Избацују бокс са ОИ, уводе "Супер Марија"?!

Тенденције у олимпизму на глобалном нивоу су такве да, готово при свакој новој вести, чуђење и неверица расту.

Остали спортови 10.02.2018 | 22:45
Избацују бокс са ОИ, уводе "Супер Марија"?!
Сведочили смо драми око опстанка рвања грчко-римским стилом у олимпијском програму, најстаријег спорта на свету, укључивању бејзбола/софтбола, каратеа, спортског пењања, сурфовања и скејтбординга, али и одласка у крајности из рубрике "веровали или не".

Недавно је плес око шипке, захваљујући председници Кејти Коутс, направио одлучујући корак ка званичној регистрацији, док је још један стари спорт у проблему – бокс.

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Томас Бах открио је да би бокс могао да буде избачен са Олимпијских игара у Токију 2020. године, пошто та организација није задовољна начином којим Међународна организација аматерског бокса (АИБА) управља спортом.

Из комитета су незадовољни управљањем боксом, финансијама, суђењењем и питањима који се тичу борбе против допинга.

"МОК задржава право да размотри да ли ће бокс бити у олимпијском програму у Токију 2020. године, али и на Олимпијским играма младих у Буенос Ајресу ове године. Изузетно смо забринути управљањем АИБА", навео је Бах.

МОК је због тога започео истрагу, уговори са АИБА су замрзнути, заједно са свим исплатама тој организацији. Очекује се да ће извештај бити завршен до краја априла. 

У међувремену, траје борба на другом фронту, оном виртуелном, да се издејствује још једна промена, такође изузетно велика. 

Када се јапански премијер Шинзо Абе, на церемонији затварања Олимпијских игара 2016. године у Рио де Жанеиру појавио "маскиран" у "Супер Марија", публика широм света је била одушевљена. Већ тада је стављено до знања да би еСпортс, односно видео игре како се народски каже, могао званично да буде уврштен у програм Игара у Токију. 

Чињеница је да је еСпортс постао олимпијска "реалност" – у Бразилу су биле прве игре на којима се одржавало такмичење у игрању игрица, али тада није било део програма. Представљање "еГамес-а" у Рију организовао је Честер Кинг, бизнисмен који је оснивач Британске еСпортс асоцијације, као и Међународне еГамес групе. Овај догађај окупио је гејмере из осам држава, укључујући и шампиона света у верзији франшизе "Супер Марио" која носи назив "Супер Смасх Брос.".

Жалбе, проблеми, решења и могућности

Енглески медији први су реаговали на нове идеје, истичући да би врло лако могло да се дискредитује еСпортс као прави спорт – играчи немају довољну физичку активност, а многе игрице вам пружају могућност да, у старту, наштелујете високе могућности својих карактера. Али гејмерска заједница је пажњу Међународног олимпијског комитета привукла док је МОК покушавао да пронађе начин да привуче и буде боље повезан са млађом публиком. И они нису једини.

Пре пет година Сједињене Америчке Државе одобриле су визе за играче еСпортс-а, док је у 2017. Вест Хем постао први фудбалски клуб који је ангажовао гејмера. Он ће представљати клуб на еСпортс турнирима, играјући популарну фудбалску игрицу "ФИФА".

Челници гејмерских савеза и асоцијација пронашли су још један, околни пут ка званичном признавању – преко спонзора. Компанија "Кока-кола", најстарији спонзор олимпијских игара, постао је званични спонзор светске еСпортс сцене. Амерички произвођач напитака преузео је водећу улогу и сваке недеље на "Јутјубу" приказује емисију посвећену најважнијим вестима из ове области. Овај начин такође приказује и промену у томе како спонзори функционишу током спортских догађаја, када нема телевизијских преноса, а укључени су производи одређених компанија.

Док је олимпијска сцена готово припремљена за прихватање играња игрица, треба гледати и ширу слику. 

"Лично, мислим да би настао огроман проблем када би еСпортс био део олимпијског програма. За почетак, коју игрицу треба изабрати? Има их толико много. Такође, за коју се платформу одлучити – ПЦ, конзоне или мобилне платформе? Идеја ’еГамес’ јесте да има представника из сваке земље који игра више игрица на више платформи, што се, логично, не може десити у исто време, а на Олимпијским играма би вам биле потребне све затворене хале само за гејминг", рекао је Кинг. 

Очигледно веома свесни успутних проблема, челни људи "електронског спорта" себе виде у много већем окружењу од саме појаве на Играма. Кинг је више пута истицао да треба правити разлику између професионалних еСпортс лига (у којима ће играчи бити плаћени да играју за тимове, као и наступима на ОИ, које ће окупљати најбоље гејмере из свих крајева света без наградног фонда – само зарад престижа и националног поноса. 

"Играње игрица, као део уравнотеженог живота, има многе предности међу којима је компјутерско знање, али најважније је што вам помаже да будете ментално позитивни и утиче на вађу срећу", додао је Кинг.

Предности и едукативна страна

Упркос бројним противљењима, "модерне" Олимпијске игре намеравају и да акценат ставе на друштвену одговорност. Оно што је Кинг неколико пута истицао током својих презентација, а што у неку руку и можемо прихватити као тачно, јесте да ће еСпортс омогућити младима да се заинтересују за развитак игара и дигиталне иновације.

Магазин "Тхе цонверсатион" истиче да ће еСпортс бити изузетно "возило" за овакав развој – може окренути читаву генерацију људи који су изгубили страст према спорту, ка сасвим новој физичкој активности. Истина је да и компјутерски свет све више "фулл бодy" искуство – постоје виртуелни симулатори за многе конзоле, па је, упркос мишљењу да је играње игрица поприлично статична радња, истина нешто другачија и да оно све више постаје физички врло захтевна активност.

Као и у свакој области, највеће звезде представљале би узоре младима, многи то већ јесу, због чега би се и они мање талентовани за "динамичније" спортове, проналазили у овој области.

Оно што ће сам гејмерски свет морати да реши јесте подељеност – прво на професионални и аматерски "спорт", а онда и да уједини све већи број самосталних организација. Једна таква је недавно покренула Светску еСпортс асоцијацију, због чега постоји опасност да гејмерски свет скрене са добро осмишљеног пута – оном ка анимирању сваког неутралног човека.

У коначној калкулацији, признавање у олимпијски програм је, према њиховом мишљењу, важна станица на том путу.

Оно што им сигурно неће мањкати јесте новац – иако је тек у развоју, еСпортс представља једну од најбрже растућих индустрија и постаје веома важан играч у спортској економији. На руку му посебно иде нови економски модел, по којем се мањи акценат ставља на телевизију, а већи на уживо преносе на мрежи "Тwитцх". Чак је и МОК направио канал на којем приказује колико је важна ова област.

Прво што нас очекује јесу ЗОИ у Пјонгчангу, а онда летње Игре у Токију, које би могле да буду прекретница у олимпизму. "Супер Марио" и "Сониц тхе Хедгехог" су званични партнери највеће планетарне смотре спортиста – зато не би било изненађење ако, уместо принцезе, мали црвени бркати водоинсталатер крене у освајање златне олимпијске медаље.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар