“Андреј Пленковић хрватски шармер“

Хрватски премијер Андреј Пленковић био је у шармерској офанзиви у Бриселу ове недјеље, објављујући да Хрватска, најмлађа чланица ЕУ, жели да буде дио њеног унутрашњег круга. Али мораће да увјери друге европске лидере да заиста припада тамо, пише "Политицо" у чланку занимљивог наслова.

Регион 17.02.2018 | 07:35
“Андреј Пленковић хрватски шармер“
Новинар "Политица" Флориан Едер пише да је Пленковић давао све праве поруке, хвалећи француског премијера Емануела Макрона и њемачку канцеларку Ангелу Меркел и тврдећи да Хрватска жели да уђе у Шенген до 2020. године, а с временом и да уведе евро.

Пленковић је дао и интервју за "Политицо" у којем је обзнанио да жели да ''Хрватска буде стабилна и промиче еуропске вриједности'' те да се позиционира као ''разумна, вјеродостојна проеуропска влада''.

Али на те амбиције, пише "Политицо", сјену баца неуспјех у рјешавању граничног спора са Словенијом, такође чланицом ЕУ. Иако је Европска комисија позвала обје стране да нађу рјешење, притисак је првенствено на хрватској влади која је одбила да прихвати одлуку међународног арбитражног панела.

"Хрватски премијер можда је импресионирао своје бивше колеге из Европског парламента кад је одржао говор на пет језика, али је добио и суптилан укор предсједника ЕК Жак Клода Јункера, који је дао до знања да ниједна земља више неће бити примљена у Унију а да прво не ријеши своје граничне спорове", примјећује новинар "Политица".

Иако је Комисија с одобравањем дочекала његову понуду помоћи Хрватске другим земљама кандидатима из региона у приступном процесу, један ЕУ функционер је рекао да очекује од Пленковића да ''води властитим примјером''.

Пленковић каже да ће искуство мигрантске кризе бити корисно кад Хрватска уђе у Шенген.

Пленковић је покушао умањити проблем граничног спора са Словенијом и сугерисао да ЕУ треба пустити двије земље да саме нађу рјешење - с чим се Словенија не слаже. 

Умјесто тога, истиче "Политицо", хвалио се својим наводним реформама привреде, администрације и правосуђа и покушао увјерити лидере у Бриселу да ће Хрватска бити корисна као чувар заједничких спољних граница кад уђе у Шенген. Разлог томе је, тврди, искуство Хрватске из мигрантске кризе, кад "смо 'разумјели важност зашите вањске границе ЕУ, као и наших граница''.

Пленковић се такође похвалио да Хрватска није ''изабрала, попут неких сусједа, поставити жичану ограду или баријере''.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Фарук

17.02.2018 06:46

Лик нема никакве друге квалитете, хајмо га сад прогласит 'схармером'! Овај чиновник са Маркова трга је притајени националист и велики баштиник лика и дјела свог узора , некадашњег генерала ЈНА Фрање Тудјмана. Ин није лидер он је нешто између чиновника и шегрта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арм

17.02.2018 07:40

Фулио си ,он је поклоник лика и дјела Андрије Артуковића.

Name

Њо-Фра

17.02.2018 08:35

У праву сте. Откако немају Павелића и Артуковића они уствари и немају лидера.

Name

драго

18.02.2018 21:02

Ми имамо рехабилитираног фашисту Дражу,а ускоро и Недића,неће му ваљда они бити узор.Тужман се борио против њих 1941-1945,па поновно проти војвода 91-95.

Name

Неђо.19.Јануар.2018

19.02.2018 17:40

Хрваски националиста.