Strategija EU za Zapadni Balkan

Evropska komisija danas je predstavila Strategiju za Zapadni Balkan u kojoj je navedeno da bi uz neprekidan napor i angažman Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje Evropskoj uniji.

Bosna i Hercegovina 06.02.2018 | 15:14
Strategija EU za Zapadni Balkan
"Komisija će započeti s pripremom Mišljenja o zahtjevu za članstvoBosne i Hercegovine nakon što primi sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik. Uz neprekidan napor i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla postati kandidatkinja za pristupanje. Kosovo ima priliku za održivi napredak kroz provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da napreduje na svom evropskom putu ukoliko to dopuste objektivne okolnosti", saopšteno je iz Evropske komisije.

Nakon sastanka, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, ocijenila je da je zapadni Balkan dio Evrope i da dijeli iste interese, a njihova poruka je da će dijeliti i budućnost u EU.

"Ovo je poruka za svih šest zemalja zapadnog Balkana", rekla je Mogerini.

Tvrdi da su odnosi na zadovoljavajućem nivou, da trgovina raste.

"Podržavamo evropsku perspektivu svih šest zemalja", istakla je Mogerini.

Dodala je da treba realizovati reforme.

"Lideri i građani su donijeli odluku da svoje zemlje vode u EU. Ima puno termina ulaska, govori se o 2025, godini, ali to nije kraj", dodala je visoka predstavnica EU.

Istakla je  da su oni danas ne samo usvojili strategiju, nego donijeli konkretne inicijative.

Dodala je da vladavinom prava treba smanjiti troškole rominga i sektor dobrodusjedskih odnosa i međuregionalne saradnje.

"Naredni mjeseci će biti prekretnica za EU. U budućnosti ćemo imati nove članice i spremamo se za takav odnos", dodala je Mogerini te istakla da će prvi mjeseci ove godine biti ključni.

"Potrebna nam je odlučnost i hrabrost. Sve to imamo i hajde zajedno da radimo da ovih šest zemalja uvedemo u EU", ponovila je Mogerini.

Johanes Han, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku, istakao je da je ovo istorijska prilika za sve zemlje u regionu, te dodao da se svi u regionu moraju međusobno podržavati na evropskom putu.

Naglasio je da su datumi i godine samo indikativni datumi.

"Taj rok je ambiciozan, ali nije nemoguć", istakao je Han i dodao da ne znači da je ovo poziv bilo kome da odstupa od uslova.

"Uslovi se moraju ispuniti to je jasna poruka Strategije", naglasio je Han.

Naglasio je da neće prihvati ni jednu zemlju koja nije rješila bilateralna pitanja i dodao da je ovo poruka i Kosovu.

"Ne govorimo o ublažavanju uslova", ponovio je Han.

(BN/Agencije)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Johannes Han? ha ha ha ha ha ha ha ha

06.02.2018 14:18

Čim je Johannes Han dio te strategije sve je jasno kao dan! Strategija će biti bazirana na Novomaticovom pranju novca uz asistenciju kriminalca Dodika i Vučića! Hahaha ha ha haaaaj!!!

ODGOVORITE
Name

Proleter

06.02.2018 17:24

Šta je novo u toj novoj strategiji? Oči izbih čitajući i sve sam to pročitao prije deset godina. Nema ova "nova strategija" nikakve veze s nama, nego ovo EU samu sebe sokoli.

Name

A strategija

06.02.2018 18:23

A strategija je da Novomaticove praonice nova NOVO RS doo i RSA Gaming doo imaju još veću zaštitu institucija Republike nam Srpske!

Name

Mirko Nemirko

06.02.2018 15:14

Bez mnogo price i diskusije, zapadni balkan ga je popusio. Bosna, Srbija, Kosovo, Makedonija ili kako se vec te mikro drzavice zovu, su dalekoooo od evropske unije. Ali sanjati nije zabranjeno

ODGOVORITE
Name

Euromirku

06.02.2018 16:14

Granice su otvorene i ide ko hoće.Niti sanjam niti mi pada na pamet da idem tamo.E moj NRMIRKO ovde ko ima firmu i ozbiljno radi ne treba mi EU da budem sluga.Dzaba ti eura tamo zarađena tamošnjim radom.Hvala ti.Ovde se lijepo zarađuje.Naravno ko ZNA.

