Пријети нам аустралијски грип

Ординација вирус инфлуенце а је благо мутирао, што за 50 одсто умањује ефекат вакцина.

Здравље 05.02.2018 | 11:28
Пријети нам аустралијски грип
ДОК је у суседној Бугарској проглашена епидемија грипа и регистровано више од 80.000 оболелих, а тамошњи епидемиолози процењују да пораст оболевања тек следи, код нас, бар званично, још нема епидемије иако су лекарске ординације пуне. Ипак, епидемиолози указују на то да би требало да будемо опрезни јер нам прети ширење измењеног вируса грипа типа А(Х3Н2). Овај благо мутирани сој стигао је са јужне хемисфере и познат је као аустралијски грип. С обзиром на то да се јавио на крају сезоне на јужној земљиној полулопти, није направљена вакцина која има ефикасну заштиту.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић каже да је у случају благо измењеног соја грипа постојећа вакцина ефикасна свега 50 одсто. То, практично, значи да ће да оболевају и вакцинисани и зато се очекује велики притисак на лекарске ординације.

- Нема разлога за панику, јер је иначе вирус грипа А(Х3Н2) већ пет-шест година доминантан у оптицају у нашој средини - прича професор Тиодоровић. - Његов измењени сој је показао нешто већи степен ширења и код пацијената са нарушеним имунитетом чешће него што је уобичајено може да изазове компликације попут упале плућа или мозга. Због тога су лекари сада на опрезу. Иначе, здраве и вакцинисане особе биће мање угрожене.

Наш саговорник каже да су од аустралијског грипа најугроженија деца, хронични болесници и труднице.

Докторка Оливера Тодоровић, нечелница педијатрије у Дому здравља Палилула, каже да су лекарске ординације већ пуне предшколске и школске деце и да педијатар у једној смени прегледа најмање 50 малишана.

ШИРЕ ЗАРАЗУ ДОК ИМАЈУ СИМПТОМЕ

ОНИ са респираторним инфекцијама и грипом заразни су када се испоље симптоми прехладе. Тек када престане повишена телесна температура, ломност и кашљ оболели више не може да пренесе заразу. Код одраслих симптоми грипа обично трају седам, а код деце 10 дана. Вакцинација против грипа се увек препоручује, али у јеку епидемије има смисла само код особа које могу да се изолују 14 дана, док не стекну заштиту.

- Вируси су већ прилично узели маха, а све су чешће компликације вирусних инфекција - прича др Тодоровић. - Код деце се на вирус лако надовезују бактерије и зато су често под јаким антибиотицима. Једно школско дете већ девети дан има високу температуру и урађене су му све могуће претраге и дефинитивно је реч о вирусу. Такође, један основац је имао неспецифичну клиничку слику вируса у смислу да му се појавио осип по телу, оток око зглобова, а на основу претрага утврђено је да је вирусна инфекција.

Доктор Бранко Јоковић, заменик начелника службе опште медицине Дома здрвља Звездара, каже да помоћ лекара само током једне смене због респираторних вируса и грипа затражи 40 пацијената. Притисак на лекарске амбуланте почео је да расте од краја прошлог месеца.

- Најчешћи симптоми на које се пацијенти жале су упоран кашаљ, болови у грлу и уху, а неретко температура изнад 39 степени - прича др Јоковић. - Присутна је и вирусна упала плућа због које је једна пацијенткиња прошле недеље хоспитализована.

Иначе, према извештају Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", прошлогодишњи број оболелих у Србији који је затражио лекарску помоћ у ово доба године износио је 100.000 људи.

ПОРАСТ ОБОЛЕВАЊА

ПРЕМА последњим подацима Градског завода за јавно здравље Београда, прошле недеље је регистрован 661 пацијент оболео од грипа, што је 80 одсто више него само седмицу раније када их је било 367. Све више је и оних који се жале на различите респираторне инфекције. Њих је прошле недеље било 22.268, а седмицу раније "само" 18.742, те се бележи пораст од скоро 20 одсто. Највише болесних је међу школарцима, односно децом између пет и 19 година - скоро 40 одсто. Надлежни, ипак, очекују да ће њихов број бити у наредном периоду у паду јер ће ђаци од среде бити на другом делу школског распуста, али повратак у школе значи ће нови пораст инфицираних.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Муслиман

05.02.2018 19:44

Добро је,нека само није свињски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

06.02.2018 20:51

У појединим школама одјељења су већ преполовљена. Ако се овако настави боље је прекинути наставу на 3-5 дана него да се сви поразбољевамо.

ОДГОВОРИТЕ