Стратегија ЕУ за Западни Балкан

Европска комисија данас је представила Стратегију за Западни Балкан у којој је наведено да би уз непрекидан напор и ангажман Босна и Херцеговина би могла постати кандидаткиња за приступање Европској унији.

Босна и Херцеговина 06.02.2018 | 15:14
Стратегија ЕУ за Западни Балкан
"Комисија ће започети с припремом Мишљења о захтјеву за чланствоБосне и Херцеговине након што прими свеобухватне и потпуне одговоре на Упитник. Уз непрекидан напор и ангажман, Босна и Херцеговина би могла постати кандидаткиња за приступање. Косово има прилику за одрживи напредак кроз провођење Споразума о стабилизацији и придруживању и да напредује на свом европском путу уколико то допусте објективне околности", саопштено је из Европске комисије.

Након састанка, Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољну и безбједносну политику, оцијенила је да је западни Балкан дио Европе и да дијели исте интересе, а њихова порука је да ће дијелити и будућност у ЕУ.

"Ово је порука за свих шест земаља западног Балкана", рекла је Могерини.

Тврди да су односи на задовољавајућем нивоу, да трговина расте.

"Подржавамо европску перспективу свих шест земаља", истакла је Могерини.

Додала је да треба реализовати реформе.

"Лидери и грађани су донијели одлуку да своје земље воде у ЕУ. Има пуно термина уласка, говори се о 2025, години, али то није крај", додала је висока представница ЕУ.

Истакла је  да су они данас не само усвојили стратегију, него донијели конкретне иницијативе.

Додала је да владавином права треба смањити трошколе роминга и сектор добродусједских односа и међурегионалне сарадње.

"Наредни мјесеци ће бити прекретница за ЕУ. У будућности ћемо имати нове чланице и спремамо се за такав однос", додала је Могерини те истакла да ће први мјесеци ове године бити кључни.

"Потребна нам је одлучност и храброст. Све то имамо и хајде заједно да радимо да ових шест земаља уведемо у ЕУ", поновила је Могерини.

Јоханес Хан, европски комесар за проширење и сусједску политику, истакао је да је ово историјска прилика за све земље у региону, те додао да се сви у региону морају међусобно подржавати на европском путу.

Нагласио је да су датуми и године само индикативни датуми.

"Тај рок је амбициозан, али није немогућ", истакао је Хан и додао да не значи да је ово позив било коме да одступа од услова.

"Услови се морају испунити то је јасна порука Стратегије", нагласио је Хан.

Нагласио је да неће прихвати ни једну земљу која није рјешила билатерална питања и додао да је ово порука и Косову.

"Не говоримо о ублажавању услова", поновио је Хан.

(БН/Агенције)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Јоханнес Хан? ха ха ха ха ха ха ха ха

06.02.2018 14:18

Чим је Јоханнес Хан дио те стратегије све је јасно као дан! Стратегија ће бити базирана на Новоматицовом прању новца уз асистенцију криминалца Додика и Вучића! Хахаха ха ха хаааај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролетер

06.02.2018 17:24

Шта је ново у тој новој стратегији? Очи избих читајући и све сам то прочитао прије десет година. Нема ова "нова стратегија" никакве везе с нама, него ово ЕУ саму себе соколи.

Name

А стратегија

06.02.2018 18:23

А стратегија је да Новоматицове праонице нова НОВО РС доо и РСА Гаминг доо имају још већу заштиту институција Републике нам Српске!

Name

Мирко Немирко

06.02.2018 15:14

Без много прице и дискусије, западни балкан га је попусио. Босна, Србија, Косово, Македонија или како се вец те микро дрзавице зову, су далекоооо од европске уније. Али сањати није забрањено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуромирку

06.02.2018 16:14

Границе су отворене и иде ко хоће.Нити сањам нити ми пада на памет да идем тамо.Е мој НРМИРКО овде ко има фирму и озбиљно ради не треба ми ЕУ да будем слуга.Дзаба ти еура тамо зарађена тамошњим радом.Хвала ти.Овде се лијепо зарађује.Наравно ко ЗНА.

Name

препорука

06.02.2018 16:02

Цјенимо своје! Власицки овцији сир је појам квалитета за цијелу ЕУ! Властити развој и уредјивање свога двориста има приоритет 1 за све народе еx-yу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.02.2018 17:06

Ако цују увесце акцизе и на сир

Name

попара

06.02.2018 16:06

Вуциц,Вулин,Стефановиц су сазвали Савјет за националну безбедност поводом изјаве да је и Косово поменуто у ових сест дрзава које це уци у ЕУ.Напомињу да це Србија знати "како одговорити",као и у слуцају неодговорних изјава Бакира Изетбеговица о признању Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

06.02.2018 16:24

Ово је сине немој ме више бранити убише људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

06.02.2018 16:34

Свакоме паметном ко је видио граничне прелазе на изласку из Хрватске према Србији и БиХ је јасно гдје је граница ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паор

06.02.2018 16:54

Продји мало Славонијом па цес видјети да се њихова сељадија ниста не разликује од насе,и ако су у Е.У..

