Прича: Они су ''постер'' Лиге шампиона у 21. вијеку!

Култна прича о најбољем и најгорем што је фудбал понудио! Овде нема равнодушних, после толико незаборавних утакмица, голова, потеза, контроверзи. . .

Фудбал 20.02.2018 | 18:15
Прича: Они су ''постер'' Лиге шампиона у 21. вијеку!
Подела у Лиги шампиона на велике мале је све уочљивија из сезоне у сезону, а поготово се то односи на нокаут фазу у којој по обичају завршавају најбогатији и најмоћнији. Све чешћи сусрети великих полако рађају и велика ривалства којих није било у прошлом веку када се ривалитет углавном огледао у традиционално националним антагонизмима... Да се не воле Немци и Енглези, Шпанци и Италијани, Турци и Грци, то смо већ навикли... Али Лига шампиона је кроз своју кратку историју полако стварала и клупске ривалитете између учесника из различитих држава међу којима један већ има статус култног.

Барселона и Челси!

Барселонин архинепријатељ је Реал Мадрид, последњих година су напети односи на релацији са Пари Сен Жерменом, ту су и традиционални ривали из Италије, али ни против кога Барса није имала митске утакмице у Лиги шампиона као против лондонских Плаваца. Челси има градска ривалства са Арсеналом и Тотенхемом, локални антагонизам према Манчестер и Ливерпулу, али ниједан клуб у западном Лондону вероватно није омражен као каталонска Блауграна.

Можда су Бајерн и Реал имали и неке битније дуеле и Лиги шампиона, али ниједан ривалитет са собом није повукао толико контроверзних ситуација, култних голова и потеза за сва времена као онај између Барселоне и Челсија.

Ко се не сећа Роналдињовог њихања куковима? Преораног Стамфорд Бриџа? Рамиресове „боцке“? Судије Овребоа? Дрогбиног клизања на коленима? То је прича препуна заплета и занимљивих детаља коју нам у овом веку пишу Барселона и Челси.

Челси и Барса су играли још давне ’66 три меча у тадашњем Купу сајамских градова, али права прича почиње у пролеће 2000. године... И од тада је имала 12 епизода. Сваки пут у Лиги шампиона. Вечерас ћемо гледати 13. а ускоро ће и 14. наставак. Дакле, скоро меч по сезони су Барса и Челси играли међусобно у овом веку. И ниједан није био лош! Довољно да се скупи материјала за добру књигу...

Све почиње 2000. године када је жреб у четвртфиналу спојио симпатични Челси и моћну Барселону. У том тренутку Барса и Лацио играју најбољи фудбал у Европи и први су фаворити за титулу првака Европе, али је Челси претходно одушевио у две тешке групе (тада су се играле две групне фазе, није било осмине финала) и постао фаворит из сенке. Огромна је разлика у односу на што су тада били Барселона и Челси и оно што су данас.

Барса је била она Ван Галова, „холандска“. Више моћна него лепршава, мада је у тиму имала двојицу најбољих ограча света у том моменту – Ривалда и Фига. Плус искусни капитен Гвардиола и клинци попутЋавија, Пујола, Габрија који тада чак и нису деловали талентовано. Ван Галова холандизација је убијала Барсину „кантеру“ тих година. Са друге стране, тадашњи Челси у који још није ушао капитал РоманаАбрамовича је био готивна екипица. Састављена од ветерана и искусних играча свих националности попутДесаија, Петрескуа, Ди Матеа, Појета и њих двојице - Флоа и Золе. Био је само један домаћи и млади – „Мали дркаџија“. 

Челси за осам минута у првом полувремену растуира Барсу и води са 3:0. Слободњак Золе и два комада Флоа од којих је један мајсторија. Ипак, Фиго у другом полувремену доноси Барси гол у гостима због којег је жива и због којег реванш на Камп Ноу почиње великом кореографијом „2-0“.