Name

preporuka

06.02.2018 16:02

Cjenimo svoje! Vlasicki ovciji sir je pojam kvaliteta za cijelu EU! Vlastiti razvoj i uredjivanje svoga dvorista ima prioritet 1 za sve narode ex-yu!

ODGOVORITE
Name

007

06.02.2018 17:06

Ako cuju uvesce akcize i na sir

Name

popara

06.02.2018 16:06

Vucic,Vulin,Stefanovic su sazvali Savjet za nacionalnu bezbednost povodom izjave da je i Kosovo pomenuto u ovih sest drzava koje ce uci u EU.Napominju da ce Srbija znati "kako odgovoriti",kao i u slucaju neodgovornih izjava Bakira Izetbegovica o priznanju Kosova.

ODGOVORITE
Name

mm

06.02.2018 16:24

Ovo je sine nemoj me više braniti ubiše ljudi

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

06.02.2018 16:34

Svakome pametnom ko je vidio granične prelaze na izlasku iz Hrvatske prema Srbiji i BiH je jasno gdje je granica EU.

ODGOVORITE
Name

Paor

06.02.2018 16:54

Prodji malo Slavonijom pa ces vidjeti da se njihova seljadija nista ne razlikuje od nase,i ako su u E.U..

Name

Poslednji kineski car

06.02.2018 17:07

EU će najvjerovatnije sve ove zemlje primiti zajedno u paketu, kako bi izbjegli blokiranje jednih od strane drugih,a što bi se poznavajući sve nas sigurno dogodilo. Imali su već dovoljno iskustva sa Slovenijom i Hrvatskom. Takođe uslov će biti ispunjavanje kriterijuma iz poglavlja,a najbitniji uslov su po meni granice, odnosno ratifikacija sporazuma o granicama između svih zemalja. I da budem jasan, u ovih šest država računam i Kosovo koje će definitivno imati stolicu i u UN i u EU bez obzira kakav dogovor napravi sa Srbijom. Jednostavno je to realnost.

ODGOVORITE
Name

rePoslednji Kineski Car

06.02.2018 17:24

Al si naivan auuu....Pa druze Srbija i Crna Gora su daleko vec odmakle u pregovorima oko poglavlja i cak u tom nivou se spomije da je 2025-ta godina odprilike godina prijema za te dve drave.Sto se tice BiH,za nju se spominje da bi tek 2023-ce mogla pokrenuti pregovore i sta po tebi ona ce za dve godine zavrsiti proces i tako stici Srbiju i Crnu Goru??Kod cika doktora za glavu.Bosna nema ni status kandidata,ne znam samo kako pomisljas uopste da ona ulazi u paketu.Srbija i Crna Gora ulaze u paketu i oko pet godina posle njih ucice i Albanija i Makedonija...Sto se Bosne tice ona zadnja ulazi za oko 15 godina po ovom tempu kojeg ni EU ne ubrzava za Bosnu jer je totalno neuredjena drzava....Kosovo nece uci jer pet clanica EU nikad nece dati zeleno svjetlo za ulazak a pogotovo Spanija....

Name

Poslednji kineski car

06.02.2018 18:23

Vidjećemo kolega šta će biti. Nisam naivan, to je moje mišljenje. Tačno je da se 2025.godina pominje kao godina ulaska u EU i to prvenstveno Srbije i Crne Gore, ali ko im garantuje završetak pregovora. Jedna blokada i čekaj ostale?! Koliko traju pregovori Turske sa EU? Koliko su poglavlja otvorili i zatvorili? Džaba Srbiji da završi sve do 2025. ako ne nađe rješenje sa Kosovom. Ništa i niko tu nije siguran, mada bih lično volio da to bude sutra zbog mnogo dobrih stvari.

