MIP: Upozorenje građanima BiH

Ovo upozorenje aktivno je već duži period, a odnosi se na ukupno pet zemalja.

Bosna i Hercegovina 17.02.2018 | 10:55
MIP: Upozorenje građanima BiH
Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine putem svoje web stranice i dalje poziva građane BiH da ne putuju u nekoliko država zbog narušene bezbjednosne situacije.

Ovo upozorenje aktivno je već duži period, a odnosi se na ukupno pet zemalja.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA U JEMEN

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Arapsku Republiku Jemen, zbog pojačanog sektaškog nasilja i pogoršanja bezbjednosne situacije u toj zemlji.

Bosna i Hercegovina u Jemenu nema rezidentno diplomatsko-konzularno predstavništvo, te pokriva tu zemlju iz Rijada (Saudijska Arabija). Ova činjenica značajno utiče na mogućnost direktnog pružanja pomoći i podrške bh. građanima u vandrednim situacijama, te s toga molimo sve bh. građane koji namjeravaju putovati u Jemen da ovo upozorenje ozbiljno shvate.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA – LIBIJA

Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine poziva državljane BiH da do daljnjeg ne putuju u Libiju zbog značajnog pogoršanja bezbjednosne situacije i postojanja realne opasnosti od oružanih napada i otmica u ovoj zemlji.

Pozivaju se državljani BiH koji se trenutno nalaze u Libiji, posebno u onim dijelovima zemlje u kojima su se već dešavali ili se dešavaju otmice, oružani napadi, upućivanje ozbiljnih prijetnji i sl., da u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni i uz konsultacije sa Ambasadom BiH u Tripoliju razmotre mogućnost privremenog napuštanja te zemlje.

Kontakt Ambasade Bosne i Hercegovine u Tripoliju: 
Tel: 00 218 91 880 1736 (dostupan od 0-24h)
Kontakt Ministarstva inostranih poslova BiH:
Tel: 033 281 234.
Fax: 033 227 156

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE – IRAK

Ministarstvo inostranih poslova BiH upozorava državljane BiH da ne putuju u Irak zbog lose bezbjednosne situacije.

MIP BiH savjetuje državljane BiH koji se trenutno nalaze u Republici Irak da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurni uslovi. Potrebno je da se državljani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Bosanskohercegovački državljani u Republici Irak kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti tako što će se obratiti Ambasadi BiH u Ammanu (Hašemitska Kraljevina Jordan), koja nerezidentno pokriva Republiku Irak na broj telefona: +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Republici Irak mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Ammanu ili centar komunikacija u MVP BiH u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJA - UKRAJINA

Ministarstvo inostranih poslova BiH poziva državljane BiH da se suzdrže od putovanja u dijelove Ukrajine koji nisu pod kontrolom legalnih vlasti u Kijevu.

Potrebno je da se građani BiH, zbog bezbjednosnih razloga, pridržavaju mjera sigurnosti i izbjegavaju javna okupljanja.

Građani BiH u Ukrajini, kojima je potrebna pomoć, istu mogu zatražiti u ambasadama Republike Hrvatske i Republike Srbije, te kontaktirati počasnog konzula naše zemlje u Ukrajini Andrija Vasiljkovskog na adresi Anri Barbjusa 49, 03150 Kijev.

Rodbina i prijatelji bh. državljana koji se nalaze u Ukrajini, ukoliko raspolažu bilo kakvim informacijama o potrebi pružanja pomoći njihovim rođacima i prijateljima, mogu se obratiti Ministarstvu inostranih poslova BiH na kontakt telefone 033/281-234, 033/281-191 i 033/281-189.

UPOZORENJE ZA PUTOVANJE - SIRIJA

Preporučuje se da zbog složenih bezbjednosnih prilika državljani Bosne i Hercegovine ne putuju u AR Siriju, do daljnjeg.

(BN/MIP)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Травник

17.02.2018 10:40

Ха ха ха . Накрдне државе и дипломатије. Па ко одавде путује било гдје? Они који иду у те побројане исламске земље су терористи Исила. Али њима не требају пасоши и легални токови. Они имају своје руте. Ово кр стварно невјероватно ‘корисна’ информација. Јер толико дневно летова и путника према тим земљама с травничког аеродрома??? Ха ха ха.

ODGOVORITE
Name

Rep

17.02.2018 17:07

Vrati se ti u sumu tebi je i Trebinje inostranstvo.

Name

Господар хаоса

17.02.2018 18:13

Набројане земље нису препоручљиве за путовање јер су их уништиле САД и њихови савезници (остале чланице НАТО-а, Саудијска Арабија). На сви срећу, господар хаоса јуриша ка банкроту па ће и свијет ускоро бити мирнији.

Name

Putovao Bi Ali Odakle Novac

17.02.2018 10:41

A ja pozivam mip i ostale koji arce narodne pare da malo ostave i narodu da makar otputuje do C Gore ili HR,do Bagdada ili Tripolija prelijepih gradova svejedno ne mogu ustedjeti za pet zivota radeci za platu ovde u BiH tako da ovo dozivljavam kao izrugivanje obicnim gradjanima.

ODGOVORITE
Name

Kkkk

17.02.2018 11:18

Dosta mi je naših nesreća. Šta ću kod tuđih , još gorih, udaljenih. U nas je bar rat stao prije 22 godine. Nije mi bilo prijatno 1991. kad se ratovalo u susjednoj Hrvatskoj prije nas niti kad je 1999. NATO bombardovao susjednu SR Jugoslaviju. Ovi što sada ratuju su em daleko od nas em još su gori od nas.

ODGOVORITE
Name

Dewac

17.02.2018 11:21

Kakvi drzavljani i drzava cemu upozorenje kad narod nema para da prezivi do 1 a o koje kakvim putovanjima moze da se sanja nego to vi sami sebe upozorajete sto zivite od narodnih para mozete putovati i radit sta god vam volja ko kad vas ima ko mrava Mravinjak Poltrona.

ODGOVORITE
Name

6

17.02.2018 12:14

STA ĆE MO U IRANU KADA IH JE DODIK DOVEO U B.LUKU

Name

007

17.02.2018 15:38

Ja bruke i sramote.Upozorenje se odnosi na zemlje u kojim je sukob.Svašte.

ODGOVORITE
Name

Vitas

17.02.2018 16:24

Taman sam mislio da putujem s ovog aredroma sto nam je Dodik obecao na Sokocu. A da, pa nije ga ni napravio.

ODGOVORITE