Да ли је могућ “априлски пакет“?

Жељко Комшић, лидер Демократске фронте (ДФ), спреман је да одустане од кандидатуре за хрватског члана Предсједништва БиХ уколико у државни парламент буде враћен априлски пакет уставних промјена.

Босна и Херцеговина 28.02.2018 | 09:17
Да ли је могућ “априлски пакет“?
Ова информација, која је "Независним" потврђена од извора блиских странци, значајнија је тим прије јер је управо Комшићева кандидатура усложнила политичку ситуацију у БиХ и изазвала бурне реакције, превасходно ХДЗ-а БиХ.

Замјеник предсједника ХДЗ-а Борјана Кришто јучер је "Независним" потврдила да јој ова прича "није непозната".

"Међутим, ми говоримо о потребама измјена Изборног закона. Ми тражимо да народи могу бирати своје представнике, па нека изволи то бити Комшић или неко други. Што се 'априлског пакета' тиче, да је он био онда прихваћен, ми данас не бисмо били овдје гдје јесмо, но данас имамо друге реалности", казала је Кришто. Она је додала како је данас "правна чињеница" пресуда Уставног суда БиХ те да су то позиције од којих ХДЗ неће одустати те да ће на том трагу тражити рјешење.

Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА и замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ, сматра да је неусвајање "априлског пакета" 2006. највећа неправда која се БиХ догодила, те да ће га СДА подржати уколико тај пакет дође у Парламентарну скупштину БиХ било кад.

"Што се тиче кандидатуре Жељка Комшића за члана Предсједништва, у то не улазим хоће ли он одустати од кандидатуре или не", рекао је Џаферовић.

Из СНСД-а поручују како развој односа, који би били будућност БиХ, не може да почива на било чијим уцјенама.

"Дај боже да је Комшић тако битан да се од његове кандидатуре креира будућност БиХ. Када је у питању 'априлски пакет', тешко је о томе говорити са ове дистанце. Међутим, чим се лидери не враћају разговорима о томе, вјероватно не мисле да је добро рјешење", каже Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а.

Из СДС-а поручују како не вјерују да би сада дали подршку "априлском пакету".

"Али, може се разговарати о том документу може ли се он надоградити у смислу да не представља удар на Дејтон. Колико се сјећам, СДС је и 2006. имао резерву према том пакету, и како сада ствари стоје, не вјерујем да би наишао на нашу подршку", поручује Милован Бјелица, потпредсједник СДС-а.

На крају, Саша Магазиновић, предсједник ГО СДП-а, који је формални партнер ДФ-у, кратко је рекао да не располаже овим сазнањима и да их не може коментарисати.

Садржај "априлског пакета"

"Априлски пакет" уставних промјена био је највећа, најсвеобухватнија и најдуже рађена платформа уставних промјена, за коју су све веће партије дале подршку. У најкраћем, он је садржао четири амандмана, од којих су кључни да би БиХ добила једног предсједника парламента, једног предсједника Савјета министара и једног предсједника БиХ са два замјеника. Сви би морали да буду из различитих конститутивних народа и да се ротирају.

Када је све било формално договорено, пакет је у априлу 2006. године пао у парламенту гласовима Силајџићеве Странке за БиХ, тада тек основане ХДЗ 1990 и једним "одметнутим" гласом тадашњег посланика СДА Мехмеда Жилића.

Извор: НН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Па

28.02.2018 08:35

Априлски пакет хехехе, пропао ко мој шупаљ џеп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

28.02.2018 08:55

Уз мало дораде могао би бити ан дневном реду. У Предсједништво три предсједника: Републике Српске, Републике Херцег Босне и Републике Босне, зашто не....

Name

босна

28.02.2018 09:30

Да је Силајдзиц приватио тај априлски пакет,Мозда би се у том пакету и цетврти пут озенио покрао паре однио у турску одбио пакет и треци пут се зени срам га било сљам од цовјека.

Name

ре лија

28.02.2018 09:42

Е јадне ти твоје републике.

Name

Ре Лија

28.02.2018 09:51

Република??? Прочитај устав. РС је ентитет, а Република је дио имена, као нпр. Црна Гора. Зашто је тако, питај те оне који су то потписали

Name

рере Лија

28.02.2018 10:14

Каква је да је моја је, Република Српска. Ето ви имате некакву босну на 27% независне, мултипрактичне територије, па уживајте у својој прљуги у којој немате честито ни воде.