И бива 2:0 до полувремена! Ривалдо срећно и Фиго мајсторски за транс на Камп Ноу. Али Фло после сат времена користи поклон Хеспа и Барса опет јури гол. Погађа џокер Дани Гарсија у 82. минуту, а два минута касније Ривалдо има пенал за пролаз. И промашује док на клупи Ван Гал кључа од беса јер јеКлајверт био одређен да шутира. Ван Галов помоћник Жозе Мурињо се нервозно држи за главу не слутећи да ће неколико година касније постати непријатељ број један на том истом Камп Ноу... Меч је отишао у продужетке где судија Фриск (запамтите ово име) части Барсу пеналом и Бабајара црвеним картоном. Од тада креће легенда о судијском гурању Барсе против Челсија... Ривалдо овај пут не промашује, а Клајвертставља тачку на целу једну Челсијеву генерацију...



Челси је на реванш чекао пет година, а за тих пет година се све променило. И у Барси, и у Челсију. Нуњез је отишао из Барсе, на чело клуба је стигао Лапорта, а уместо омраженог Ван Гала је дошао опуштениРајкард. Преко ноћи Челси постаје један од најбогатијих и најатрактивнијих клубова Европе са доласком руског олигарха Романа Абрамовича на чело. Ред Ром немилице баца милионе на прављење тима који ће покорити Европу и доводи тада тренерску звезду број један - Жозеа Муриња! Оног истог преводиоца, а потом и помоћника са Камп Ноу којем у Каталонији никада нису дали шансу и нису га сматрали достојним кормила Барселоне. Што ће у њему развити комплекс и осветољубивост невољеног сина... Мурињо је после Барселоне кренуо обилазним и тежим путем, започео самосталну каријеру и покорио Европу са Портом. Са истим циљем је дошао у Челси и одмах почео лични рат против Барселоне. Који траје до данас и никада неће престати... 

Већ у првој Мурињовој сезони судбина укршта Барсу и Челси у осмини финала и тада почиње - РАТ! Челси долази да се брани и бије, Барса игра фудбал, али Белети постиже аутогол... Судија Фриск (да, онај исти) на Камп Ноу искључује Дрогбу због симулирања при 1:0 за Плавце и Барса окреће головима Максија Лопеза и Етоа.



После меча Мурињо грми да је Рајкард улазио у судијске свлачионице, што је касније и доказано. Али УЕФА кажњава Муриња суспензијом, а не Рајкарда па је Португалац морао на Стамфорд Бриџу да се шверцује у корпи за веш на полувремену?! Тај реванш је један од најбољих утакмица у историји Лиге шампиона!

За 19 минута Гудјонсен, Лампард и Даф уз сјајну игру и нашег Матеје Кежмана урнишу Барсу - 3:0! Али тада на сцену ступа чаробњак! Роналдињо смањује из пенала, а онда постиже један од најлепших голова икада виђених. Самба на терену Стамфорд Бриџа! Дињо плеше куковима, Карваљо скупља ноге да не добије сукњицу, а бразилски маестро шутем из места постиже гол какав није виђен! Два од три Челсијева гола су истопљења и Барса већ на полувремену има резултат који је води даље. У другом полувремену прави рат на терену, чак и легендарни Колина губи конце и признаје кључни гол којим Челси пролази даље. Тери је скочио, али Карваљо је направио фаул над голманом Валдесом који Колина није видео и на крају бесне Каталонци, а смеје се Мурињо...



Већ следеће сезоне, опет у осмини финала гледамо Челси - Барса! Овога пута је Челси домаћин у првој. Макијевелиста Мурињо користи сва дозвољена и недозвољена средства уочи меча и издаје наредбу да се преоре терен Стамфорд Бриџа како би неутралисао технички супериорније Каталонце. Роналдињо не може по ораници, али зато може неко ново дете по имену Лео Меси! Аргентински тинејџер уништава Челсијев леви бок и излуђује Асијера дел Орна. Мурињова наредба је да Плавци туку како знају и умеју и Дел Орно после једног од бројних ударања Месија добија црвени картон у првом полувремену. Трибине су полуделе, Мурињо је бесан... Ипак, Челси је први повео аутоголом Тијага Моте да би Тери узвратио истом мером. Прштале су шансе пред оба гола, Дрогба и Роналдињо су се испромашивали и на крају Самуел Ето погађа за победу Каталонаца.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/оyyГаГАТ4xМ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

У реваншу се Челсије не дају велике шансе, али мреже мирују до 81. минута када Роналдињо као пуштен с ланца дрибла целу одбрану Челсија и постиже још један страшан гол. Лампардов гол из пенала у надоканди ништа не значи и Барса се осветила...

