Видић: Дјеци и данас говорим да буду нападачи!

Немања Видић, легендарни дефанзивац Манчестер јунајтеда и Србије, открио је колико је тешко играти штопера и како је изгледало партнерство са Риом Фердинандом.

Фудбал 28.02.2018 | 12:00
Видић: Дјеци и данас говорим да буду нападачи!
Видић је током каријере освојио малтене све што се може освојити и представља једног од најбољих одбрамбених играча у историји клуба са 'Олд Трафорда'.

"Живот дефанзивца је тежак, толико да чак и својој деци говорим да играју нападаче. Покушавате да се браните 90 минута и, ако направите једну грешку, најгори сте фудбалер на терену. Као нападач, не морате да играте ништа током тих 90 минута, а онда постигнете гол и аутоматски постајете шампион", рекао је Видић.

Момак из Ужица каже да се тренутно игра много другачије него када је он носио дрес 'Црвених ђавола'.

"Фудбал се променио. Раније сте хтели дефанзивца који је био добар у дефанзиви – то је био менталитет у моје време. Сада, желе оба у једном играчу. Веома је тешко градити игру из дефанзиве, од оног ко покреће акције, претворити се у снажног и чврстог дефанзивца. То није баш лако, не знам много играча којима то полази за руком".

Ипак, истиче да је на Острву нешто другачија ситуација.

"У Енглеској је другачије, тамо и даље цене одбрамбене играче. Када сам био мали, нисам гледао дефанзивце, већ нападаче. Голови које су постизали су ме узбуђивали".

Током каријере је највише играо у пару са Риом Фердинандом, са којим је чинио непролазан бедем Фергусоновог Јунајтеда.

"Када играте са неким све време, знате које су његове врлине и мане. У почетку смо много разговарали, чак смо и на тренинзима покушавали што више да напредујемо. Имали смо добар однос и ван терена, али на крају, једва да смо проговарали по коју реч. Једноставно, знали смо шта треба да радимо. Било је посебно играти са Риом. И даље смо у контакту, добри смо пријатељи".

За крај, наводи да ће се ретко поновити таква сарадња.

"Сада имате пет такмичења, 25 играча и није лако да неки играју сваку утакмицу. Тешко је изградити партнерство. Некада сте имали Џона Терија и Рикарда Карваља, Рија Фердинанда и мене, Стива Бруса и Гарија Палистера, Алесандра Несту и Паола Малдинија. Тога више нема и биће их све мање због начина на који се фудбал развија. Много је бржи и снажнији. Велики играчи се много чешће повређују", закључио је Видић.

Трофеји:

Црвена звезда – 79 утакмица, 14 голова
– шампион СЦГ, Куп Југославије, Куп СЦГ

Манчестер Јунајтед – 301 утакмица, 21 гол
– 5x Премијер лига, Лига шампиона, ФИФА Светско клупско првенство, 3x пута Лига Куп, 5. Комјунити Шилд

Индивидуална признања:
– спортиста године Спортског друштва Црвена звезда
– 4x најбољи српски играч у инострантству
– 2x добитник 'Златне лопте' ФСС
– 4x тим године Премијер лиге
– 2x играч године Премијер лиге
– 2x ФИФПро тим године
– Мат Базби трофеј, најбољи играч Манчестер Јунајтеда
– члан најбоље поставе у историји Премијер лиге

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

РЕ

28.02.2018 11:35

Краљ, људина, спортиста.......СВАКА ЦАСТ

ОДГОВОРИТЕ