Најважнији дио тренинга који многи занемарују

Повреде на тренингу су нажалост свакодневна појава у фитнесу, делом због лоше концентрације али најчешће због лоше припремљености вежбача односно његове мишићне мускулатуре. Најбољи начин да започнете сваки тренинг је загревање, а која је његова улога, колико треба да траје и шта уствари садржи открива лични тренер Милан Зарић.

Здравље 05.02.2018 | 11:25
Најважнији дио тренинга који многи занемарују
Да ли сте знали да 80 одсто спортских повреда настане без контакта са противником или препреком? Не постоји шаблон како се људи повређују, али зато можете утицати превентивно на настајање спортских повреда.

Загревање би требало поделити на два дела, први је подизање температуре тела, а други су вежбе разгибавања и динамичког истезања.

У току студија један мој професор је био заговорник теорије да људима загревање никако није потребно и да је то потпуно губљење времена, он је сматрао да су људи у својој природи предатори и да функционишу слично као велике мачке које се никада пре напада на жртву не загревају.

Ја се ипак са њим не слажем. Иако је прича врло интересантна, мишљење већине спортских радника, па и мене јесте да загревање мора бити обавезни део сваког тренинга.

Подизање температуре тела се постиже радом на некој од кардио справа, то може бити трака за трчање, бицикл, глајдер, степер... Потребно је да траје од 7 до 15 минута што зависи од интензитета рада и програма тренинга.

Следећи корак су вежбе разгибавање, неко их зове и вежбе обликовања, суштина је да се кроз комплекс вежби појединачно загреју све мишићне групе са фокусом на одређене делове тела које ћемо у току главног дела тренинга активирати. Динамичко истезање служи да мишић, тетиве и лигаменте припреми за покрете велике амплитуде који се очекују у току вежбања.

Све скупа, загревање треба да траје од 10 до 15 минута.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар