Не избацујте глутен

Светске и домаће звезде које избегавају глутен подстакле су многе људе да из своје исхране избаце протеин који се налази у пшеници, јечму и ражи.

Здравље 14.02.2018 | 15:23
Не избацујте глутен
СВЕТСКЕ и домаће звезде које избегавају глутен подстакле су многе људе да из своје исхране избаце протеин који се налази у пшеници, јечму и ражи. Али греше. Бар тако каже гастроентеролог Сузан Махади, која истиче да нема разлога за то да избацујете глутен осим ако немате целијакију.

Избацивање глутена из исхране кад су здрави људи у питању може бити контрапродуктивно јер неуношење житарица целог зрна резултира смањеним уносом влакана, упозорава Махадијева. Више студија је показало да нас влакна чувају од кардиоваскуларних болести јер снижавају ниво триглицерида.

Такође, неке студије повезују избацивање глутена с дијабетесом типа 2, док нема оних које повезују узимање глутена са срчаним обољењима. И зато, не подлежите трендовима, већ слушајте своје тело, саветују нутриционисти.
 
Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

сузана

20.02.2018 07:18

како избацити глутен из исхране добар рецепт имају када бакира мунира онесу науциле мртваце у потоцарима да неједу и непију али кадаим оне рекну да изадју на изборе они морају изаци и када гласају опет легну у мезаре [гробове] несмију безати са списка јерје у сребреници направљена највеца лаз двадесетог века тује сахрањена правна дрзава и правда лаз лаз лаз двадесетог вијека.

ОДГОВОРИТЕ