SPC proslavlja Svetog Trifuna

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata i onih koji iskreno vole njegujući hrišćansku ljubav.

Republika Srpska 14.02.2018 | 07:45
SPC proslavlja Svetog Trifuna
Crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku vjeru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti koje su dio hrišćanske propovijedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim djelima najbolje svjedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i Sveti Trifun.

Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je stradao 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

U "Ohridskom prologu" Svetog vladike Nikolaja Velimirovića govori se o skromnosti i iscjeliteljskoj moći svetitelja koji je "u djetinjstvu čuvao guske i jedini mogaše pomoći ludoj kćeri cara Gordija".

Sahranjen je skromno u selu Kampsada u Frigiji, gdje je i rođen.

Kult Svetog Trifuna je veoma razvijen u srpskim krajevima, a slave ga posebno vinogradari, dok ga svojim zaštitnikom smatraju i gostioničari.

Vinogradari na dan Svetog Trifuna idu u vinograde, orezuju lozu i vinom zalivaju čokote, da bi time povratili vinogradu malaksalu snagu, poslije dugog zimskog perioda, pa da počne bujati u proljeće koje se već počinje primicati.

Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina.

Izvor: Srna

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milo

14.02.2018 07:12

Slava mu i milost

ODGOVORITE
Name

BOSKO

14.02.2018 08:17

Moze li mi iko kao srbinu reci koliko mi slava i svetaca imamo? U mom komsiluku svaki dan neka slava, nisam komsije 2 mjeseca trijezne vidio , svaka kuca drugu slavu slavi, pa onda slave opstina, pa krsne slave mjesni zajednica, udruzenja, cujem nedavno hoce krsnu slavu puta da slave jer je prvi put napravljen , mislim da pretjerujemo , ne bi zelio da se neko naljuti , al neko ko zna dobro neka napise sve slave koje imamo da cisto znam, jer moja firma trpi gubitke zbog toga jer radnici non stop slave i ne dolaze na posao a zakon ih stiti. Neka mi neko objasni

ODGOVORITE
Name

Re BOSKO

14.02.2018 08:52

Zao mi je Bosko nisi jedini kome je novac najbitniji u zivotu.da si srbin pravoslavac znao bi,a posto ne znas kupi sebi pravoslavni kalendar pa pogledaj.uzmi slobodno kalendar u te tvoje komunisticke ruke.

Name

re Boško

14.02.2018 13:04

Boško srbine koju Slavu slaviš. Radiš li ti na taj dan. Molim te nemoj izbjeći odgovor.

Name

BOSKO ze Re

14.02.2018 15:41

Moja slava ja Djurdzevdan, u ratu tri puta ranjen kao borac VRS , jel dovoljno? Ovo je pretjerivanje.

Name

Nezavisna Republika Srpska.

14.02.2018 16:45

Svim pravoslavnim vernicima Srecan praznik sveti velikomucenik Trifun .kojije Postradao Zaveru Hristovu Pravoslavnu .Svi Pravoslavni Hriscani Saverom U Boga I Casni Krst.Sreco...

ODGOVORITE
Name

Bosko re Nezavisna RS

14.02.2018 18:09

Brate srbine jedno su zelje a drugo realnost, ponavljam, ekonomija, privreda i samo to, bit cemo svica, od srbovanja se ne zivi, moj dzed pokojni je bio pop, u kuci gladni i zedni bili, pusti to brate, bez love nema nista, a ti slavi sta oces. Ja slavim Bozic, Vaskrs i Dzurdzevdan i pusti suplju vise

Name

Re Boško

14.02.2018 20:46

Boško, nisi odgovorio ono najbitnije, radiš li na Đurđevdan. Ranjavanje nije tema i učešće u VRS. Ne želim pretjerivati ali nisi realan.

ODGOVORITE
Name

BOSKO za Re

15.02.2018 04:09

Radim , a za Božić i Vaskrs ne radim. Po tvojoj teoriji mi bi čitav Jan.i Feb.slavili a da ne radimo, valja hljeb zaraditi. Ovo je kapitalizam i mora se raditi

Name

Banshee

15.02.2018 21:22

U Kapitalizmu na Zapadu se postuje Zakon! nedjeljom ne rade prodavnice (tržni centri), ni pekare. Tek po neka pekara, do 14. Na državni praznik nema rada ni za koga, sem za restorane i tankstele. Kakav je to zakon kod nas?!! Gradjani mogu dan ranije nabaviti sto im treba. Trgovački lobi neće ništa izgubiti. Sto nam radi Sindikat?! A i "Gazde" bi trebalo da razmisle. Ljudi nisu roboti!