(Не)повјерење у Фонд солидарности

Два мјесеца од успостављања Фонда солидарности за лијечење дјеце у иностранству, више од хиљаду људи поднијело је захтјев да буду ослобођени издвајања новца од плате за ове намјене. Да ли се ради о неповјерењу становиштва у систем?

Република Српска 19.02.2018 | 20:21
(Не)повјерење у Фонд солидарности
Од првог јануара поднесено је 1158 захтјева грађана који не желе да издвајају 0,25% своје зараде за лијечење дјеце у иностранству, каже за БН телевизију директорка Фонда солидарности Републике Српске Јасминка Вучковић.

Вучковићева очекује да у наредном периоду неће бити већи број оваквих захтјева и да ће финансирање Фонда бити стабилно.

Представници опозиције, међутим, тврде да је питање колико ће овакав начин прикупљања новца бити одржив. Кажу да подржавају помоћ за лијечење дјеце у иностранству, али да је овај проблем требало ријешити системски кроз постојећи Фонд здравства, а не формирати нови.

На рачунима Фонда тренутно има више од милион и 700 хиљада марака. До сада је двоје дјеце упућено на лијечење у иностранство, а тренутно се разматрају још два захтјева родитеља.

Из Фонда нам је потврђено и да им је уплаћен велики број личних донација, међу којима је и пет хиљада евра које је донирала пјевачица Светлана Ражнатовић, након што се нашла у центру политичког скандала око ненамјенске употребе хеликоптера Владе Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Ер српска

19.02.2018 19:23

Гладан ситом не вјерује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб Роцк

19.02.2018 20:05

,,Боље цитав зивот провести као богатас,него један дан у биједи,,.

Name

ТОРРО

19.02.2018 19:39

ВУЧКОВИЋЕВА ЈЕ ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИК, АЛИ ЈЕ ИПАК КАО ТАКВА БИЛА И ЈЕДАН ОД ОСНИВАЧА И ЧУВЕНОГ РЕСУРСНОГ ЦЕНТРА ЗА СЕСТРИНСТВО ПРЕКО КОЈЕГ СЕ "МУЗУ" НОВЦИ ЈЕДНЕ ШВАЈЦАРСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ И ПРИЧА О СВЈЕТЛОЈ БУДУЋНОСТИ МЕДИЦИНСКИХ СЕТАРА НА БАЛКАНСКИМ ПРОСТОРИМА, А У СТВАРИ - РАДИ СЕ О ВЕСЕЛОЈ ДРУЖИНИ КОЈА НИШТА ДРУГО НЕ ЗНА НЕГО ДА "ПРОДАЈУ МАГЛУ" И ТО САМО НА БАЛКАНСКИМ ПРОСТОРИМА...., САДА ЈЕ ОНА И В.Д. ДЕРЕКТОР ТОГ НЕКОГ "ПАРА" ФОНДА И ОПЕТ "ПРОДАЈЕ МАГЛУ" И ИМА ЗАДАТАК ДА ПРАВИ СПИСКОВЕ ОНИХ НЕПОДОБНИХ КОЈИ ВИШЕ НЕ ВЈЕРУЈУ ДОДИКОВОЈ ВЛАСТИ И НЕ ЖЕЛЕ ДА ПЛАЋАЈУ "жЕЉКИНЕ" НАМЕТЕ .. ОЧИТО ЈЕ ДА ОНА САДА КАО БИВШИ ДОКТОР МЕДИЦИНЕ И НОВИ ДИРЕКТОР МОРА ДА УЧИ ДА ПИШЕ ХИЉАДУ РЈЕШЕЊА МЈЕСЕЧНО О ПРИХВАТЊУ ЗАХТЈЕВА.... Е ДА ЈЕ ПРАВИ ДОКТОР МЕДИЦИНЕ - ЛИЈЕЧИЛА БИ ЉУДЕ, А НЕ ПОТПИСИВАЛА ГЛУПА ЖЕЉКИНА РЈЕШЕЊА.... ИДИОТИ !!! ЗАКОНОМ НАТЈЕРАЛИ ГРАЂАНЕ ДА СЕ ЗА ОДБИЈАЊЕ МОРАЈУ ОБРАТИТИ ТОМ ДИВЉЕМ ФОНДУ. ПА УСТАВ КАЖЕ ДА ЈЕ ПЛАТА ТАЈНА - ПА ТАЈНА ЈЕ И АКО ЖЕЛИМ НЕКОМ НЕШТО ДОБРОВОЉНО ДА ПОКЛОНИМ ИЗ СВОЈЕ ПЛАТЕ И ТО ТРЕБА ДА РЈЕШИМ САМ СА СВОЈИМ ПОСЛОДАВЦЕМ, А НЕ ДА ПИШЕМ ОВОЈ ДА МЕ ОНА ОСЛОБОДИ НЕЧЕГ ШТО ЈЕ ДОБРОВОЉНО.... ТО САМО ИДИОТИ МОГУ ДА СМИСЛЕ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мед.сестра

