Анализа: Резиме Партизанових припрема...

Зашто Пантић и Здјелар, зашто Ивановић и Тавамба, кад Вакулко, а кад Сума?! Како би могли да изгледају црно-бели у другом делу сезоне?

Фудбал 13.02.2018 | 00:00
Анализа: Резиме Партизанових припрема...
Пола тима промењено. Пре безмало два месеца одиграли су последњи такмичарски меч, наредни је заказан за 15. фебруар, а између пропуштене шансе да се победом у вечитом дербију смањи заостатак за Црвеном звездом и великих очекивања пред судар са Викторијом из Плзења, Партизан је међу стартере промовисао чак петорицу нових играча.

Од тог броја тројица су из других клубова, радом у припремном периоду и издањима на контролним утакмицама на Кипру место у првих 11 изборили су леви беик пристигао из Напретка Слободан Урошевић, позајмљени везиста Олимпијакоса Саша Здјелар и доскорашњи капитен Спартака Ђорђе Ивановић. А с обзиром да су вечити дерби због повреда пропустили крилни везисти Зоран Тошић и Марко Јанковића и да су им позиције на крилима зацементиране извесно је да ће се њиховим повратком у најјачи тим завршити зимска реконструкција Парног ваљка.

Уколико све буде према замислима струке, наредног четвртка, у првој утакмици шеснаестине финала Лиге Европе, лидера чешког првенства дочекаће следећа екипа:

Стојковић – Вулићевић, Н. Р. Милетић, Митровић, Урошевић – Здјелар, Пантић, Тошић, Јанковић – Ивановић, Тавамба.

ТАКТИЧКА ПРОМЕНА НА ПОЗИЦИЈАМА ЗАДЊИХ ВЕЗНИХ

Ово је тим који је Мирослав Ђукић најчешће уигравао на тренинзима од тренутка кад се Саша Здјеларприкључио саиграчима у Лимасолу и управо је долазак освајача златне медаље на Мундијалиту 2015. означио једну од промена у саставу за пролећне битке. Здјелар је ускочио на место које је минуле две године држао Евертон Луиз. Плус му је прикључен Данило Пантић. Разлог што су њих двојица упарени је процена стручног штаба да од осталих кандидата за позиције задњег везног (Марко Јевтовић, Милан Радин, па и Јури Вакулко) један другом највише одговарају и да тако Партизан успоставља равнотежу између дефанзиве и офанзиве.

Здјелар је класичан задњи везни, доноси сигурност испред одбране има сјајне промене тежишта игре, а Пантић му је потребан у оним ситуацијама кад треба бранити зону и то је деловало уверљиво на једином контролном мечу на коме су играли заједно (протв Теплица). Иако ће бити оних који се питају „зашто опет два задња везна“, ваља знати да то важи само у ситуацијама кад противник има лопту, док је Пантићу остављена слобода да се придодаје нападу, како би Партизан на тај имао чак петорицу фудбалера офанзивних карактеристика на терену.

Жртва ове одлуке је Марко Јевтовић, који је, како сад ствари стоје, изгубио место у првих 11. Разлог је сазнање да је Јевтовић кориснији био у тандему са Евертоном Луизом, тако што је чувао леђа Бразилцу и исправљао тактичке пропусте новог фудбалера СПАЛ-а. Пошто је Евертон отишао, изгубла се потреба за Јевтовићевом улогом, а црно-бели се одлучили за рокаду испред последње линије. С тим да кад буде стани-пани, као што би против Шахтјора (Здјелар на загревану пријавио бол), Марко може да ускочи и оправда статус фудбалера који је играо редовно код четворице од петорице тренера за време мандата у Хумској.

А КАД СЕ ОПОРАВИ ОЖЕГОВИЋ...

У офанзивном делу тима Партизан ће се ослонити на продоре Тошића (десно) и Јанковића (лево) – обојица воле да преузимају одговорност и кад су заједно на терену онда је то дупла невоља за ривала -  док ће за реализацију бити задужени Леандре Тавамба и Ђорђе Ивановић. Камерунац је статус најпродуктивнијег појединца српског првака потврдио постигавши три гола на припремема, али је и без њих показао колико је значајан за начин игре какав форсира Ђукић. Способан да прими игру на себе, да се „спусти“ у организацију, подели пас и навуче на себе и по два противника, Тавамба је сигуран у првих 11, с тим што ће, бар на почетку, имати новог партнера.