Name

Последњи кинески цар

06.02.2018 17:07

ЕУ ће највјероватније све ове земље примити заједно у пакету, како би избјегли блокирање једних од стране других,а што би се познавајући све нас сигурно догодило. Имали су већ довољно искуства са Словенијом и Хрватском. Такође услов ће бити испуњавање критеријума из поглавља,а најбитнији услов су по мени границе, односно ратификација споразума о границама између свих земаља. И да будем јасан, у ових шест држава рачунам и Косово које ће дефинитивно имати столицу и у УН и у ЕУ без обзира какав договор направи са Србијом. Једноставно је то реалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реПоследњи Кинески Цар

06.02.2018 17:24

Ал си наиван аууу....Па друзе Србија и Црна Гора су далеко вец одмакле у преговорима око поглавља и цак у том нивоу се спомије да је 2025-та година одприлике година пријема за те две драве.Сто се тице БиХ,за њу се спомиње да би тек 2023-це могла покренути преговоре и ста по теби она це за две године заврсити процес и тако стици Србију и Црну Гору??Код цика доктора за главу.Босна нема ни статус кандидата,не знам само како помисљас уопсте да она улази у пакету.Србија и Црна Гора улазе у пакету и око пет година после њих уцице и Албанија и Македонија...Сто се Босне тице она задња улази за око 15 година по овом темпу којег ни ЕУ не убрзава за Босну јер је тотално неуредјена дрзава....Косово неце уци јер пет цланица ЕУ никад неце дати зелено свјетло за улазак а поготово Спанија....

Name

Последњи кинески цар

06.02.2018 18:23

Видјећемо колега шта ће бити. Нисам наиван, то је моје мишљење. Тачно је да се 2025.година помиње као година уласка у ЕУ и то првенствено Србије и Црне Горе, али ко им гарантује завршетак преговора. Једна блокада и чекај остале?! Колико трају преговори Турске са ЕУ? Колико су поглавља отворили и затворили? Џаба Србији да заврши све до 2025. ако не нађе рјешење са Косовом. Ништа и нико ту није сигуран, мада бих лично волио да то буде сутра због много добрих ствари.

Name

реПоследњи Кинески Цар

07.02.2018 00:01

Колега,слазем се да би Србију успорило ако не надје договор са ткз Косовом али Србија никад несмије признати Косово па ни за ради уласка у ЕУ...А сто се БиХ тице то је посебна прица.Толико је компликована и неуредјена земља да це преговори трајати годинама и цисто сумљам да це БиХ икад уци у ЕУ....Р.Српска мора под цијену свега да оцува свој идентитет и постојање,Бакир да се мане снова о унитарној Босни а сто се Хрвата тице,ко им је крив сто немају свој ентитет јер су са Босњацима за вријеме рата правили тал и пристали на Федерацију са Босњацима.А сад ти исти Босњаци недају им треци ентитет....

Name

Последњи кинески цар

07.02.2018 07:42

Србија ће морати коначно начи рјешење са Косовом, првенствено због себе. Шпанија, која има исте проблеме / Каталонија / је неки дан говорећи о Косову изнијела занимљив приједлог којим би и себи олакшала ситуацију, а то је да Косово може ући и у УН и у ЕУ као посебан члан, али да у неку руку остане у границама Србије, односно да је "де фацто" независно, али "де јуре" није. Разумљиво је да због себе предлажу такав модел, тј,спремају терен за Каталонију. 100% је сигурно да Србија неће у ЕУ док неријеши питање Косова. А остали су такође у проблемима, можда их најмање има Црна Гора. Отворили су чини ми се 30 поглавља од 35 ,чланица су Нато пакта што је плус, једино требају ријешити границе. Македонија већ 12 година чека да уђе у Нато иако је испунила услове, а препрека је име и Грчка која ће их такође блокирати и на ЕУ путу. Тачно је да је БиХ неуређена и накарадна држава, али мислим да нетреба пуно да се доведе колико толико у ред ако би наши "бајни политичари" хтјели да праве компромисе. Не мислим да је РС угрожена од било кога, ту тезу власт стално намеће да би себи обезбједила опстанак у фотељи, јер нико озбиљан није ни тражио њено укидање. Овакво уређење БиХ треба и да остане ,трећи ентитет је неизводљив, а политика "двојица против једног" тј. "везање застава" ништа добро није и неће донијети. У том смислу је контрапродуктивно и "братство" Додика и Човића. По мени кључ мира у региону је "историјски споразум Срба и Бошњака". Јбг. испаде да сам написао роман. Поздрав колега.

Name

реПоследњи Кинески Цар

07.02.2018 08:51

Колега,па ок и ја прихватам БиХ али Р.Српска да буде Дејтонска а она вец сад није 100% Дејтонска јер је вец пренијето доста надлезности са ентитета на ниво дрзаве.У томе су Босњацки лидери изврсили притисак на Р.Српску уз помоц Медјународне заједнице али нека буду сигурни да даљи притисци на РС на тај нацин водице ка распаду БиХ.Дакле само Дејтонска БиХ опстаје.Сто се тице Хрвата,слазем се да је треци ентитет теско остварив али праведно гледајуци било би постено да и треци конститутивни народ у БиХ има свој ентитет и мозда би тад били сви задовољни у БИХ бар сто се територијалне уредјености тице...Али добро да не дуљим,то је вец сад дугацка прица и проблем.Поздрав и зив био колега...

Name

Миле Требиње

06.02.2018 18:17

Немају они Интереса овдје, инаце би били вец тамо.Они воле само Кроатен и Ватикан ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

06.02.2018 18:33

Па устанимо сви и промјенимо ово Стање у БиХ .Најбољи смо радници у ЕУ а овдје се само свадјамо, као Дивља Племена..

ОДГОВОРИТЕ