19.02.2018 20:18

Издвајање у фонд најавили од јануара 2018. , а одбили први пут од децембарске плате.Ни ријечи не бих рекла да то стварно иде болесној дјеци којој је потребна помоћ, али???? овим ликовима никако.Тако је било и за поплаве!!!!Е мој народе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

19.02.2018 20:24

Да ли од тих пара и ова прима плату или ради волонтерски. све се ради да се ухљебе подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

19.02.2018 20:35

Каква је дрзава кад леци народ од милостиње коју скупи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муре

19.02.2018 21:53

Да,бас тако. Каква је то дрзава.??Никаква. И никад неце ни бити,мој јаране

Name

Ре

20.02.2018 10:53

То је само пропали биједни ентитет од двије енклаве,...никаква дрзава.

Name

повјерење

19.02.2018 20:59

Какво повјерење тоце додо и зељка све да покраду само доксе веца свота надје на рацуну или неко из снсд тоце покрасти недајте народе ни фенинга радије дајте ко трази лицно њему

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

19.02.2018 21:15

Ови пљуваци овдје на порталу могу само да осете ста то знаци кад их или неког њиховог несрећа погоди као и онај тзв новинар Пантић из партизана који је љувао све и свакога а кад му је син оболио онда помагајте људи. Жалосно је на сто се све људи ваде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искљуци РТРС, укљуци мозак

19.02.2018 22:40

Вади се твој предсједник и његова неспособна свита, који не могу обезбједити лијецење насе дјеце средствима ФЗО, иако годисње располазу са преко 600 милиона марака, које су такодје скупили преко грбаце овог напаценог народа!

Name

ДЕГОТХИА

20.02.2018 05:21

ПОТРЕБУ ЗА ПОМОЋ БОЛЕСНИМА, А НАРАЧИТО ТЕШКО ОБОЉЕЛОЈ ДЈЕЦИ НИКО НЕ ДОВОДИ У ПИТАЊЕ... АЛИ ОВДЕ ЈЕ РИЈЕЧ О АДМИНИСТРАТИВНОМ И ПОПУЛИСТИЧКОМ СПИНУ КОЈИМ СЕ НА НЕПРИМЈЕРАН И НАСИЛАН НАЧИН ПОВЕЋАВАЈУ ИЗДВАЈАЊА ЗА ФЗО РС... ТУЖНО ЈЕ КАДА САЗНАМО ДА У ФЗО РС НЕМА НОВЦА ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ МАЛИХ ПАЦИЈЕНАТА А ИМА ЗА ТЕНДЕР НЕПОТРЕБНИХ ЕЛЕКТОРНСКИХ ЗДРАВСТВЕНИХ КЊИЖИЦА У ВИСИНИ 25 МИЛИОНА МАРАКА - ПА АКО ЈЕ И ЗА КАЈУ, ПРЕВИШЕ ЈЕ...

Name

Замазивање очију

19.02.2018 21:52

Наравно да нико не вјерује у овај фонд нити ће он ићи у праве руке. Ова држава је показала да не домаћински послује у свакој сфери живота. Ни паре ос Фонда солидарности за поплављене није отишао у праве руке. Толико сви знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрки

20.02.2018 06:30

И додик има јос неколико рата за кредит...

Name

ккк

20.02.2018 07:01

Цудно смо друство, све се на крају своди на политику. Овдје се ради о једној племенитој идеји коју треба свесрдно подрзати све за добробит болесне дјеце! Сигуран сам да јесве транспарентно и да у овом фонду неце бити малверзација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

20.02.2018 08:19

ФЗО РС има сасвим довољно новца од мјесећних давања фирми које редовно уплаћују доприносе својим радницима. Медјутим проблем је настао због повлаштених фирми које НЕ УПЛАЦУЈУ срества за ФЗО РС или то уплацују на износ минималне плате док остатак плате исплацују "на руке" и тако поткрадају фондове у РС. Засто нису повецали проценат издвајања доприноса за ФЗО на нето плату? Не смију то урадити него је лаксе "отимати" од градјана , боље рецено просити " дај детету за млеко". Добар је овај народ колики су политицари преваранти и на коју карту играју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминалци се праве хумани преко наше грбаче

20.02.2018 09:37

Додиков син је преко фирме "Проинтер" само једним потезом од те исте болесне дјеце отео 24 милиона марака. И тако, док се зликовци с једне стране богате преко лешева болесне дјеце, с друге стране се ти исти зликовци преко наше грбаче праве хумани. Мени не треба зликовац Додик ни његов синчић "бизнисмен" ни Жељкица да бих био хуман, ја ћу за свој новац бити хуман на свој начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нису чиста посла

20.02.2018 10:04

Овај маркетиншки блеф са пјевалицом Цецом изазива смијех и подсмијех, изругивање и подругање. Питање је чије су паре. Све ће њој да се намири кроз аранжман пјевања пред изборе. И то је дио договора о предизборном пјевању.

ОДГОВОРИТЕ