Analiza: Rezime Partizanovih priprema...

Zašto Pantić i Zdjelar, zašto Ivanović i Tavamba, kad Vakulko, a kad Suma?! Kako bi mogli da izgledaju crno-beli u drugom delu sezone?

Fudbal 13.02.2018 | 00:00
Analiza: Rezime Partizanovih priprema...
Pola tima promenjeno. Pre bezmalo dva meseca odigrali su poslednji takmičarski meč, naredni je zakazan za 15. februar, a između propuštene šanse da se pobedom u večitom derbiju smanji zaostatak za Crvenom zvezdom i velikih očekivanja pred sudar sa Viktorijom iz Plzenja, Partizan je među startere promovisao čak petoricu novih igrača.

Od tog broja trojica su iz drugih klubova, radom u pripremnom periodu i izdanjima na kontrolnim utakmicama na Kipru mesto u prvih 11 izborili su levi beik pristigao iz Napretka Slobodan Urošević, pozajmljeni vezista Olimpijakosa Saša Zdjelar i doskorašnji kapiten Spartaka Đorđe Ivanović. A s obzirom da su večiti derbi zbog povreda propustili krilni vezisti Zoran Tošić i Marko Jankovića i da su im pozicije na krilima zacementirane izvesno je da će se njihovim povratkom u najjači tim završiti zimska rekonstrukcija Parnog valjka.

Ukoliko sve bude prema zamislima struke, narednog četvrtka, u prvoj utakmici šesnaestine finala Lige Evrope, lidera češkog prvenstva dočekaće sledeća ekipa:

Stojković – Vulićević, N. R. Miletić, Mitrović, Urošević – Zdjelar, Pantić, Tošić, Janković – Ivanović, Tavamba.

TAKTIČKA PROMENA NA POZICIJAMA ZADNJIH VEZNIH

Ovo je tim koji je Miroslav Đukić najčešće uigravao na treninzima od trenutka kad se Saša Zdjelarpriključio saigračima u Limasolu i upravo je dolazak osvajača zlatne medalje na Mundijalitu 2015. označio jednu od promena u sastavu za prolećne bitke. Zdjelar je uskočio na mesto koje je minule dve godine držao Everton Luiz. Plus mu je priključen Danilo Pantić. Razlog što su njih dvojica upareni je procena stručnog štaba da od ostalih kandidata za pozicije zadnjeg veznog (Marko Jevtović, Milan Radin, pa i Juri Vakulko) jedan drugom najviše odgovaraju i da tako Partizan uspostavlja ravnotežu između defanzive i ofanzive.

Zdjelar je klasičan zadnji vezni, donosi sigurnost ispred odbrane ima sjajne promene težišta igre, a Pantić mu je potreban u onim situacijama kad treba braniti zonu i to je delovalo uverljivo na jedinom kontrolnom meču na kome su igrali zajedno (protv Teplica). Iako će biti onih koji se pitaju „zašto opet dva zadnja vezna“, valja znati da to važi samo u situacijama kad protivnik ima loptu, dok je Pantiću ostavljena sloboda da se pridodaje napadu, kako bi Partizan na taj imao čak petoricu fudbalera ofanzivnih karakteristika na terenu.

Žrtva ove odluke je Marko Jevtović, koji je, kako sad stvari stoje, izgubio mesto u prvih 11. Razlog je saznanje da je Jevtović korisniji bio u tandemu sa Evertonom Luizom, tako što je čuvao leđa Brazilcu i ispravljao taktičke propuste novog fudbalera SPAL-a. Pošto je Everton otišao, izgubla se potreba za Jevtovićevom ulogom, a crno-beli se odlučili za rokadu ispred poslednje linije. S tim da kad bude stani-pani, kao što bi protiv Šahtjora (Zdjelar na zagrevanu prijavio bol), Marko može da uskoči i opravda status fudbalera koji je igrao redovno kod četvorice od petorice trenera za vreme mandata u Humskoj.

A KAD SE OPORAVI OŽEGOVIĆ...

U ofanzivnom delu tima Partizan će se osloniti na prodore Tošića (desno) i Jankovića (levo) – obojica vole da preuzimaju odgovornost i kad su zajedno na terenu onda je to dupla nevolja za rivala -  dok će za realizaciju biti zaduženi Leandre Tavamba i Đorđe Ivanović. Kamerunac je status najproduktivnijeg pojedinca srpskog prvaka potvrdio postigavši tri gola na pripremema, ali je i bez njih pokazao koliko je značajan za način igre kakav forsira Đukić. Sposoban da primi igru na sebe, da se „spusti“ u organizaciju, podeli pas i navuče na sebe i po dva protivnika, Tavamba je siguran u prvih 11, s tim što će, bar na početku, imati novog partnera.

