Рјешења против превара у извозу

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је данас да ће, уколико ових дана не добије одговор од надлежних институција у вези са отклањањем проблема забране извоза јабука у Русију, предложити рјешења за усавршавање система која ће бити у складу са Уставом и законима.

Босна и Херцеговина 08.02.2018 | 19:29
Рјешења против превара у извозу
"Нећу чекати мјесецима да добијем одговор са било које адресе у БиХ", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, суспензија извоза јабука из БиХ у Русију није проблем само Министарства спољне трговине БиХ него и других надлежних тијела с обзиром да су фитосанитарна област и инспекција у надлежности Републике Српске и Федерације БиХ. 

"Министарство је већ предложило мјере како би у будућности оваквих ситуација било што мање, али о томе не одлучује само Министарство већ и друга надлежна тијела", додао је Шаровић. 

Он је подсјетио да су Министарство спољне трговине и економских односа, те Управа за заштиту биља БиХ, позвали руску страну на заједнички састанак у Москви или било гдје друго како би били покренути разговори о укидању суспензије БиХ за извоз јабука у Русију. 

"Знам шта је потребно да урадимо да бисмо наставили нормално да извозимо јабуке у Руску Федерацију - треба да сузимо простор за могуће преваре и са тим треба да буду начисто сви они који учествују у овом послу, прије свега надлежна инспекцијска и друга тијела у ентитетима", нагласио је Шаровић. 

Наводећи да нема повратка назад, Шаровић је рекао да се трага за лоповима и преварантима. 

"Са тим морамо да се суочимо и да кажемо да ово вјероватно није једини случај", нагласио је Шаровић, наводећи да се провјерава да ли у овим преварама учествују и појединци из надлежних институција. 

Према његовим ријечима, потребно је утврдити гдје је завршило 17.000 тона јабука из Пољске, да ли су све поједене у БиХ или су завршиле на неком другом мјесту. 

"Даћу пуни допринос томе, али други не треба да се сакривају иза прича о некаквим преносима надлежности, него да сједнемо и нађемо рјешења", рекао је Шаровић. 

Истичући да ће у супротном БиХ 10 година чекати да јој се отворе врата за извоз у Русију, он је додао да је руска страна јасно поручила да БиХ треба да успостави сигуран систем у којем ће продавати своје јабуке. 

"То је гола истина", закључио је Шаровић.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Тете

08.02.2018 18:33

Овај балзамовани не мисли у пензију.Смрт ће га наћи негдје на састанку умјесто да унучад забавља.Што је знао показао је до сада.Пусти млађе ---иди већ једном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.02.2018 19:17

Ако он оде, једини који ради, ста це нам остати?

Name

@Тете

08.02.2018 19:45

БОТУ, дизес тензије у корист МЕСАРА и СВЕРЦЕРА са тако глупим коментаром! Нормалан цовјек то никад неби написао...Само плаценик као ти!

Name

Зоран Л

08.02.2018 19:18

Тако је Саровицу. Само одлуцно против багре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.02.2018 20:18

Ово је једини политичар који нешто ради,а да народ има корист од његовог рада! Подршка за Шаровића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРаЉ

08.02.2018 20:40

ПОДРШКА ЗА ШАРОВИЋА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРаЉ

08.02.2018 20:41

ПОДРШКА ЗА ШАРОВИЋА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успјех

08.02.2018 20:47

Овај цовјек стварно ради. Јуце о цланству у Свјетској трговинској организацији, данас о рјесавању извоза јабука у Русију. Врло успјесно ради. Само злонамјерни могу да га критикују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ Страда Кад Влада Естрада

09.02.2018 10:55

Он да ради неби вец по ко зна који пут се ово десавало.Није ово прва ствар и први пут.Руси су нас вец блокирали.Као и Турци за месо.Цовек из Мостара извози тоне и тоне љесњака и ораса као маде ин БиХ.Ееееј дали смо ми нормални!

Name

Даре

09.02.2018 06:37

Једини човјек који несто ради и ту се слазу сви-За њега и у Федерацији то казу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гирл мак

09.02.2018 10:19

Браво Мирко свака цаст....

ОДГОВОРИТЕ