Da li je moguć “aprilski paket“?

Željko Komšić, lider Demokratske fronte (DF), spreman je da odustane od kandidature za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ukoliko u državni parlament bude vraćen aprilski paket ustavnih promjena.

Bosna i Hercegovina 28.02.2018 | 09:17
Da li je moguć “aprilski paket“?
Ova informacija, koja je "Nezavisnim" potvrđena od izvora bliskih stranci, značajnija je tim prije jer je upravo Komšićeva kandidatura usložnila političku situaciju u BiH i izazvala burne reakcije, prevashodno HDZ-a BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto jučer je "Nezavisnim" potvrdila da joj ova priča "nije nepoznata".

"Međutim, mi govorimo o potrebama izmjena Izbornog zakona. Mi tražimo da narodi mogu birati svoje predstavnike, pa neka izvoli to biti Komšić ili neko drugi. Što se 'aprilskog paketa' tiče, da je on bio onda prihvaćen, mi danas ne bismo bili ovdje gdje jesmo, no danas imamo druge realnosti", kazala je Krišto. Ona je dodala kako je danas "pravna činjenica" presuda Ustavnog suda BiH te da su to pozicije od kojih HDZ neće odustati te da će na tom tragu tražiti rješenje.

Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, smatra da je neusvajanje "aprilskog paketa" 2006. najveća nepravda koja se BiH dogodila, te da će ga SDA podržati ukoliko taj paket dođe u Parlamentarnu skupštinu BiH bilo kad.

"Što se tiče kandidature Željka Komšića za člana Predsjedništva, u to ne ulazim hoće li on odustati od kandidature ili ne", rekao je Džaferović.

Iz SNSD-a poručuju kako razvoj odnosa, koji bi bili budućnost BiH, ne može da počiva na bilo čijim ucjenama.

"Daj bože da je Komšić tako bitan da se od njegove kandidature kreira budućnost BiH. Kada je u pitanju 'aprilski paket', teško je o tome govoriti sa ove distance. Međutim, čim se lideri ne vraćaju razgovorima o tome, vjerovatno ne misle da je dobro rješenje", kaže Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Iz SDS-a poručuju kako ne vjeruju da bi sada dali podršku "aprilskom paketu".

"Ali, može se razgovarati o tom dokumentu može li se on nadograditi u smislu da ne predstavlja udar na Dejton. Koliko se sjećam, SDS je i 2006. imao rezervu prema tom paketu, i kako sada stvari stoje, ne vjerujem da bi naišao na našu podršku", poručuje Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a.

Na kraju, Saša Magazinović, predsjednik GO SDP-a, koji je formalni partner DF-u, kratko je rekao da ne raspolaže ovim saznanjima i da ih ne može komentarisati.

Sadržaj "aprilskog paketa"

"Aprilski paket" ustavnih promjena bio je najveća, najsveobuhvatnija i najduže rađena platforma ustavnih promjena, za koju su sve veće partije dale podršku. U najkraćem, on je sadržao četiri amandmana, od kojih su ključni da bi BiH dobila jednog predsjednika parlamenta, jednog predsjednika Savjeta ministara i jednog predsjednika BiH sa dva zamjenika. Svi bi morali da budu iz različitih konstitutivnih naroda i da se rotiraju.

Kada je sve bilo formalno dogovoreno, paket je u aprilu 2006. godine pao u parlamentu glasovima Silajdžićeve Stranke za BiH, tada tek osnovane HDZ 1990 i jednim "odmetnutim" glasom tadašnjeg poslanika SDA Mehmeda Žilića.

Izvor: NN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Па

28.02.2018 08:35

Априлски пакет хехехе, пропао ко мој шупаљ џеп.

ODGOVORITE
Name

Лија

28.02.2018 08:55

Уз мало дораде могао би бити ан дневном реду. У Предсједништво три предсједника: Републике Српске, Републике Херцег Босне и Републике Босне, зашто не....

Name

bosna

28.02.2018 09:30

Da je Silajdzic privatio taj aprilski paket,Mozda bi se u tom paketu i cetvrti put ozenio pokrao pare odnio u tursku odbio paket i treci put se zeni sram ga bilo sljam od covjeka.

Name

re lija

28.02.2018 09:42

E jadne ti tvoje republike.

Name

Re Lija

28.02.2018 09:51

Republika??? Pročitaj ustav. RS je entitet, a Republika je dio imena, kao npr. Crna Gora. Zašto je tako, pitaj te one koji su to potpisali

Name

рере Лија

28.02.2018 10:14

Каква је да је моја је, Република Српска. Ето ви имате некакву босну на 27% независне, мултипрактичне територије, па уживајте у својој прљуги у којој немате честито ни воде.