Đorđe Ivanović je za razliku od dresa Subotičana, u kome je dejstvovao kao „desetka“, dobio ulogu „lutajućeg špica“. Kako to Đukić voli da kaže, „Ivanović sjajno upada u prostor“, razvlači linije protivnika, dosta se troši, kao takav možda nije atraktivan za gledanje, ali je izuzetno koristan za crno-bele. Utisak je da njemu posebno odgovara igra u paru sa Tavambom, iako je očigledno da se muči u fizičkom smislu i da mu je potrebno vreme da se prilagodi na zahteve bržeg i snažnijeg fudbala od onog kakav se igra u Spartaku.

Ivanović je trenutno za korak bliži prvom timu od Ognjena Ožegovića. Najviše zato što je strelac gola protiv Jang Bojsa propustio veći deo priprema zbog čak tri različlite povrede. Onog trenutka kad se vrati i uhvati ritam biće Đukić pred dilemom koga da spoji sa Tavambom, jer Ožegović više igra pred samim golom i utisak je da crno-belima nedostaje baš to. Golgeter.

UROŠEVIĆ DOBAR, NE OTPISUJTE MILETIĆA

U sličnoj situaciji u kojoj se našao Ožegović je i Bojan Ostojić. Zbog povrede prednje lože, još na prvom kontrolnom susretu sa poljskim Gornjikom, iskusni štoper je morao da se vrati za Beograd, praktično je propustio dve sedmice priprema i to ga je koštalo mesta u timu, pa se već tad znalo da će štoperski tandem protiv Plzena biti Nemanja R. Miletić – Milan Mitrović. S druge strane, poznavajući Ostojića i njegov borbeni duh, samo je pitanje dana kad će zaoštriti konkurenciju u srcu odbrane.

Nešto slično može da se konstatuje za Nemanju G. Miletića, levog beka suspendovanog za meč sa Česima u Beogradu. Trenutno je u prednosti Slobodan Urošević čije partije su bile sasvim pristojne u oba pravca (štaviše, centrirao je za golove protiv Teplica i Šahtjora iz Soligorska), međutim, ne bi trebalo smetnuti s uma da je Miletićna početku prošle sezone istisnuo iz tima Miroslava Bogosavca, tokom ove se izborio sa konkurencijom u liku Nemanje Antonova, njegov profesionalizam Đukić hvali na svakom koraku, tako da...

SUMA PRVA REZERVA, VAKULKO ZA MESEC DANA

Veliki izazov za stručni štab Partizana bio je status Sejdube Sume. Posle šest meseci bez prevelikog uticaja na igru i rezultate, Gvinejac je tokom boravka na Kipru imao priliku da se izbori za status prvotimca. Još nije dotle stigao, ali je na pragu. Trenutno je, kako treneri znaju da kažu, prva izmena. Ponekad deluje da u njemu „nema krvi“, sve radi u laganom ritmu, međutim, kad je shvatio da ekipa može i bez njega odlučio je da doda gas.

Tehnički superioran, omaleni vezista i sam objašnjava da mu najviše odgovara da dejstvuje iza napadača, kao centralni vezista. Jedini problem je što crno-beli (još) ne igraju tako, mada je pošteno poceniti i da se sam Suma poboljšao u odnosu na jesen. Više nije daleko od startnih 11 kao što je bio sredinom prvog dela sezone.

Ukrajinac Juri Vakulko zna da „rola loptu“, ume da krene s njom u napad, ali mu nedostaje snage. Poslednji takmičarski suisret odigrao je još sredinom novembra. U Partizanu kažu: „biće spreman da pomogne od marta“. Tad se očekuje i povratak u takmičarski ritam Nebojše Kosovića, crnogorski reprezentativac još hvata zalet posle avgustovske operacije kolena.

Teško je oceniti ko je razočarao, a ko oduševio, pogotovo što je pripremni period varljiv, ali oko jednog fudbalera dileme nema. Armin Đerlek sigurno je najveći benefit Partizanovih priprema i sad je naMiroslavu Đukiću da mu nađe minute u superligaškim utakmicama i predstavi javnosti kakav biser ima u rukama. S prvim timom verovatno će ostati i desni bek Luka Cucin i štoper Svetozar Marković...

To je budućnost. Sadašnjost je Plzenj. Tim je iskristalisan.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar