“Andrej Plenković hrvatski šarmer“

Hrvatski premijer Andrej Plenković bio je u šarmerskoj ofanzivi u Briselu ove nedjelje, objavljujući da Hrvatska, najmlađa članica EU, želi da bude dio njenog unutrašnjeg kruga. Ali moraće da uvjeri druge evropske lidere da zaista pripada tamo, piše "Politico" u članku zanimljivog naslova.

Region 17.02.2018 | 07:35
“Andrej Plenković hrvatski šarmer“
Novinar "Politica" Florian Eder piše da je Plenković davao sve prave poruke, hvaleći francuskog premijera Emanuela Makrona i njemačku kancelarku Angelu Merkel i tvrdeći da Hrvatska želi da uđe u Šengen do 2020. godine, a s vremenom i da uvede evro.

Plenković je dao i intervju za "Politico" u kojem je obznanio da želi da ''Hrvatska bude stabilna i promiče europske vrijednosti'' te da se pozicionira kao ''razumna, vjerodostojna proeuropska vlada''.

Ali na te ambicije, piše "Politico", sjenu baca neuspjeh u rješavanju graničnog spora sa Slovenijom, takođe članicom EU. Iako je Evropska komisija pozvala obje strane da nađu rješenje, pritisak je prvenstveno na hrvatskoj vladi koja je odbila da prihvati odluku međunarodnog arbitražnog panela.

"Hrvatski premijer možda je impresionirao svoje bivše kolege iz Evropskog parlamenta kad je održao govor na pet jezika, ali je dobio i suptilan ukor predsjednika EK Žak Kloda Junkera, koji je dao do znanja da nijedna zemlja više neće biti primljena u Uniju a da prvo ne riješi svoje granične sporove", primjećuje novinar "Politica".

Iako je Komisija s odobravanjem dočekala njegovu ponudu pomoći Hrvatske drugim zemljama kandidatima iz regiona u pristupnom procesu, jedan EU funkcioner je rekao da očekuje od Plenkovića da ''vodi vlastitim primjerom''.

Plenković kaže da će iskustvo migrantske krize biti korisno kad Hrvatska uđe u Šengen.

Plenković je pokušao umanjiti problem graničnog spora sa Slovenijom i sugerisao da EU treba pustiti dvije zemlje da same nađu rješenje - s čim se Slovenija ne slaže. 

Umjesto toga, ističe "Politico", hvalio se svojim navodnim reformama privrede, administracije i pravosuđa i pokušao uvjeriti lidere u Briselu da će Hrvatska biti korisna kao čuvar zajedničkih spoljnih granica kad uđe u Šengen. Razlog tome je, tvrdi, iskustvo Hrvatske iz migrantske krize, kad "smo 'razumjeli važnost zašite vanjske granice EU, kao i naših granica''.

Plenković se takođe pohvalio da Hrvatska nije ''izabrala, poput nekih susjeda, postaviti žičanu ogradu ili barijere''.

Izvor: Index.hr

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Faruk

17.02.2018 06:46

Lik nema nikakve druge kvalitete, hajmo ga sad proglasit 'sharmerom'! Ovaj činovnik sa Markova trga je pritajeni nacionalist i veliki baštinik lika i djela svog uzora , nekadašnjeg generala JNA Franje Tudjmana. In nije lider on je nešto između činovnika i šegrta.

ODGOVORITE
Name

Arm

17.02.2018 07:40

Fulio si ,on je poklonik lika i djela Andrije Artukovića.

Name

Њо-Фра

17.02.2018 08:35

У праву сте. Откако немају Павелића и Артуковића они уствари и немају лидера.

Name

drago

18.02.2018 21:02

Mi imamo rehabilitiranog fašistu Dražu,a uskoro i Nedića,neće mu valjda oni biti uzor.Tužman se borio protiv njih 1941-1945,pa ponovno proti vojvoda 91-95.

Name

Neđo.19.Januar.2018

19.02.2018 17:40

Hrvaski nacionalista.