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/БИ2АЛсвјWНУ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Већ следеће сезоне Барса и Челси опет играју у Лиги шампиона! Али овог пута у групи... Такмичарски и није толико важно у групи са скромним Вердером и несрећним Левским, али суштински јесте. Мотив је огроман у оба тима, игра се као да је финале. Мурињо припрема специјално изненађење за Роналдиња, а Рајкард је јачи за Мурињовог дојучерашњег војника Еидура Гудјонсена. Овога пута је Челси бољи јер је Мурињо лансирао „Роналдињоједа“ Калида Буларуза који са „деветком“ на леђима ставља Бразилца у џеп, а Дрогба испаљује страшан волеј за победу Плаваца.

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/ЈМYиВФпм7иИ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Пршти и у реваншу на Камп Ноу. Декова стрела у трећем минуту за 1:0, али онда Челси држи час фудбала Барси насред Камп Ноуа! Робен промашује невероватне шансе и онда моменат генијалност Френкија Лампарда који из мртвог угла погађа невиђен лоб! Роналдињу је доста упорног Буларуза, пребацује га и намешта гол Гудјонсену који не прашта бившем клубу. Ипак, Челси је заслужио реми, а обезбедио га је наравно Барсин Немезис - Дидије Дрогба!

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/иифЗбХЈаиQк" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Чекало се три године на нови двомеч Плаваца и Каталонаца, фудбалска Европа је вапила за тим адреналином, али више није било Муриња и Рајкарда. На клупи Плаваца је био Хидинк који је догурао до полуфинала Лиге шампиона где га је чекала Гвардиолина Барселона. Империја у настанку. И као што не знамо да ли би Сакијев Милан постао империја да није било магле у Београду, тако не знамо ни да ли биГвардиолина Барселона била то што јесте да јој безочно није помагао норвешки судијски зликовац ТомХенинг Овребо. У првом мечу на Камп Ноу, Челси је заслужено извукао 0:0 и оптимизам је растао пред реванш...

Почело је спектакуларним волејом Мајкла Есијена после којег Челси меље Барселону. Али судија Овребо решава да он буде играч утакмице. Украо је Челсију четири пенала (додуше и искључио јеАбидала незаслужено) и спречио га да победи са макар 3:0. Барса не може да шутне на гол Чеха, али на крају Андерс Инијеста крунише све Овребове лоповлуке и у надоканди времена постиже епохални гол који је обележио почетак Гвардиолине владавине европским фудбалом. Мало је рећи да су домаћини били бесни. Никоме није јасно како Михаел Балак није Норвежанину ишчупао главу из рамена после меча... Барса - Челси 3:1 у елиминацијама!

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/фвФКн1ВРw1г" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Опет смо чекали три године на дуеле Челсија и Барселоне и дочекали Челсијеву велику освету! Са „ватрогасцем“ Ди Матеом и никада слабијим тимом тих година, Челси је био потпуни аутсајдер против Гвардиолине Барселоне на врхунцу моћи. Челсијеве шансе су биле минорне... Али Ди Матео је успео да пробуди ген освете код старе гарде. У Лондону су победили голом - а кога другог - Дидијеа Дрогбе. Његова прослава гола и клизање на коленима симоблишу освету неких Челсијевих момака који нису заборавили Барси ону крађу од пре три године...

