Elvud: Teroristima suditi u Hagu

Dvojici britanskih pripadnika "Islamske države" Aleksandru Kotiju i El Šafi Elšeiku, koji su zarobljeni u Siriji, treba da se sudi pred međunarodnim sudom u Hagu, a ne da budu poslati u Gvantanamo, izjavio je danas britanski ministar odbrane Tobijas Elvud.

Svijet 10.02.2018 | 18:10
Elvud: Teroristima suditi u Hagu
Elvud je istakao da je veoma bitno da "teroristi bilo kojeg porijekla na transparentan i pošten način suoče sa svojim postupcima".

"Gvantanamo je tvorac novog borbenog statusa kojim se obilazi Ženevska konvencija, tu je vršena tortura i nije dat odgovor na globalnu džihadističku pobunu koja traje i danas. Poslije užasnih napada izvršenih 11. septembra 2001. godine nakratko nam je skrenuta pažnja sa standarda i vladavine zakona za čiji je razvoj bilo potrebno više vijekova i zbog kojih se razlikujemo od terorista", navodi Elvud.

Prema njegovim riječima, zbog broja stranih boraca treba razmotriti i usaglasiti međunarodni proces kojim bi bio obuhvaćen sud u Hagu.

Britanski "Bi-Bi-Si" podsjeća da je ministar odbrane izgubio brata u terorističkom napadu na Baliju 2002. godine i da je prošle godine bio u zgradi parlamenta tokom napada ispred Vestminstera.

Kotija i Elšeika zarobile su snage sirijskih Kurda u Siriji.

Prema navodima britanskog "Bi-Bi-Si-ja" obojici je ukinuto državljanstvo.

Oni su posljednja dvojica od četiri britanska pripadnika "Islamske države" koja su se borila u Siriji i nosili su nadimak "Bitlsi" zbog porijekla.

Ova ćelija je bila ozloglašena zbog pogubljenja zapadnih državljana.

Izvor: Agencije

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Bosnanija

11.02.2018 09:38

Dodjite kod nas. Imali biste punoo posla

ODGOVORITE