Name

Khal Drogo

28.02.2018 11:21

Ал је успјешна лоботомија у бошњачком корпусу. Чуј овог, Република је дио имена. Наравно да је дио имена, уједно и одредница. Шта је ту спорно. Као што је то дио имена код Републике Србије, Републике Хрватске. или Француска Република (République Française), Чешка Решубпика итд. Следећи логилу ових ликова исппраног ума ни Француска или пак Чешка нису републике. Ваљда. Уједно, молио бих да ми било ко од ових који "дубокоумно" тврде, Српска је ентитет, шта је тачно у административном смислу (не као појам из философије јер одвдје то протурају као административну одредницу) "ентитет". И извор гдје то пише. Прихватам било који извор ((као шта укуцамо у претраживачу рецимо "република" добићемо више објашњења шта је, дефиницвија итд,), и било коју википедију. Српска је по свом имену, одредници, слову устава, форми и садржају република. А ти којима ово република боде уши, њихов проблем.

Name

za rera lija

28.02.2018 11:54

A ocemo se nauzivati i vi i mi svaka ticast jos narocito sa ovim debilima koji nas toboze vode,zelim ti da se nauzivas u r.s a narocito uzivaj ako nisi na SNSD-ovim jaslama.

Name

Bošnjak

28.02.2018 09:02

Ja dajem svoj glas gospodinu Komšiću!

ODGOVORITE
Name

Mirko

28.02.2018 09:23

Bas zato sto ti i tebi slicni Bosnjaci, hocete da birate predstavnike drugih naroda, Bosna i Hercegovina mora da propadne. Ako se Jugoslavija nije mogla odrzati dominacijom jednog naroda onda je u BiH to jos manje moguce. Umjesto da birate predstavnike drugih naroda trebali bi da pokusate da naucite sa njima da zivite. Ovako BiH samo gurate dublje u ponor i najvjerovatnije ce citava drzava otici u ponor i to ne nekim novim ratovima, vec ce propasti jer nece moci da funkcionise zbog nedostatka naroda. Dok vi razmisljate kako da preglasate druga dva naroda i nametnete svoju volju u drzavi, omladina sva tri naroda se utrkuje ko ce prije da napusti tu istu drzavu. Vama je bitno da je Bosna vasa bosnjacka a to sto ce ti isti bosnjaci citav zivot da zive kao gasterbajteri i u bih doci samo da umru to nije bitno.

Name

Re Mirko

28.02.2018 09:59

RS če propasti zato što su je Ameri napravili a isti ti Ameri če je razvaliti a i Federaciju takodjer i napravit če Državu kakvu bi mnogi voljeli u skladu sa ustavom Bosne i Herzegovine kojima jamči da svi narodi budu ravnopravni ,a ovako niti sam ja ravnopravan u Federaciji niti ti U RS.Samo treba ovu bagru istjerati sto 25 godina vladaju.

Name

ISTINA

28.02.2018 10:23

Jugoslavija se raspala zbog ekonomski problema. Jer svaka drzava propada ako nejma ekonomije.Danas vladaju ekonomske politicke nauke , oduzmuti novac pa izvoli rjesi probleme bez ekonomije. Ako to ispunite vi ste genije.

Name

Petar

28.02.2018 11:24

Mirko 100% u pravu. Podržavam svaku tvoju riječ. Ovaj što kaže da će REPUBLIKA SRPSKA propasti jer su je navodno napravili Amerikanci nema pojma o životu. REPUBLIKU SRPSKU je napravio srpski narod svojim žrtvama, ona je volja srpskog naroda. Propašćeš ti koji ne znaš razlikovati slovo č i ć. Kaže čovjek je li mehko ili tvrdo ć. , i takav se bavi visokom politikom. Predstavi se svojim imenom što se stidiš reci ja sam MUJO.

Name

mirko

28.02.2018 11:49

Sta se obadas u ustav unijeti zastupljenost naroda po procentu i svakom pravo,to nije bilo u jugoslaviji koliko koga toliko vlasti jel jasno mirkane.

Name

Komentator

28.02.2018 12:33

Najvažnije je da su u RS na vlasti Dodikovi Bošnjaci i Hrvati i onda je to OK. Ova država ima negdje maligni tumor i treba ga odstraniti a to će uraditi stručnjaci u saradnji sa pacijentom.

Name

blbl

28.02.2018 11:17

"Ova informacija, koja je "Nezavisnim" potvrđena od izvora bliskih stranci" Svako ko je i malo pratio desavanja mogao je cuti da je ZK to sam rekao u jednom obracanju na TV prije mjesec dana tako da gospoda iz Nezavisnih nisu morali jadni ganjati tajne kanale da dodju do ove informacije vec sjedeci u fotolje cuti to direktno na tv-u od samog Z.K.

ODGOVORITE