Albanci blokiraju SPC na Kosmetu?

Kosovski Albanci pokušavaju da uvedu ekonomsku blokadu Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ u samoproglašenoj republici Kosovo, izjavio je predstavnik Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ u Rusiji Aleksandar Lukaševič.

Srbija 16.02.2018 | 07:43
Albanci blokiraju SPC na Kosmetu?
On je tokom sjednice Stalnog savjeta OEBS-a u Beču rekao da se Srpska pravoslavna crkva i dalje suočava sa zlostavljanjem i da kosovski Albanci pokušavaju da ovoj instituciji uvedu ekonomske sankcije i da joj oduzmu imovinu i sva sredstva za izdržavanje.

Lukaševič je kao primjer naveo kontroverze u vezi sa Manastirom Visoki Dečani, koji je Unesko proglasio ugroženom lokacijom svjetske baštine.

"Lokalne vlasti ignorišu razne odluke, uključujući odluke suda, koje potrvđuju pravo manastira na vlasništvo nad susjednom teritorijom", izjavio je predstavnik OEBS-a.

Lukaševič je dodao da je manastir u Đakovici nedavno bio meta napada radikalne grupe i da je policija morala da interveniše i dostavi hranu i druge potrepštine monahinjama u manastiru.

On je napomenuo da Rusija očekuje od OEBS-a da poveća napore u borbi protiv radikalnog nacionalizma među kosovskim Albancima, prenio je TASS.

"Podržavanje radikalizma dovešće do novog problema na srpskom Kosovu i u zemljama koje se graniče sa pokrajinom. To je dio šireg problema podržavanja radikalnog nacionalizma na teritoriji koju pokriva OEBS, što bi moglo da predstavlja prijetnju stabilnosti u Evropi", zaključio je Lukaševič.

(SRNA)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

šta

16.02.2018 07:43

Rusi trebaju ući na Kosovo kao što su ušli u Siriju i rastjerati gamad. Znam da Klintonovima i Trampu neće biti pravo ali ko njih j.be.

ODGOVORITE
Name

lwrst

16.02.2018 08:25

Upravo tako! Rusi ne samo datrebaju da ociste Kosovo nego treba da izgrade vojnu bazu u BiH i da rastjeraju EU-sljam sa ovih terena. Za sva vremena.

Name

Turboskara

16.02.2018 10:17

Rusi neće ući na Kosovo jer Ameri su već tamo.I zar nekostvarno misli da bi rusi napali amere i to zbog Kosova koje čak i Srbija nebrani nego ga prodala od davno Samo nemože se to tek tako javnoo. Nego polako i tajno.

Name

re turboskara

16.02.2018 12:11

Pa i u Siriji su skupa i Ameri i Rusi i šta onda. Rusi samo jave:"Sklonite se Ameri, mi danas rokamo". I, ovi se sklone da ne smetaju. Gdje je problem?

Name

Bosnjak

16.02.2018 08:26

Kako to da svi ovi problemi i"napadi" na srpstvo su najjaci bas u predizbornim mjesecima? Istovremeno su i Bosnjaci ugrozeni zbog 2500 pusaka, aman. Hrvati ce ostati bez zraka ako se ne promjeni izborni zakon.

ODGOVORITE
Name

re bošnjak

16.02.2018 12:32

Pa objasni, vidim da si upućen.

Name

Di

16.02.2018 09:27

"Podržavanje radikalizma dovešće do novog problema na srpskom Kosovu i u zemljama koje se graniče sa pokrajinom". neverovatno da ludi ne mogu svatiti da je Kosovo gotova prica i da se jos uvijek nadaju nekakvom cudu.

ODGOVORITE
Name

Nemoze

16.02.2018 14:47

Gore nego sto je sad.