Name

Кхал Дрого

28.02.2018 11:21

Ал је успјешна лоботомија у бошњачком корпусу. Чуј овог, Република је дио имена. Наравно да је дио имена, уједно и одредница. Шта је ту спорно. Као што је то дио имена код Републике Србије, Републике Хрватске. или Француска Република (Рéпублиqуе Франçаисе), Чешка Решубпика итд. Следећи логилу ових ликова исппраног ума ни Француска или пак Чешка нису републике. Ваљда. Уједно, молио бих да ми било ко од ових који "дубокоумно" тврде, Српска је ентитет, шта је тачно у административном смислу (не као појам из философије јер одвдје то протурају као административну одредницу) "ентитет". И извор гдје то пише. Прихватам било који извор ((као шта укуцамо у претраживачу рецимо "република" добићемо више објашњења шта је, дефиницвија итд,), и било коју википедију. Српска је по свом имену, одредници, слову устава, форми и садржају република. А ти којима ово република боде уши, њихов проблем.

Name

за рера лија

28.02.2018 11:54

А оцемо се наузивати и ви и ми свака тицаст јос нароцито са овим дебилима који нас тобозе воде,зелим ти да се наузивас у р.с а нароцито узивај ако ниси на СНСД-овим јаслама.

Name

Бошњак

28.02.2018 09:02

Ја дајем свој глас господину Комшићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

28.02.2018 09:23

Бас зато сто ти и теби слицни Босњаци, хоцете да бирате представнике других народа, Босна и Херцеговина мора да пропадне. Ако се Југославија није могла одрзати доминацијом једног народа онда је у БиХ то јос мање могуце. Умјесто да бирате представнике других народа требали би да покусате да науците са њима да зивите. Овако БиХ само гурате дубље у понор и највјероватније це цитава дрзава отици у понор и то не неким новим ратовима, вец це пропасти јер неце моци да функционисе због недостатка народа. Док ви размисљате како да прегласате друга два народа и наметнете своју вољу у дрзави, омладина сва три народа се утркује ко це прије да напусти ту исту дрзаву. Вама је битно да је Босна васа босњацка а то сто це ти исти босњаци цитав зивот да зиве као гастербајтери и у бих доци само да умру то није битно.

Name

Ре Мирко

28.02.2018 09:59

РС че пропасти зато што су је Амери направили а исти ти Амери че је развалити а и Федерацију такодјер и направит че Државу какву би многи вољели у складу са уставом Босне и Херзеговине којима јамчи да сви народи буду равноправни ,а овако нити сам ја равноправан у Федерацији нити ти У РС.Само треба ову багру истјерати сто 25 година владају.

Name

ИСТИНА

28.02.2018 10:23

Југославија се распала због економски проблема. Јер свака дрзава пропада ако нејма економије.Данас владају економске политицке науке , одузмути новац па изволи рјеси проблеме без економије. Ако то испуните ви сте геније.

Name

Петар

28.02.2018 11:24

Мирко 100% у праву. Подржавам сваку твоју ријеч. Овај што каже да ће РЕПУБЛИКА СРПСКА пропасти јер су је наводно направили Американци нема појма о животу. РЕПУБЛИКУ СРПСКУ је направио српски народ својим жртвама, она је воља српског народа. Пропашћеш ти који не знаш разликовати слово ч и ћ. Каже човјек је ли мехко или тврдо ћ. , и такав се бави високом политиком. Представи се својим именом што се стидиш реци ја сам МУЈО.

Name

мирко

28.02.2018 11:49

Ста се обадас у устав унијети заступљеност народа по проценту и сваком право,то није било у југославији колико кога толико власти јел јасно миркане.

Name

Коментатор

28.02.2018 12:33

Најважније је да су у РС на власти Додикови Бошњаци и Хрвати и онда је то ОК. Ова држава има негдје малигни тумор и треба га одстранити а то ће урадити стручњаци у сарадњи са пацијентом.

Name

блбл

28.02.2018 11:17

"Ова информација, која је "Независним" потврђена од извора блиских странци" Свако ко је и мало пратио десавања могао је цути да је ЗК то сам рекао у једном обрацању на ТВ прије мјесец дана тако да господа из Независних нису морали јадни гањати тајне канале да додју до ове информације вец сједеци у фотоље цути то директно на тв-у од самог З.К.

ОДГОВОРИТЕ