СПЦ прославља Светог Трифуна

Српска православна црква прославља данас Светог Трифуна, који се у народу слави као заштитник многих заната и оних који искрено воле његујући хришћанску љубав.

Република Српска 14.02.2018 | 07:45
СПЦ прославља Светог Трифуна
Црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску вјеру, не искључујући његов значај као заштитника брачне љубави и вјерности које су дио хришћанске проповиједи.

Према хришћанском учењу, брачна љубав је у равни љубави према Богу, о чему својим дјелима најбоље свједоче Христови великомученици, међу којима је и Свети Трифун.

На литургијама у православним храмовима, у православним домовима, виноградарским и гостионичарским еснафима помиње се страдање светитеља Трифуна, који је страдао 250. године у Никеји од мача христоборног римског цара Дакија.

У "Охридском прологу" Светог владике Николаја Велимировића говори се о скромности и исцјелитељској моћи светитеља који је "у дјетињству чувао гуске и једини могаше помоћи лудој кћери цара Гордија".

Сахрањен је скромно у селу Кампсада у Фригији, гдје је и рођен.

Култ Светог Трифуна је веома развијен у српским крајевима, а славе га посебно виноградари, док га својим заштитником сматрају и гостионичари.

Виноградари на дан Светог Трифуна иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, послије дугог зимског периода, па да почне бујати у прољеће које се већ почиње примицати.

Светог Трифуна славе неке српске породице као крсну славу, а њему се моли да заштити поља од поплава, града и разних штеточина.

Извор: Срна

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мило

14.02.2018 07:12

Слава му и милост

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСКО

14.02.2018 08:17

Мозе ли ми ико као србину реци колико ми слава и светаца имамо? У мом комсилуку сваки дан нека слава, нисам комсије 2 мјесеца тријезне видио , свака куца другу славу слави, па онда славе опстина, па крсне славе мјесни заједница, удрузења, цујем недавно хоце крсну славу пута да славе јер је први пут направљен , мислим да претјерујемо , не би зелио да се неко наљути , ал неко ко зна добро нека написе све славе које имамо да цисто знам, јер моја фирма трпи губитке због тога јер радници нон стоп славе и не долазе на посао а закон их стити. Нека ми неко објасни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре БОСКО

14.02.2018 08:52

Зао ми је Боско ниси једини коме је новац најбитнији у зивоту.да си србин православац знао би,а посто не знас купи себи православни календар па погледај.узми слободно календар у те твоје комунистицке руке.

Name

ре Бошко

14.02.2018 13:04

Бошко србине коју Славу славиш. Радиш ли ти на тај дан. Молим те немој избјећи одговор.

Name

БОСКО зе Ре

14.02.2018 15:41

Моја слава ја Дјурдзевдан, у рату три пута рањен као борац ВРС , јел довољно? Ово је претјеривање.

Name

Независна Република Српска.

14.02.2018 16:45

Свим православним верницима Срецан празник свети великомуценик Трифун .којије Пострадао Заверу Христову Православну .Сви Православни Хрисцани Савером У Бога И Цасни Крст.Срецо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боско ре Независна РС

14.02.2018 18:09

Брате србине једно су зеље а друго реалност, понављам, економија, привреда и само то, бит цемо свица, од србовања се не зиви, мој дзед покојни је био поп, у куци гладни и зедни били, пусти то брате, без лове нема ниста, а ти слави ста оцес. Ја славим Бозиц, Васкрс и Дзурдзевдан и пусти супљу висе

Name

Ре Бошко

14.02.2018 20:46

Бошко, ниси одговорио оно најбитније, радиш ли на Ђурђевдан. Рањавање није тема и учешће у ВРС. Не желим претјеривати али ниси реалан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОСКО за Ре

15.02.2018 04:09

Радим , а за Божић и Васкрс не радим. По твојој теорији ми би читав Јан.и Феб.славили а да не радимо, ваља хљеб зарадити. Ово је капитализам и мора се радити

Name

Бансхее

15.02.2018 21:22

У Капитализму на Западу се постује Закон! недјељом не раде продавнице (тржни центри), ни пекаре. Тек по нека пекара, до 14. На државни празник нема рада ни за кога, сем за ресторане и танкстеле. Какав је то закон код нас?!! Градјани могу дан раније набавити сто им треба. Трговачки лоби неће ништа изгубити. Сто нам ради Синдикат?! А и "Газде" би требало да размисле. Људи нису роботи!