Албанци блокирају СПЦ на Космету?

Косовски Албанци покушавају да уведу економску блокаду Српској православној цркви /СПЦ/ у самопроглашеној републици Косово, изјавио је представник Организације за европску безбједност и сарадњу /ОЕБС/ у Русији Александар Лукашевич.

Србија 16.02.2018 | 07:43
Албанци блокирају СПЦ на Космету?
Он је током сједнице Сталног савјета ОЕБС-а у Бечу рекао да се Српска православна црква и даље суочава са злостављањем и да косовски Албанци покушавају да овој институцији уведу економске санкције и да јој одузму имовину и сва средства за издржавање.

Лукашевич је као примјер навео контроверзе у вези са Манастиром Високи Дечани, који је Унеско прогласио угроженом локацијом свјетске баштине.

"Локалне власти игноришу разне одлуке, укључујући одлуке суда, које потрвђују право манастира на власништво над сусједном територијом", изјавио је представник ОЕБС-а.

Лукашевич је додао да је манастир у Ђаковици недавно био мета напада радикалне групе и да је полиција морала да интервенише и достави храну и друге потрепштине монахињама у манастиру.

Он је напоменуо да Русија очекује од ОЕБС-а да повећа напоре у борби против радикалног национализма међу косовским Албанцима, пренио је ТАСС.

"Подржавање радикализма довешће до новог проблема на српском Косову и у земљама које се граниче са покрајином. То је дио ширег проблема подржавања радикалног национализма на територији коју покрива ОЕБС, што би могло да представља пријетњу стабилности у Европи", закључио је Лукашевич.

(СРНА)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

шта

16.02.2018 07:43

Руси требају ући на Косово као што су ушли у Сирију и растјерати гамад. Знам да Клинтоновима и Трампу неће бити право али ко њих ј.бе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лwрст

16.02.2018 08:25

Управо тако! Руси не само датребају да оцисте Косово него треба да изграде војну базу у БиХ и да растјерају ЕУ-сљам са ових терена. За сва времена.

Name

Турбоскара

16.02.2018 10:17

Руси неће ући на Косово јер Амери су већ тамо.И зар некостварно мисли да би руси напали амере и то због Косова које чак и Србија небрани него га продала од давно Само неможе се то тек тако јавноо. Него полако и тајно.

Name

ре турбоскара

16.02.2018 12:11

Па и у Сирији су скупа и Амери и Руси и шта онда. Руси само јаве:"Склоните се Амери, ми данас рокамо". И, ови се склоне да не сметају. Гдје је проблем?

Name

Босњак

16.02.2018 08:26

Како то да сви ови проблеми и"напади" на српство су најјаци бас у предизборним мјесецима? Истовремено су и Босњаци угрозени због 2500 пусака, аман. Хрвати це остати без зрака ако се не промјени изборни закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бошњак

16.02.2018 12:32

Па објасни, видим да си упућен.

Name

Ди

16.02.2018 09:27

"Подржавање радикализма довешће до новог проблема на српском Косову и у земљама које се граниче са покрајином". невероватно да луди не могу сватити да је Косово готова прица и да се јос увијек надају некаквом цуду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немозе

16.02.2018 14:47

Горе него сто је сад.