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/аЦоМQУНЛаик" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Ипак, ни 1:0 не значи много када гостујете Гвардиолиној Барси. Челси је опет био унапред отписан... Каталонци су узели лопту и нападали са осам играча, код Челсија је Дрогба био „сам против свих“ на противничкој половини. Бускетс погађа за 1:0, Тери добија црвени, Инијеста 2:0! И онда контра коју је Челси толико чекао и коју Рамирес крунише нестварним лобом. Ко је то очекивао од тркача какав је Рамирес?

Ипак, друго полувреме креће идеално за Барсу и ужасно за Челси. Судија је насео на пад Данија Алвеса и свирао пенал за Барсу. Меси има шансу да коначно први пут у каријери затресе мрежу Челсија одведе Барсу на на 3:1 са играчем више и све реши... Бане Ивановић пре пенала прилази белој тачки, копа рупу и баца враџбину на Месија који погађа пречку! Челси је добио нови живот на поклон. Барсина опсада постаје све нервознија и на крају Фернандо Торес истрчава контру за једно од највећих изненађење у историји Лиге шампиона после којег је Челси освојио оно што му је раније било суђено... А Ди Матео се приде осветио и за ону 2000. годину и своје саборце Золу, Флоа, Дешана, Појета, Лебефа, Петрескуа...

<ифраме срц="//www.yоутубе.цом/ембед/8Л81Ад6ГцмУ" wидтх="560" хеигхт="314" аллоwфуллсцреен="аллоwфуллсцреен">

Четири године касније, Барселона је та на коју је ред да се освети. Опет је ситуација слична као и претходних година. Барселона је фаворит. Барселона је та која игра фудбал и од које се очекује да нападне, а Челси је тај који ће се бранити и чекати шансу. Макар би тако требало да буде...

Али кад играју Челси и Барселона, често ништа не буде како би требало. Трибине Стамфорд Бриџа сипају отров када на терену виде Каталонце. За већину фудбалске планете Барса је синоним за лепоту фудбала. И то је отприлике истина... Али за Челсијеве навијаче је Барселона симбол свега лошег, превара и лажи. И они имају право да то кажу...

Ривалитет Барселоне и Челсија у овом веку је направио такву атмосферу да једноставно не можете да будете равнодушни. Морате да волите једне и да мрзите друге. Немогуће је да их исто цените после свега што се издешавало.

Лионел Меси је 2006. године рекао да у Барселониној свлачионици постоје играчи који мрзе Челси више од Реала. Уверени смо да се ништа није променило и да су осећања обострана. Као и да је Меси тај који предњачи. Играч који је у каријери урадио скоро све што је хтео, никада није дао гол Челсију. А играо је 10 утакмица против њих... Већи мотив му није потребан пред ново гостовање на Стамфорд Бриџу где ће га дочекати као непријатеља број један. Нема више Муриња, Гвардиоле, Роналдиња, Терија, Пујола, Дрогбе и осталих хероја овог класика. Али Меси је ту, Пике је ту, Инијеста је ту... Знају колико су задужили Челси и колико их тамо мрзе. А зна и Антонио Конте да му елиминација Барселоне може елиминисати све минусе из ове сезоне и да је Роман Абрамович посебно алергичан на Каталонце. Конте је у репрезентацији саЂакеринијем, Дармијаном, Кандревом, Паролом и осталима победио моћну Шпанију. Сигурно има неки план и за тренутно најбољи тим Европе. А не треба заборавити ни шпанску колонију у Челсију у којој су двојица „мадридиста“. У стартних 11 Челси ће имати четворицу Шпанаца, Барса само једног више...  

ЧЕЛСИ - БАРСЕЛОНА

Стадион: Стамфорд Бриџ; Судија: Цунејт Чакир (Турска)

Челси (3-5-2): Куртоа - Аспиликуета, Кристенсен, Кејхил - Мозес, Канте, Фабрегас, Дринквотер, Алонсо - Мората, Азар;

Барселона (4-4-2): Тер Штеген - Роберто, Пике, Умтити, Алба - Андре Гомеш, Ракитић, Бускетс, Инијеста - Меси, Суарез-

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар