Nikad nemojte piti vreo čaj

Mnogi se trude da piju što topliji čaj, ne znajući da je to pogrešno i da dodatno može da iritira sluzokožu već "načetu" virusom. Ni piće, ni hrana ne smeju da budu ni vreli ni hladni.

Zdravlje 20.02.2018 | 09:37
Nikad nemojte piti vreo čaj
PREHLADE i grip leče se simptomatski, odnosno napicima preparatima koji, uz obavezno mirovanje, ublažavaju simptome, a čajevi tu definitivno imaju prioritet. Mnogi se, međutim, trude da piju što topliji čaj, ne znajući da je to pogrešno i da dodatno može da iritira sluzokožu već "načetu" virusom.

Ni piće, ni hrana, tokom prehlade ili gripa, a ni inače, ne smeju da budu ni vreli ni hladni.

- Previše topla supa ili vreo čaj dodatno će da pojačaju osećaj bola u grlu - kaže dr Svetlana Valjarević, iz ORL službe Kliničko-bolničkog centra "Zemun". - Najbolje je da se sačeka da napitak postane mlak ili dostigne sobnu temperaturu. Suprotno tome, hladna tečnost može da prija jer smanjuje osećaj bola i subjektivni osećaj toplote u upaljenom grlu, ali je važno da ona ne bude iz frižidera. Temperatura hladnog napitka trebalo bi da bude između 10 i 15 stepeni.

Doktorka Valjarević kaže i da dovoljan unos tečnosti dovodi do poboljšanja opšteg stanja organizma i smanjuje dehidrataciju koja je prisutna ukoliko postoji povišena temperatura. Takođe, tečnost održava vlažnost sluznice ždrela, što dovodi do smanjenja bola u grlu, a olakšava i razgradnju i eliminaciju sekreta.

Osim pretoplih i previše hladnih napitaka trebalo bi da se izbegava suva, slatka, previše slana i začinjena hrana. Ona dodatno iritira nadraženu sluzokožu grla i može da pojača bol. Gazirani sokovi, takođe, mogu da iziritiraju sluznicu i pogoršaju stanje upale.

Da bi se sprečilo dodatno isušivanje sluznice i pojačavanje bola ne bi trebalo da se boravi u zadimljenim prostorijama, jer dim cigareta iritira upaljenu sluznicu nosa i grla i značajno usporava oporavak. Isti efekat može da ima i vazduh isušen zbog parnog grejanja, pa se preporučuje redovno provetravanje prostorija.

LIMUN I MED

Jedna od čestih grešaka pored one da se pije vreo čaj jeste i da se u ovaj napitak odmah po pripremi dodaju med i limun. Ako limun i med dodate u vrelu vodu poništićete njihovo lekovito dejstvo. Vitamin C se razlaže na temperaturi od 60 stepeni tako da je sipanje limunovog soka u vreo čaj nema nikakvog efekta. Sačekajte da se čaj prohladi, da bude mlak, pa tek onda dodajte limunov sok i med.

Novosti
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar