Radnici hotela pred vladom

Radnici Hotela "Ero", koji su jutros na petnaest minuta blokirali magistralni put na sjevernom izlazu iz Mostara, trenutno protestuju ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/.

Bosna i Hercegovina 08.02.2018 | 11:57
Radnici hotela pred vladom
Oni traže sastanak sa predsjednikom Vlade HNK Nevenkom Hercegom da bi ga upitali da li će Vlada, konačno, kupiti zgradu hotela "Ero" jer smatraju da će kupovinom zgrade biti riješeni njihovi problemi.

"Želimo da znamo da će li kupiti zgradu, kako se to najavljuje. Federalna Vlada i Fond PIO Federacije BiH imaju program zbrinjavanja radnika koji može biti realizovan samo ako se zgrada proda. Mi smo do tada na ulici", rekla je novinarima predsjednik Sindikata radnika hotela "Ero" Mira Mandić.

Radnici ovog hotela, koji je zatvoren, pokušavaju protestima doprijeti do vlasti u Mostaru, HNK i Federaciji jer se odgovornost za njihovu situaciju prebacuje sa jednog na drugi nivo vlasti.

Kako su ponovili i danas, oni traže povezivanje radnog staža za 62 radnika, kao i rješavanje njihovog statusa nakon što je hotel zatvoren, a imovina data na prodaju.

Gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić je prije nekoliko dana izjavio da Grad nema nikakvu obavezu kada je riječ o radnicima hotela i njihovom stažu, te radnike uputio na Vladu FBiH kada je riječ o uvezivanju staža.

Federalna Vlada se još nije izjasnila o ovom pitanju, a prije sedam dana je protest radnika hotela pred zgradom Vlade FBiH u Mostaru ignorisan.

Zgrada hotela "Ero" je u vlasništvu federalnog Fonda PIO koji je odlučio da je proda Vladi HNK.

Federalna Vlada je zaključkom iz 2013. godine odlučila da budući kupac hotela preuzme i obaveze prema zaposlenima. Donesen je program zbrinjavanja radnika, a 31 zaposleni se prijavio za obeštećenje, dok je o preostalim radnicima brigu trebalo da preuzme novi vlasnik.

Kupovina hotela "Ero" još nije privedena kraju.

U toku je predstečajni postupak u hotelu koji je prestao sa radom 27. novembra prošle godine. U hotel bi 22. februara trebalo da uđe stečajni upravnik.

Radnici ne prave probleme i ne žele smetati bilo kome u Mostaru, što su kako kažu pokazali i jutros kada su na samo 15 minuta blokirali magistralni put da bi ukazali na svoj problem.

Da je blokada trajala kratko i da nije bilo većih problema potvrdio je i portparol MUP-a HNK LJudevit Marić koji je rekao Srni da je protest počeo u 9.55, a završen je u 10.10 časova.

"Blokada magistralnog puta M-17 kod tržnog centra `Bingo` trajala je 15 minuta. Nakon toga su se radnici mirno razišli i saobraćaj se tim pravcem sada odvija nesmetano", rekao je Marić.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prle

08.02.2018 11:53

Jos jedna imaovina za koju se mislilo da je vlasnik nikad nece traziti i vratiti, pa sad belaj...

ODGOVORITE
Name

Nema Krize,

08.02.2018 13:24

Koliko opazam svi strajkaci dosli sa bijesnim autima ,vi se stvarno zaje*avate .