Никад немојте пити врео чај

Многи се труде да пију што топлији чај, не знајући да је то погрешно и да додатно може да иритира слузокожу већ "начету" вирусом. Ни пиће, ни храна не смеју да буду ни врели ни хладни.

Здравље 20.02.2018 | 09:37
Никад немојте пити врео чај
ПРЕХЛАДЕ и грип лече се симптоматски, односно напицима препаратима који, уз обавезно мировање, ублажавају симптоме, а чајеви ту дефинитивно имају приоритет. Многи се, међутим, труде да пију што топлији чај, не знајући да је то погрешно и да додатно може да иритира слузокожу већ "начету" вирусом.

Ни пиће, ни храна, током прехладе или грипа, а ни иначе, не смеју да буду ни врели ни хладни.

- Превише топла супа или врео чај додатно ће да појачају осећај бола у грлу - каже др Светлана Ваљаревић, из ОРЛ службе Клиничко-болничког центра "Земун". - Најбоље је да се сачека да напитак постане млак или достигне собну температуру. Супротно томе, хладна течност може да прија јер смањује осећај бола и субјективни осећај топлоте у упаљеном грлу, али је важно да она не буде из фрижидера. Температура хладног напитка требало би да буде између 10 и 15 степени.

Докторка Ваљаревић каже и да довољан унос течности доводи до побољшања општег стања организма и смањује дехидратацију која је присутна уколико постоји повишена температура. Такође, течност одржава влажност слузнице ждрела, што доводи до смањења бола у грлу, а олакшава и разградњу и елиминацију секрета.

Осим претоплих и превише хладних напитака требало би да се избегава сува, слатка, превише слана и зачињена храна. Она додатно иритира надражену слузокожу грла и може да појача бол. Газирани сокови, такође, могу да изиритирају слузницу и погоршају стање упале.

Да би се спречило додатно исушивање слузнице и појачавање бола не би требало да се борави у задимљеним просторијама, јер дим цигарета иритира упаљену слузницу носа и грла и значајно успорава опоравак. Исти ефекат може да има и ваздух исушен због парног грејања, па се препоручује редовно проветравање просторија.

ЛИМУН И МЕД

Једна од честих грешака поред оне да се пије врео чај јесте и да се у овај напитак одмах по припреми додају мед и лимун. Ако лимун и мед додате у врелу воду поништићете њихово лековито дејство. Витамин Ц се разлаже на температури од 60 степени тако да је сипање лимуновог сока у врео чај нема никаквог ефекта. Сачекајте да се чај прохлади, да буде млак, па тек онда додајте лимунов сок и мед.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар