Влада одбила још једну одлуку СМ

Министарство пољопривреде Републике Српске је прошле седмице дало негативно мишљење на приједлог уредбе коју је Управа за заштиту биља БиХ понудила како би се ријешио проблем забране извоза воћа у Руску Федерацију. И док из Министарства за спољну трговину и економске односе БиХ траже рјешење, али и одговорност предузећа и појединаца који су кршили прописе приликом извоза јабука у Русију, из Владе Српске тврде да би прихватање јединствене уредбе на нивоу БиХ значило пренос надлежности.

Република Српска 19.02.2018 | 20:34
Влада одбила још једну одлуку СМ
У одговору Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске наводе да нису сагласни да се ово питање ријеши одлуком Савјета министара. Тврде да члан 6. Закона о спољнотрговинској политици БиХ не прописује да се одлуком дефинишу надлежности и обавезе институција Републике Српске, у овом случају конкретно инспектората, санитарне инспекције и Министарства ентитета. Негирају и властиту одговорност за обуставу извоза у Русију.

Допис Руске Федерације није стигао на адресу било које институције БиХ у коме се наводи експлицитно шта је то потребно да би се деблокирао увоз, односно извоз за Русију. Нема ниједног документа на основу кога би се таква уредба донијела са нивоа БиХ“, изјавио је портпарол Министарства пољопривреде Републике Српске Александар Мацановић.

Министар спољне треговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић јасно је ставио до знања да руска страна тражи једну адресу за договор, али и одговорност извозника.

"Да би извоз јабука у Русију био одблокиран, неопходно је да БиХ учини одређене кораке који су сугерисани са руске стране, а то је да буду елиминисани и санкционисани они који су правили злоупотребе у трговини с Руском Федерацијом."

Будући да је и фирма „Фруит Еко“, чији је оснивач Игор Додик, син предсједника Републике Српске, била један од главних коопераната бијељинске компаније “Фруцт Цомпанy”, због које је Русија забранила увоз јабука из БиХ, поставља се питање да ли Министарство пољопривреде Републике Српске баш због тога бјежи од санкционисања одговорних и крије се иза наводног преноса надлежности због јединствене уредбе.

Излаз је у томе да министарства ураде уредбе на нивоу ентитета и да се након тога уредбе на неки начин обједине или да се регулишу та питања, јер су у надлежности ентитета”, истиче Мацановић.

Ако ће Република Српска, Федерација и Дистрикт Брчко донијети своје уредбе које ће потом бити обједињене, шта је то него јединствена уредба? И шта је ту пренос надлежности?



БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Бајо

19.02.2018 19:50

Јао срама и бруке из РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

19.02.2018 20:33

Неће попустити све док Руси не допусте криминалцима, да поново реизвозе туђе јабуке, или су они то бар тако замислили. Страдају наши воћари. Ако мисле нашкодити Бакиру и федерацији, не знам како ће, јер 3/4 извози РС.

Name

Ре

19.02.2018 20:44

Овдје се стити интерес Игора Додика каве надлезности па ваљда незе свака мјесна заједница одлуцивати. Шаровицу најбоље откази извоз јабуке

Name

@Драгутин

19.02.2018 19:58

Руси тразе једну адресу за договор,све рецено остало су супље прице за крезаву боранију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

20.02.2018 12:24

Једина адреса је Република Српска.

Name

борац

19.02.2018 20:26

Ово је оцит примјер да република српска мора постат самостална

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

19.02.2018 21:06

А док непостане цркнуце те од глади.Сто знаци никад народа неве бит и коме це независна.А ако Баји висе вјерујес него својим оцима онда се лијеци под хитно.Једна је дрзава БиХ и два ентитета из дана у дан дрзава се пита странци са ентитетима немају ниста .Према томе драги борац мани супљих и сагледај реалност.Сто прије схватис боље це ти бити .

Name

@борац

20.02.2018 04:37

Е тек тад цес бити срецан у незнању

Name

Последњи кинески цар

20.02.2018 11:58

Борац, волио бих и ја да је тако, али тако бити неће и неможе бити из доста разлога. Треба размишљати зрело и реално, а не ићи главом у зид и таквом политиком штетити највише народу кога представљаш. Неко је написао, па неће ваљда свака Мјесна заједница одлучивати, и потпуно је у праву. То ти је прича: гдје је пуно бабица, килава су дјеца. Е тако ти је сада код нас. У овој ситуацији са пољопривредним производима и произвођачима, по мени је неопходно Министарство пољопривреде на нивоу БиХ које би доприњело бољем статусу пољопривредних произвођача. Можете ме нападати због "тзв. преноса надлежности" колико хоћете, али мислим да је то једно од рјешења. Један регистар пољопривредних произвођача ,један буџет за субвенције и подстицаје, једна пољопривредна политика, једна извозна политика и др. Овако ,свако вуче на своју страну .Једни блокирају све остале због политике а не због "пољопривредних разлога" и ту нема напретка. Наши РС политичари ништа не раде у корист пољопривредника и народа, већ су умислили да се незамјењиви државници државе Републике Српске ,па оно мало пара троше на скупоцјена аута ,државничке луксузе,страна представништва и ко зна шта још, а народ од тога нема никакве користити. Поред бахатог и криминалног трошења новца ,скоро сваку прилику користе не да побољшају националне односе у БиХ, већ напротив да их што више заоштре како би добили симпатије народа којег су осиромашили и подобро избудалили својом "националном реториком", па он тако "будаласт" сваке 4 године на гласачком листићу већином заокружује "своје националне заштитнике", иако је због њих и гладан и без посла и без будућности. Наравно, и у остатку БиХ, код друга два народа већина је политичара који раде исто. Поента: Промјене су неопходне.

Name

влада

19.02.2018 21:00

Мора да се коси са њиховим правилима па бране себе од одговорности тое пут доде и зељане

ОДГОВОРИТЕ
Name

"072

19.02.2018 22:38

Хајде сто србујете, ал сто на васу стету, де ба да стету дијелимо на пола. Беззе да сад углавном пољопривредници из РС плацају данак србовања. Ма хајде бице боље доци це народ памети једног дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

20.02.2018 05:46

Сто нису одбили акцизе?Него обе руцке прихватили и ставили јарам напаценом и сиромасном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан1

20.02.2018 06:02

БиХ - бара пуна крокодила... Нема бољег сутра на видику...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

20.02.2018 06:43

Па највеци извозници воца у Русију су из РС, па цији интерес стите овим наси политицари, воцаре из РС сигурно не. А накнаду за њихове губитке због политиканства насих политицара сигурно неце добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуца зора

20.02.2018 09:42

Преко јабука и крушака, мисирача и тикава, равно и попријеко до самосталности РС-а. Све узмите, све носите и извозите, само у шљиву не дирајте. У око дирај у шљиву не дирај. Она овдје остаје, она нема нације, за државе и власт она не хаје. Она нас је одржала, обеселила и распјевала, и зато јој и слава и хвала, аферим и ејвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста више

20.02.2018 09:50

Шта је кога брига и шта Руси имају с тим гдје ми своје јабуке беремо..!! Браћемо их гдје ми то хоћемо, писати отпремнице како ми волимо, нико нам то забранити не мере. На крају крајева, зашто смо се ми борили, четири године мрзли се и у рововима таворили, главе губили, па да нам сада неко говори да смо преваранти, обмањивачи, лопови чак.

ОДГОВОРИТЕ