Елвуд: Терористима судити у Хагу

Двојици британских припадника "Исламске државе" Александру Котију и Ел Шафи Елшеику, који су заробљени у Сирији, треба да се суди пред међународним судом у Хагу, а не да буду послати у Гвантанамо, изјавио је данас британски министар одбране Тобијас Елвуд.

Свијет 10.02.2018 | 18:10
Елвуд: Терористима судити у Хагу
Елвуд је истакао да је веома битно да "терористи било којег поријекла на транспарентан и поштен начин суоче са својим поступцима".

"Гвантанамо је творац новог борбеног статуса којим се обилази Женевска конвенција, ту је вршена тортура и није дат одговор на глобалну џихадистичку побуну која траје и данас. Послије ужасних напада извршених 11. септембра 2001. године накратко нам је скренута пажња са стандарда и владавине закона за чији је развој било потребно више вијекова и због којих се разликујемо од терориста", наводи Елвуд.

Према његовим ријечима, због броја страних бораца треба размотрити и усагласити међународни процес којим би био обухваћен суд у Хагу.

Британски "Би-Би-Си" подсјећа да је министар одбране изгубио брата у терористичком нападу на Балију 2002. године и да је прошле године био у згради парламента током напада испред Вестминстера.

Котија и Елшеика заробиле су снаге сиријских Курда у Сирији.

Према наводима британског "Би-Би-Си-ја" обојици је укинуто држављанство.

Они су посљедња двојица од четири британска припадника "Исламске државе" која су се борила у Сирији и носили су надимак "Битлси" због поријекла.

Ова ћелија је била озлоглашена због погубљења западних држављана.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боснанија

11.02.2018 09:38

Додјите код нас. Имали бисте пуноо посла

ОДГОВОРИТЕ