Potrebno očuvati status Jerusalima

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja i turski predsjednik osudili odluku Amerike da Jerusalim proglasi za glavni grad Izraela.

Svijet 05.02.2018 | 15:24
Potrebno očuvati status Jerusalima
Papa Franja i Redžep Tajip Erdoan istovremeno su zatražili od Vašingtona da Jerusalimu vrati prethodni status, prenio je Sputnjik pisanje turske agencije Anadolije.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Tramp donio je odluku da SAD priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela i u taj grad izmjeste svoju ambasadu. Ta Trampova odluka izazvala je višednevne nerede na granicama Izraela i Palestine.

Erdoan se inače danas nalazi u Vatikanu, gdje je razgovarao sa papom, što je prvi razgovor jednog lidera Rimokatoiličke crkve i nekog turskog predsjednika u posljednjih 59 godina.

Turski predsjednik se sastao s papom Franjom, dok je policija provodila zabranu protesta u centru Rima zbog neraspoloženja javnosti prema turskoj ofanzivi protiv kurdske milicije u Siriji.

Italijanske vlasti su uvele 24-satnu zabranu demonstracija koja se podudara s periodom između Erdoanovog dolaska u kasnim popodnevnim satima u nedjelju i odlaska u ponedjeljak naveče.

Ukupno 3.500 policajaca raspoređeno je u gradu tokom Erdoanove posjete. Uoči sastanka, Erdoanov konvoj stigao je na prazni Trg Svetog Petra, koji je bio pod žestokom policijskom zaštitom. 

Turska je 20. januara pokrenula vojnu operaciju "Maslinova grančica" protiv kurdske milicije Jedinice narodne zaštite (YPG,) koju Ankara smatra terorističkom grupom i prijetnjom turskom teritorijalnom integritetu.

Turska vojska i pobunjeničke snage koje uživaju podršku Ankare nastoje protjerati YPG iz njenog zapadnog pograničnog uporišta Afrina, ali je operacija naišla na žestoki otpor.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Izraelac

05.02.2018 18:27

Pa naravno da su osudili sve sto ide Jevrejima u korist jer njihova religijska bastina potice od hebreja iz jerusalima , pa im je potrebno da otmu jevrejsku intelektualnu svoinu da bi imali opravdanje za postojanje njihovih religija... Rim je razapeo Hrista Jevreina, a Turci su veliki mrzitelji Izraela i to je sve tradicionalno i legalno u 21 vijeku ... al Jerusalim za njih nije Jevrejski... koji bolesnici

ODGOVORITE
Name

Re izraelski

05.02.2018 20:15

Ti si dobar ma super si. Svako ima stotine problema a ti samo jedan. Steta samo sto je psihicki

Name

Izraelac

05.02.2018 21:10

Poglup narod zivi na balkanu... nije ni cudo sto svaka budala i svaki glupam daje sebi za pravo dijagnostikovanje drugih.. to je na balkanu opsta pojava da branis svoje a da tudju istoriju ne znas .. a psihicki poremecaji, pa o tom samo ti znas neznani junace koji se ni potpisati ne smijes pa makar pseudonimom... aj nazad u kladionicu... hhehehehhe

Name

Re Izraelac

06.02.2018 05:16

Je Izraelac.A ovaj da je papa mogao mu je reci da prestane sa genocidom nad Kurdima jer rade isto sto su radili sa Jermenima.Strasno ti sve istrebise.A pricaju ondz bajke o Bosni.