Name

rePoslednji Kineski Car

07.02.2018 00:01

Kolega,slazem se da bi Srbiju usporilo ako ne nadje dogovor sa tkz Kosovom ali Srbija nikad nesmije priznati Kosovo pa ni za radi ulaska u EU...A sto se BiH tice to je posebna prica.Toliko je komplikovana i neuredjena zemlja da ce pregovori trajati godinama i cisto sumljam da ce BiH ikad uci u EU....R.Srpska mora pod cijenu svega da ocuva svoj identitet i postojanje,Bakir da se mane snova o unitarnoj Bosni a sto se Hrvata tice,ko im je kriv sto nemaju svoj entitet jer su sa Bosnjacima za vrijeme rata pravili tal i pristali na Federaciju sa Bosnjacima.A sad ti isti Bosnjaci nedaju im treci entitet....

Name

Poslednji kineski car

07.02.2018 07:42

Srbija će morati konačno nači rješenje sa Kosovom, prvenstveno zbog sebe. Španija, koja ima iste probleme / Katalonija / je neki dan govoreći o Kosovu iznijela zanimljiv prijedlog kojim bi i sebi olakšala situaciju, a to je da Kosovo može ući i u UN i u EU kao poseban član, ali da u neku ruku ostane u granicama Srbije, odnosno da je "de facto" nezavisno, ali "de jure" nije. Razumljivo je da zbog sebe predlažu takav model, tj,spremaju teren za Kataloniju. 100% je sigurno da Srbija neće u EU dok neriješi pitanje Kosova. A ostali su takođe u problemima, možda ih najmanje ima Crna Gora. Otvorili su čini mi se 30 poglavlja od 35 ,članica su Nato pakta što je plus, jedino trebaju riješiti granice. Makedonija već 12 godina čeka da uđe u Nato iako je ispunila uslove, a prepreka je ime i Grčka koja će ih takođe blokirati i na EU putu. Tačno je da je BiH neuređena i nakaradna država, ali mislim da netreba puno da se dovede koliko toliko u red ako bi naši "bajni političari" htjeli da prave kompromise. Ne mislim da je RS ugrožena od bilo koga, tu tezu vlast stalno nameće da bi sebi obezbjedila opstanak u fotelji, jer niko ozbiljan nije ni tražio njeno ukidanje. Ovakvo uređenje BiH treba i da ostane ,treći entitet je neizvodljiv, a politika "dvojica protiv jednog" tj. "vezanje zastava" ništa dobro nije i neće donijeti. U tom smislu je kontraproduktivno i "bratstvo" Dodika i Čovića. Po meni ključ mira u regionu je "istorijski sporazum Srba i Bošnjaka". Jbg. ispade da sam napisao roman. Pozdrav kolega.

Name

rePoslednji Kineski Car

07.02.2018 08:51

Kolega,pa ok i ja prihvatam BiH ali R.Srpska da bude Dejtonska a ona vec sad nije 100% Dejtonska jer je vec prenijeto dosta nadleznosti sa entiteta na nivo drzave.U tome su Bosnjacki lideri izvrsili pritisak na R.Srpsku uz pomoc Medjunarodne zajednice ali neka budu sigurni da dalji pritisci na RS na taj nacin vodice ka raspadu BiH.Dakle samo Dejtonska BiH opstaje.Sto se tice Hrvata,slazem se da je treci entitet tesko ostvariv ali pravedno gledajuci bilo bi posteno da i treci konstitutivni narod u BiH ima svoj entitet i mozda bi tad bili svi zadovoljni u BIH bar sto se teritorijalne uredjenosti tice...Ali dobro da ne duljim,to je vec sad dugacka prica i problem.Pozdrav i ziv bio kolega...

Name

Mile Trebinje

06.02.2018 18:17

Nemaju oni Interesa ovdje, inace bi bili vec tamo.Oni vole samo Kroaten i Vatikan ..

ODGOVORITE
Name

Dalibor

06.02.2018 18:33

Pa ustanimo svi i promjenimo ovo Stanje u BiH .Najbolji smo radnici u EU a ovdje se samo svadjamo, kao Divlja Plemena..

ODGOVORITE