Потребно очувати статус Јерусалима

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања и турски предсједник осудили одлуку Америке да Јерусалим прогласи за главни град Израела.

Свијет 05.02.2018 | 15:24
Потребно очувати статус Јерусалима
Папа Фрања и Реџеп Тајип Ердоан истовремено су затражили од Вашингтона да Јерусалиму врати претходни статус, пренио је Спутњик писање турске агенције Анадолије.

Подсјетимо, амерички предсједник Доналд Трамп донио је одлуку да САД признају Јерусалим као пријестоницу Израела и у тај град измјесте своју амбасаду. Та Трампова одлука изазвала је вишедневне нереде на границама Израела и Палестине.

Ердоан се иначе данас налази у Ватикану, гдје је разговарао са папом, што је први разговор једног лидера Римокатоиличке цркве и неког турског предсједника у посљедњих 59 година.

Турски предсједник се састао с папом Фрањом, док је полиција проводила забрану протеста у центру Рима због нерасположења јавности према турској офанзиви против курдске милиције у Сирији.

Италијанске власти су увеле 24-сатну забрану демонстрација која се подудара с периодом између Ердоановог доласка у касним поподневним сатима у недјељу и одласка у понедјељак навече.

Укупно 3.500 полицајаца распоређено је у граду током Ердоанове посјете. Уочи састанка, Ердоанов конвој стигао је на празни Трг Светог Петра, који је био под жестоком полицијском заштитом. 

Турска је 20. јануара покренула војну операцију "Маслинова гранчица" против курдске милиције Јединице народне заштите (YПГ,) коју Анкара сматра терористичком групом и пријетњом турском територијалном интегритету.

Турска војска и побуњеничке снаге које уживају подршку Анкаре настоје протјерати YПГ из њеног западног пограничног упоришта Африна, али је операција наишла на жестоки отпор.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Израелац

05.02.2018 18:27

Па наравно да су осудили све сто иде Јеврејима у корист јер њихова религијска бастина потице од хебреја из јерусалима , па им је потребно да отму јеврејску интелектуалну своину да би имали оправдање за постојање њихових религија... Рим је разапео Христа Јевреина, а Турци су велики мрзитељи Израела и то је све традиционално и легално у 21 вијеку ... ал Јерусалим за њих није Јеврејски... који болесници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре израелски

05.02.2018 20:15

Ти си добар ма супер си. Свако има стотине проблема а ти само један. Стета само сто је психицки

Name

Израелац

05.02.2018 21:10

Поглуп народ зиви на балкану... није ни цудо сто свака будала и сваки глупам даје себи за право дијагностиковање других.. то је на балкану опста појава да бранис своје а да тудју историју не знас .. а психицки поремецаји, па о том само ти знас незнани јунаце који се ни потписати не смијес па макар псеудонимом... ај назад у кладионицу... ххехехеххе

Name

Ре Израелац

06.02.2018 05:16

Је Израелац.А овај да је папа могао му је реци да престане са геноцидом над Курдима јер раде исто сто су радили са Јерменима.Страсно ти све истребисе.А прицају ондз бајке о Босни.