МИП: Упозорење грађанима БиХ

Ово упозорење активно је већ дужи период, а односи се на укупно пет земаља.

Босна и Херцеговина 17.02.2018 | 10:55
МИП: Упозорење грађанима БиХ
Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине путем своје wеб странице и даље позива грађане БиХ да не путују у неколико држава због нарушене безбједносне ситуације.

Ово упозорење активно је већ дужи период, а односи се на укупно пет земаља.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПУТОВАЊА У ЈЕМЕН

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине позива држављане БиХ да до даљњег не путују у Арапску Републику Јемен, због појачаног секташког насиља и погоршања безбједносне ситуације у тој земљи.

Босна и Херцеговина у Јемену нема резидентно дипломатско-конзуларно представништво, те покрива ту земљу из Ријада (Саудијска Арабија). Ова чињеница значајно утиче на могућност директног пружања помоћи и подршке бх. грађанима у вандредним ситуацијама, те с тога молимо све бх. грађане који намјеравају путовати у Јемен да ово упозорење озбиљно схвате.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПУТОВАЊА – ЛИБИЈА

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине позива држављане БиХ да до даљњег не путују у Либију због значајног погоршања безбједносне ситуације и постојања реалне опасности од оружаних напада и отмица у овој земљи.

Позивају се држављани БиХ који се тренутно налазе у Либији, посебно у оним дијеловима земље у којима су се већ дешавали или се дешавају отмице, оружани напади, упућивање озбиљних пријетњи и сл., да у сарадњи са руководствима компанија и предузећа у којима су запослени и уз консултације са Амбасадом БиХ у Триполију размотре могућност привременог напуштања те земље.

Контакт Амбасаде Босне и Херцеговине у Триполију: 
Тел: 00 218 91 880 1736 (доступан од 0-24х)
Контакт Министарства иностраних послова БиХ:
Тел: 033 281 234.
Фаx: 033 227 156

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПУТОВАЊЕ – ИРАК

Министарство иностраних послова БиХ упозорава држављане БиХ да не путују у Ирак због лосе безбједносне ситуације.

МИП БиХ савјетује држављане БиХ који се тренутно налазе у Републици Ирак да размотре могућност напуштања те земље чим се за то стекну сигурни услови. Потребно је да се држављани БиХ, због безбједносних разлога, придржавају мјера сигурности и избјегавају јавна окупљања.

Босанскохерцеговачки држављани у Републици Ирак којима је потребна помоћ, исту могу затражити тако што ће се обратити Амбасади БиХ у Амману (Хашемитска Краљевина Јордан), која нерезидентно покрива Републику Ирак на број телефона: +962 6 58 56 921, а чланови породица у БиХ који имају сроднике у Републици Ирак могу контактирати или Амбасаду БиХ у Амману или центар комуникација у МВП БиХ у Сарајеву на број телефона +387 33 281 234.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПУТОВАЊА - УКРАЈИНА

Министарство иностраних послова БиХ позива држављане БиХ да се суздрже од путовања у дијелове Украјине који нису под контролом легалних власти у Кијеву.

Потребно је да се грађани БиХ, због безбједносних разлога, придржавају мјера сигурности и избјегавају јавна окупљања.

Грађани БиХ у Украјини, којима је потребна помоћ, исту могу затражити у амбасадама Републике Хрватске и Републике Србије, те контактирати почасног конзула наше земље у Украјини Андрија Васиљковског на адреси Анри Барбјуса 49, 03150 Кијев.

Родбина и пријатељи бх. држављана који се налазе у Украјини, уколико располажу било каквим информацијама о потреби пружања помоћи њиховим рођацима и пријатељима, могу се обратити Министарству иностраних послова БиХ на контакт телефоне 033/281-234, 033/281-191 и 033/281-189.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПУТОВАЊЕ - СИРИЈА

Препоручује се да због сложених безбједносних прилика држављани Босне и Херцеговине не путују у АР Сирију, до даљњег.

(БН/МИП)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Травник

17.02.2018 10:40

Ха ха ха . Накрдне државе и дипломатије. Па ко одавде путује било гдје? Они који иду у те побројане исламске земље су терористи Исила. Али њима не требају пасоши и легални токови. Они имају своје руте. Ово кр стварно невјероватно ‘корисна’ информација. Јер толико дневно летова и путника према тим земљама с травничког аеродрома??? Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

17.02.2018 17:07

Врати се ти у суму теби је и Требиње иностранство.

Name

Господар хаоса

17.02.2018 18:13

Набројане земље нису препоручљиве за путовање јер су их уништиле САД и њихови савезници (остале чланице НАТО-а, Саудијска Арабија). На сви срећу, господар хаоса јуриша ка банкроту па ће и свијет ускоро бити мирнији.

Name

Путовао Би Али Одакле Новац

17.02.2018 10:41

А ја позивам мип и остале који арце народне паре да мало оставе и народу да макар отпутује до Ц Горе или ХР,до Багдада или Триполија прелијепих градова свеједно не могу устедјети за пет зивота радеци за плату овде у БиХ тако да ово дозивљавам као изругивање обицним градјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кккк

17.02.2018 11:18

Доста ми је наших несрећа. Шта ћу код туђих , још горих, удаљених. У нас је бар рат стао прије 22 године. Није ми било пријатно 1991. кад се ратовало у сусједној Хрватској прије нас нити кад је 1999. НАТО бомбардовао сусједну СР Југославију. Ови што сада ратују су ем далеко од нас ем још су гори од нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деwац

17.02.2018 11:21

Какви дрзављани и дрзава цему упозорење кад народ нема пара да презиви до 1 а о које каквим путовањима мозе да се сања него то ви сами себе упозорајете сто зивите од народних пара мозете путовати и радит ста год вам воља ко кад вас има ко мрава Мравињак Полтрона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

6

17.02.2018 12:14

СТА ЋЕ МО У ИРАНУ КАДА ИХ ЈЕ ДОДИК ДОВЕО У Б.ЛУКУ

Name

007

17.02.2018 15:38

Ја бруке и срамоте.Упозорење се односи на земље у којим је сукоб.Сваште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витас

17.02.2018 16:24

Таман сам мислио да путујем с овог аредрома сто нам је Додик обецао на Сокоцу. А да, па није га ни направио.

ОДГОВОРИТЕ