Привиђање мириса је знак деменције

Опажања нечега чега нема недвосмислено указују на оштећења мозга.

Здравље 05.02.2018 | 11:27
Привиђање мириса је знак деменције
ХАЛУЦИНИРАЊЕ непријатних мириса, попут паљевине или буђи јесте озбиљан знак оштећења мозга и један од симптома деменције. Више од половине дементних пацијената осим мирисних има и видне халуцинације, попут привиђања инсеката који гмижу по зиду. Ови симптоми могу се ублажити адекватно прописаном терапијом којом се снижавају активности мозга, при чему се не смеју оштетити остале функције организма.

Погрешна чулна опажања, које особа доживљава као стварна, могу да буду изузетно опасна. Пацијенту се привиђају бубе у ројевима, непознате особе у стану, мирис запаљене крпе или аутомобилске гуме.

- Деменцијом није оштећен само један део мозга, него практично читав мозак. Када су оштећени и делови који регулишу осећај мириса, јављају се мирисне халуцинације. Тада тражимо додатна испитивања - каже, за "Новости", доктор Бобан Степић, неуролог из клинике "Еуромедик".

Мирисне халуцинације нису карактеристика само деменције, већ се могу појавити и код других случајева оштећења мозга, попут епилепсије или тумора. Релативно су честе код оболелих од шизофреније, при чему могу бити удружене са халуцинацијама укуса и идејама тровања.

- Лекари не воле да чују да пацијент има халуцинације, јер то значи да се ради о одмаклом стадијуму болести, као што су деменција, епилепсија или тумор мозга - објашњава доктор Степић.

Уколико се установи да се ради о деменцији, најважније је прихватити да свађе, конфронтације и расправе не делују, те једино што може умирити пацијента јесу лекови које пропише специјалиста.

- Важно је одредити праве дозе лекова, јер пацијента не треба успавати, већ само умирити. Раније су медикаменти за овакве врсте проблема имали много нежељених ефеката. Сада се на тржишту може пронаћи неколико ефикасних лекова који ублажавају пропратне симптоме деменције. Они делују на одређене зоне мозга и коригују његову активност, али не ремете остале функције - објашњава наш саговорник.

УОЧИТИ ПРВЕ ЗНАКОВЕ

БУДУЋИ да се халуцинације код деменције углавном јављају у каснијим фазама, лекари саветују да најпре треба обратити пажњу и реаговати на прве, упозоравајуће знакове. Осим заборавности, најчешће се појављују проблеми приликом најједноставнијих, свакодневних радњи, као што је закопчавање дугмета на кошуљи, при чему особа не зна да ли треба да користи леву или десну руку, и слично. Заборављање уобичајених ритуала, купања и пресвлачења, као и неповезан говор, избегавање разговора, повлачење у себе, такође су показатељи да је потребно обратити се неурологу.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар