Vlada odbila još jednu odluku SM

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske je prošle sedmice dalo negativno mišljenje na prijedlog uredbe koju je Uprava za zaštitu bilja BiH ponudila kako bi se riješio problem zabrane izvoza voća u Rusku Federaciju. I dok iz Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH traže rješenje, ali i odgovornost preduzeća i pojedinaca koji su kršili propise prilikom izvoza jabuka u Rusiju, iz Vlade Srpske tvrde da bi prihvatanje jedinstvene uredbe na nivou BiH značilo prenos nadležnosti.

Republika Srpska 19.02.2018 | 20:34
Vlada odbila još jednu odluku SM
U odgovoru Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske navode da nisu saglasni da se ovo pitanje riješi odlukom Savjeta ministara. Tvrde da član 6. Zakona o spoljnotrgovinskoj politici BiH ne propisuje da se odlukom definišu nadležnosti i obaveze institucija Republike Srpske, u ovom slučaju konkretno inspektorata, sanitarne inspekcije i Ministarstva entiteta. Negiraju i vlastitu odgovornost za obustavu izvoza u Rusiju.

Dopis Ruske Federacije nije stigao na adresu bilo koje institucije BiH u kome se navodi eksplicitno šta je to potrebno da bi se deblokirao uvoz, odnosno izvoz za Rusiju. Nema nijednog dokumenta na osnovu koga bi se takva uredba donijela sa nivoa BiH“, izjavio je portparol Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Ministar spoljne tregovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović jasno je stavio do znanja da ruska strana traži jednu adresu za dogovor, ali i odgovornost izvoznika.

"Da bi izvoz jabuka u Rusiju bio odblokiran, neophodno je da BiH učini određene korake koji su sugerisani sa ruske strane, a to je da budu eliminisani i sankcionisani oni koji su pravili zloupotrebe u trgovini s Ruskom Federacijom."

Budući da je i firma „Fruit Eko“, čiji je osnivač Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske, bila jedan od glavnih kooperanata bijeljinske kompanije “Fruct Company”, zbog koje je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, postavlja se pitanje da li Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske baš zbog toga bježi od sankcionisanja odgovornih i krije se iza navodnog prenosa nadležnosti zbog jedinstvene uredbe.

Izlaz je u tome da ministarstva urade uredbe na nivou entiteta i da se nakon toga uredbe na neki način objedine ili da se regulišu ta pitanja, jer su u nadležnosti entiteta”, ističe Macanović.

Ako će Republika Srpska, Federacija i Distrikt Brčko donijeti svoje uredbe koje će potom biti objedinjene, šta je to nego jedinstvena uredba? I šta je tu prenos nadležnosti?



BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Bajo

19.02.2018 19:50

Jao srama i bruke iz RS

ODGOVORITE
Name

Proleter

19.02.2018 20:33

Neće popustiti sve dok Rusi ne dopuste kriminalcima, da ponovo reizvoze tuđe jabuke, ili su oni to bar tako zamislili. Stradaju naši voćari. Ako misle naškoditi Bakiru i federaciji, ne znam kako će, jer 3/4 izvozi RS.

Name

Re

19.02.2018 20:44

Ovdje se stiti interes Igora Dodika kave nadleznosti pa valjda neze svaka mjesna zajednica odlucivati. Šarovicu najbolje otkazi izvoz jabuke

Name

@Dragutin

19.02.2018 19:58

Rusi traze jednu adresu za dogovor,sve receno ostalo su suplje price za krezavu boraniju.

ODGOVORITE
Name

Горан

20.02.2018 12:24

Једина адреса је Република Српска.

Name

borac

19.02.2018 20:26

Ovo je ocit primjer da republika srpska mora postat samostalna

ODGOVORITE
Name

Re borac

19.02.2018 21:06

A dok nepostane crknuce te od gladi.Sto znaci nikad naroda neve bit i kome ce nezavisna.A ako Baji vise vjerujes nego svojim ocima onda se lijeci pod hitno.Jedna je drzava BiH i dva entiteta iz dana u dan drzava se pita stranci sa entitetima nemaju nista .Prema tome dragi borac mani supljih i sagledaj realnost.Sto prije shvatis bolje ce ti biti .

