Радници хотела пред владом

Радници Хотела "Еро", који су јутрос на петнаест минута блокирали магистрални пут на сјеверном излазу из Мостара, тренутно протестују испред зграде Владе Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/.

Босна и Херцеговина 08.02.2018 | 11:57
Радници хотела пред владом
Они траже састанак са предсједником Владе ХНК Невенком Херцегом да би га упитали да ли ће Влада, коначно, купити зграду хотела "Еро" јер сматрају да ће куповином зграде бити ријешени њихови проблеми.

"Желимо да знамо да ће ли купити зграду, како се то најављује. Федерална Влада и Фонд ПИО Федерације БиХ имају програм збрињавања радника који може бити реализован само ако се зграда прода. Ми смо до тада на улици", рекла је новинарима предсједник Синдиката радника хотела "Еро" Мира Мандић.

Радници овог хотела, који је затворен, покушавају протестима допријети до власти у Мостару, ХНК и Федерацији јер се одговорност за њихову ситуацију пребацује са једног на други ниво власти.

Како су поновили и данас, они траже повезивање радног стажа за 62 радника, као и рјешавање њиховог статуса након што је хотел затворен, а имовина дата на продају.

Градоначелник Мостара Љубо Бешлић је прије неколико дана изјавио да Град нема никакву обавезу када је ријеч о радницима хотела и њиховом стажу, те раднике упутио на Владу ФБиХ када је ријеч о увезивању стажа.

Федерална Влада се још није изјаснила о овом питању, а прије седам дана је протест радника хотела пред зградом Владе ФБиХ у Мостару игнорисан.

Зграда хотела "Еро" је у власништву федералног Фонда ПИО који је одлучио да је прода Влади ХНК.

Федерална Влада је закључком из 2013. године одлучила да будући купац хотела преузме и обавезе према запосленима. Донесен је програм збрињавања радника, а 31 запослени се пријавио за обештећење, док је о преосталим радницима бригу требало да преузме нови власник.

Куповина хотела "Еро" још није приведена крају.

У току је предстечајни поступак у хотелу који је престао са радом 27. новембра прошле године. У хотел би 22. фебруара требало да уђе стечајни управник.

Радници не праве проблеме и не желе сметати било коме у Мостару, што су како кажу показали и јутрос када су на само 15 минута блокирали магистрални пут да би указали на свој проблем.

Да је блокада трајала кратко и да није било већих проблема потврдио је и портпарол МУП-а ХНК Људевит Марић који је рекао Срни да је протест почео у 9.55, а завршен је у 10.10 часова.

"Блокада магистралног пута М-17 код тржног центра `Бинго` трајала је 15 минута. Након тога су се радници мирно разишли и саобраћај се тим правцем сада одвија несметано", рекао је Марић.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Прле

08.02.2018 11:53

Јос једна имаовина за коју се мислило да је власник никад неце тразити и вратити, па сад белај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема Кризе,

08.02.2018 13:24

Колико опазам сви страјкаци досли са бијесним аутима ,ви се стварно заје*авате .