Pa dje mile niko se ne poljubi snjim Mozda mu smrde usta zaboravio da opere zubcanike haha Kako se povije repic kad ode u Sarajevo nikakvi napadi nikakve prijetnje Sve kako I treba da bude Mora da postuje ono kako mu je receno.

Name

Bagra

01.03.2018 11:43

Kako ne prenose da im se Han žalio zbog Novomatica

ODGOVORITE