Rješenja protiv prevara u izvozu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas da će, ukoliko ovih dana ne dobije odgovor od nadležnih institucija u vezi sa otklanjanjem problema zabrane izvoza jabuka u Rusiju, predložiti rješenja za usavršavanje sistema koja će biti u skladu sa Ustavom i zakonima.

Bosna i Hercegovina 08.02.2018 | 19:29
Rješenja protiv prevara u izvozu
"Neću čekati mjesecima da dobijem odgovor sa bilo koje adrese u BiH", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, suspenzija izvoza jabuka iz BiH u Rusiju nije problem samo Ministarstva spoljne trgovine BiH nego i drugih nadležnih tijela s obzirom da su fitosanitarna oblast i inspekcija u nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH. 

"Ministarstvo je već predložilo mjere kako bi u budućnosti ovakvih situacija bilo što manje, ali o tome ne odlučuje samo Ministarstvo već i druga nadležna tijela", dodao je Šarović. 

On je podsjetio da su Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te Uprava za zaštitu bilja BiH, pozvali rusku stranu na zajednički sastanak u Moskvi ili bilo gdje drugo kako bi bili pokrenuti razgovori o ukidanju suspenzije BiH za izvoz jabuka u Rusiju. 

"Znam šta je potrebno da uradimo da bismo nastavili normalno da izvozimo jabuke u Rusku Federaciju - treba da suzimo prostor za moguće prevare i sa tim treba da budu načisto svi oni koji učestvuju u ovom poslu, prije svega nadležna inspekcijska i druga tijela u entitetima", naglasio je Šarović. 

Navodeći da nema povratka nazad, Šarović je rekao da se traga za lopovima i prevarantima. 

"Sa tim moramo da se suočimo i da kažemo da ovo vjerovatno nije jedini slučaj", naglasio je Šarović, navodeći da se provjerava da li u ovim prevarama učestvuju i pojedinci iz nadležnih institucija. 

Prema njegovim riječima, potrebno je utvrditi gdje je završilo 17.000 tona jabuka iz Poljske, da li su sve pojedene u BiH ili su završile na nekom drugom mjestu. 

"Daću puni doprinos tome, ali drugi ne treba da se sakrivaju iza priča o nekakvim prenosima nadležnosti, nego da sjednemo i nađemo rješenja", rekao je Šarović. 

Ističući da će u suprotnom BiH 10 godina čekati da joj se otvore vrata za izvoz u Rusiju, on je dodao da je ruska strana jasno poručila da BiH treba da uspostavi siguran sistem u kojem će prodavati svoje jabuke. 

"To je gola istina", zaključio je Šarović.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Tete

08.02.2018 18:33

Ovaj balzamovani ne misli u penziju.Smrt će ga naći negdje na sastanku umjesto da unučad zabavlja.Što je znao pokazao je do sada.Pusti mlađe ---idi već jednom.

ODGOVORITE
Name

Re

08.02.2018 19:17

Ako on ode, jedini koji radi, sta ce nam ostati?

Name

@Tete

08.02.2018 19:45

BOTU, dizes tenzije u korist MESARA i SVERCERA sa tako glupim komentarom! Normalan covjek to nikad nebi napisao...Samo placenik kao ti!

Name

Zoran L

08.02.2018 19:18

Tako je Sarovicu. Samo odlucno protiv bagre!

ODGOVORITE
Name

Миле

08.02.2018 20:18

Ово је једини политичар који нешто ради,а да народ има корист од његовог рада! Подршка за Шаровића!

ODGOVORITE
Name

КRaLj

08.02.2018 20:40

PODRŠKA ZA ŠAROVIĆA!

ODGOVORITE
Name

КRaLj

08.02.2018 20:41

PODRŠKA ZA ŠAROVIĆA!

ODGOVORITE
Name

Uspjeh

08.02.2018 20:47

Ovaj covjek stvarno radi. Juce o clanstvu u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, danas o rjesavanju izvoza jabuka u Rusiju. Vrlo uspjesno radi. Samo zlonamjerni mogu da ga kritikuju.

ODGOVORITE
Name

Narod Strada Kad Vlada Estrada

09.02.2018 10:55

On da radi nebi vec po ko zna koji put se ovo desavalo.Nije ovo prva stvar i prvi put.Rusi su nas vec blokirali.Kao i Turci za meso.Covek iz Mostara izvozi tone i tone ljesnjaka i orasa kao made in BiH.Eeeej dali smo mi normalni!

Name

Dare

09.02.2018 06:37

Jedini čovjek koji nesto radi i tu se slazu svi-Za njega i u Federaciji to kazu.

ODGOVORITE
Name

Girl mak

09.02.2018 10:19

Bravo Mirko svaka cast....

ODGOVORITE