Name

@borac

20.02.2018 04:37

E tek tad ces biti srecan u neznanju

Name

Poslednji kineski car

20.02.2018 11:58

Borac, volio bih i ja da je tako, ali tako biti neće i nemože biti iz dosta razloga. Treba razmišljati zrelo i realno, a ne ići glavom u zid i takvom politikom štetiti najviše narodu koga predstavljaš. Neko je napisao, pa neće valjda svaka Mjesna zajednica odlučivati, i potpuno je u pravu. To ti je priča: gdje je puno babica, kilava su djeca. E tako ti je sada kod nas. U ovoj situaciji sa poljoprivrednim proizvodima i proizvođačima, po meni je neophodno Ministarstvo poljoprivrede na nivou BiH koje bi doprinjelo boljem statusu poljoprivrednih proizvođača. Možete me napadati zbog "tzv. prenosa nadležnosti" koliko hoćete, ali mislim da je to jedno od rješenja. Jedan registar poljoprivrednih proizvođača ,jedan budžet za subvencije i podsticaje, jedna poljoprivredna politika, jedna izvozna politika i dr. Ovako ,svako vuče na svoju stranu .Jedni blokiraju sve ostale zbog politike a ne zbog "poljoprivrednih razloga" i tu nema napretka. Naši RS političari ništa ne rade u korist poljoprivrednika i naroda, već su umislili da se nezamjenjivi državnici države Republike Srpske ,pa ono malo para troše na skupocjena auta ,državničke luksuze,strana predstavništva i ko zna šta još, a narod od toga nema nikakve koristiti. Pored bahatog i kriminalnog trošenja novca ,skoro svaku priliku koriste ne da poboljšaju nacionalne odnose u BiH, već naprotiv da ih što više zaoštre kako bi dobili simpatije naroda kojeg su osiromašili i podobro izbudalili svojom "nacionalnom retorikom", pa on tako "budalast" svake 4 godine na glasačkom listiću većinom zaokružuje "svoje nacionalne zaštitnike", iako je zbog njih i gladan i bez posla i bez budućnosti. Naravno, i u ostatku BiH, kod druga dva naroda većina je političara koji rade isto. Poenta: Promjene su neophodne.

Name

vlada

19.02.2018 21:00

Mora da se kosi sa njihovim pravilima pa brane sebe od odgovornosti toe put dode i zeljane

ODGOVORITE
Name

"072

19.02.2018 22:38

Hajde sto srbujete, al sto na vasu stetu, de ba da stetu dijelimo na pola. Bezze da sad uglavnom poljoprivrednici iz RS placaju danak srbovanja. Ma hajde bice bolje doci ce narod pameti jednog dana.

ODGOVORITE
Name

mm

20.02.2018 05:46

Sto nisu odbili akcize?Nego obe rucke prihvatili i stavili jaram napacenom i siromasnom narodu.

ODGOVORITE
Name

Milan1

20.02.2018 06:02

BiH - bara puna krokodila... Nema boljeg sutra na vidiku...

ODGOVORITE
Name

Tuga

20.02.2018 06:43

Pa najveci izvoznici voca u Rusiju su iz RS, pa ciji interes stite ovim nasi politicari, vocare iz RS sigurno ne. A naknadu za njihove gubitke zbog politikanstva nasih politicara sigurno nece dobiti.

ODGOVORITE
Name

Puca zora

20.02.2018 09:42

Preko jabuka i krušaka, misirača i tikava, ravno i poprijeko do samostalnosti RS-a. Sve uzmite, sve nosite i izvozite, samo u šljivu ne dirajte. U oko diraj u šljivu ne diraj. Ona ovdje ostaje, ona nema nacije, za države i vlast ona ne haje. Ona nas je održala, obeselila i raspjevala, i zato joj i slava i hvala, aferim i ejvala.

ODGOVORITE
Name

Dosta više

20.02.2018 09:50

Šta je koga briga i šta Rusi imaju s tim gdje mi svoje jabuke beremo..!! Braćemo ih gdje mi to hoćemo, pisati otpremnice kako mi volimo, niko nam to zabraniti ne mere. Na kraju krajeva, zašto smo se mi borili, četiri godine mrzli se i u rovovima tavorili, glave gubili, pa da nam sada neko govori da smo prevaranti, obmanjivači, lopovi čak.

ODGOVORITE