Ne izbacujte gluten

Svetske i domaće zvezde koje izbegavaju gluten podstakle su mnoge ljude da iz svoje ishrane izbace protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži.

Zdravlje 14.02.2018 | 15:23
Ne izbacujte gluten
SVETSKE i domaće zvezde koje izbegavaju gluten podstakle su mnoge ljude da iz svoje ishrane izbace protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Ali greše. Bar tako kaže gastroenterolog Suzan Mahadi, koja ističe da nema razloga za to da izbacujete gluten osim ako nemate celijakiju.

Izbacivanje glutena iz ishrane kad su zdravi ljudi u pitanju može biti kontraproduktivno jer neunošenje žitarica celog zrna rezultira smanjenim unosom vlakana, upozorava Mahadijeva. Više studija je pokazalo da nas vlakna čuvaju od kardiovaskularnih bolesti jer snižavaju nivo triglicerida.

Takođe, neke studije povezuju izbacivanje glutena s dijabetesom tipa 2, dok nema onih koje povezuju uzimanje glutena sa srčanim oboljenjima. I zato, ne podležite trendovima, već slušajte svoje telo, savetuju nutricionisti.
 
Novosti
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

suzana

20.02.2018 07:18

kako izbaciti gluten iz ishrane dobar recept imaju kada bakira munira onesu naucile mrtvace u potocarima da nejedu i nepiju ali kadaim one reknu da izadju na izbore oni moraju izaci i kada glasaju opet legnu u mezare [grobove] nesmiju bezati sa spiska jerje u srebrenici napravljena najveca laz dvadesetog veka tuje sahranjena pravna drzava i pravda laz laz laz dvadesetog vijeka.

ODGOVORITE