Ђорђе Ивановић је за разлику од дреса Суботичана, у коме је дејствовао као „десетка“, добио улогу „лутајућег шпица“. Како то Ђукић воли да каже, „Ивановић сјајно упада у простор“, развлачи линије противника, доста се троши, као такав можда није атрактиван за гледање, али је изузетно користан за црно-беле. Утисак је да њему посебно одговара игра у пару са Тавамбом, иако је очигледно да се мучи у физичком смислу и да му је потребно време да се прилагоди на захтеве бржег и снажнијег фудбала од оног какав се игра у Спартаку.

Ивановић је тренутно за корак ближи првом тиму од Огњена Ожеговића. Највише зато што је стрелац гола против Јанг Бојса пропустио већи део припрема због чак три различлите повреде. Оног тренутка кад се врати и ухвати ритам биће Ђукић пред дилемом кога да споји са Тавамбом, јер Ожеговић више игра пред самим голом и утисак је да црно-белима недостаје баш то. Голгетер.

УРОШЕВИЋ ДОБАР, НЕ ОТПИСУЈТЕ МИЛЕТИЋА

У сличној ситуацији у којој се нашао Ожеговић је и Бојан Остојић. Због повреде предње ложе, још на првом контролном сусрету са пољским Горњиком, искусни штопер је морао да се врати за Београд, практично је пропустио две седмице припрема и то га је коштало места у тиму, па се већ тад знало да ће штоперски тандем против Плзена бити Немања Р. Милетић – Милан Митровић. С друге стране, познавајући Остојића и његов борбени дух, само је питање дана кад ће заоштрити конкуренцију у срцу одбране.

Нешто слично може да се констатује за Немању Г. Милетића, левог бека суспендованог за меч са Чесима у Београду. Тренутно је у предности Слободан Урошевић чије партије су биле сасвим пристојне у оба правца (штавише, центрирао је за голове против Теплица и Шахтјора из Солигорска), међутим, не би требало сметнути с ума да је Милетићна почетку прошле сезоне истиснуо из тима Мирослава Богосавца, током ове се изборио са конкуренцијом у лику Немање Антонова, његов професионализам Ђукић хвали на сваком кораку, тако да...

СУМА ПРВА РЕЗЕРВА, ВАКУЛКО ЗА МЕСЕЦ ДАНА

Велики изазов за стручни штаб Партизана био је статус Сејдубе Суме. После шест месеци без превеликог утицаја на игру и резултате, Гвинејац је током боравка на Кипру имао прилику да се избори за статус првотимца. Још није дотле стигао, али је на прагу. Тренутно је, како тренери знају да кажу, прва измена. Понекад делује да у њему „нема крви“, све ради у лаганом ритму, међутим, кад је схватио да екипа може и без њега одлучио је да дода гас.

Технички супериоран, омалени везиста и сам објашњава да му највише одговара да дејствује иза нападача, као централни везиста. Једини проблем је што црно-бели (још) не играју тако, мада је поштено поценити и да се сам Сума побољшао у односу на јесен. Више није далеко од стартних 11 као што је био средином првог дела сезоне.

Украјинац Јури Вакулко зна да „рола лопту“, уме да крене с њом у напад, али му недостаје снаге. Последњи такмичарски суисрет одиграо је још средином новембра. У Партизану кажу: „биће спреман да помогне од марта“. Тад се очекује и повратак у такмичарски ритам Небојше Косовића, црногорски репрезентативац још хвата залет после августовске операције колена.

Тешко је оценити ко је разочарао, а ко одушевио, поготово што је припремни период варљив, али око једног фудбалера дилеме нема. Армин Ђерлек сигурно је највећи бенефит Партизанових припрема и сад је наМирославу Ђукићу да му нађе минуте у суперлигашким утакмицама и представи јавности какав бисер има у рукама. С првим тимом вероватно ће остати и десни бек Лука Цуцин и штопер Светозар Марковић...

То је будућност. Садашњост је Плзењ. Тим је искристалисан.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар