Шести фебруар дан Д за Западни Балкан

Шести фебруар биће дан Д за Западни Балкан, а пре свега за Србију и Црну Гору, јер ће тада бити објављена стратегија Европске уније (ЕУ) о потенцијалном проширењу. Ако буду усвојени досадашњи предлози, и наравно ако испуни услове, Србија би 2025. године могла да постане пуноправна чланица Уније.

Регион 05.02.2018 | 08:39
Шести фебруар дан Д за Западни Балкан
Према до сада познатим предлозима из Нацрта овог документа, руку под руку са Србијом иде и Црна Гора, а услов који је неопходно испунити је владавина права. У случају Србије још једна ствар је неопходна - нормализација односа са Косовом.
 
Србија до ЕУ, година по година

Према ономе што је до сада познато, очекивања су да би током 2019. године требало да буду испуњена прелазна мерила у поглављима правосуђа и унутрашњих послова, као и пуна нормализација односа с Косовом. У Поглављу 23 Србија има 50 прелазних мерила, а у Поглављу 24 њих 41, док је прелазно мерило у Поглављу 35 о Косову - потпуна нормализација односа.

По испуњењу, ЕУ би требало да реши питање мерила за затварање поглавља, и да буде спремна за другу фазу преговора најкасније до краја 2019. године.

Такође, у Нацрту се наводи да би, под условом да се испуне сва мерила за затварање у свим поглављима, земље чланице ЕУ могле да дају пристанак на затварање преговора са Црном Гором и Србијом на међувладиној конференцији до краја 2023. године.

Након тога, и ако до тада буду успешно закључени преговори, 2024. године требало би да буде потписан приступни споразум са Србијом и Црном Гором.

Следећи, и последњи корак је ратификација приступних споразума, што би значило и улазак у поноправно чланство.

Не само две земље, већ цео регион

Како је пре неколико дана објавио “Фајнаншел тајмс” (ФТ), план ЕУ је да у своје чланство прими шест балканских држава: Албанију, Србију, Црну Гору, Македонију, БиХ, али и самопрокламовану државу Косово.

Главни разлог за то је што Брисел сматра да је ово “терен” преко ког се на хиљаде миграната домогне тла Уније.

Међутим, ФТ наводи и да стратеги ЕУ страхују да Русија опасно шири своју зону утицаја, управо на подручју где традиционално већ има савезнике - Западном Балкану.

Могуће измене и случај Шпаније

Међутим, Нацрт овог документа, овако како за сада изгледа, није и коначан јер свака земља чланица Уније, може да пошаље своје предлоге, али и замерке, као што је то претходих дана учинила Шпанија.

Наиме, ова земља је ЕУ проследила низ протестних докумената, у којима између осталог пише да се противе коришћењу термина WБ6 (скраћеница за шест земаља Западног Балкана), али и да за њих “Косово није део процеса проширења”.

Такође, један од предлога је да се Косово може посматрати само као регион у оквиру Србије. Наравно, Шпанија ово не ради због Србије, већ пре свега имајући у виду своје интересе, нарочито имајући у виду прошлогодишње искуство са Каталонијом. Међутим, да ли ће се ова опаска наћи у коначном тексту стратегије, видеће се већ за неколико дана.

Пре пријема, решење свих отворених питања

Ипак, постоји и једна ствар која је заједничка свим предлозима који се односе на овај документ, јесте да ће земље Западног Балкана, пре коначног пријема у ЕУ, морати да реше сва отворена питања која постоје већ годинама, односно деценијама.

Правно обавезујући споразум - обавезан!

Чини се да је правно обавезујући споразум између Београда и Приштине све ближа реалност, имајући у виду и Нацрт стратегије, али и изјаве које у последње време све чешће понављају и српски и европски званичници.

-  ЕУ очекује од Србије правно обавезујући документ са Приштином, после којег би могли да постанемо чланица ЕУ - рекао је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић.

То је поновио и нешто раније, али и крајем прошле године, а то се ових дана могло чути и од председника Европског парламента Антонија Тајанија.

Шта је са осталим земљама?

За земље региона, у Нацрту стратегије за проширење Западног Балкана пише да би 2019. Албанија и Македонија требало да отворе приступне преговоре са Бриселом, а БиХ да добије статус кандидата за чланство у ЕУ, подсјећа портал. Македонија би требало да постигне опипљиве резултате у решавању спора око имена земље.

Што се Косова тиче, пише да до краја 2019. мора постићи пуну нормализацију односа са Србијом, чиме би отворило пут напретка према Европи. Босна и Херцеговина би до краја 2023. требало да постигне напредак у реформама и функционалности како би била спремна за отварање приступних преговора.

Стратегија о Западном Балкану усвојена 6. фебруара у Стразбуру, а само дан након тога, тачније 7. фебруара, европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан долази у званичну посету Србији.

(Блиц)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Поглавља 23 и 24

05.02.2018 08:08

Када це БиХ испунити поглавља 23 и 24 везано за правосудје и унутрасње послове.Након избора у заједницким институцијама це бити нова подјела у заједницким органима тако да Мектиц неце бити висе министар безбједности.То тако инаце иде у савјету министара.Било их је доста Радонциц итд итд Када би Мектиц остао министар безбједности несто би било урадјено на нивоу БиХ.Медјутим у БиХ унутрасњи послови су подјељени и на МУП Републике Српске и на кантоналне мупове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

05.02.2018 08:30

Болест овог народа је неизлијецива . Прво мора те се бринут за своју дрзаву БиХ . Друго нема среце како год окренете јер је доста неоравде уцињено над другим па како се надат добру . Признајте геноцид и градите своју дрзаву ту је кљуц .

Name

Пролетер

05.02.2018 08:55

Није добра идеја да Србија иде прије БиХ, јер ће се Срби више исељавати. Ено, католичке жупе у БиХ, не могу да пронађу ни 400.000 католика, на свом попису, а на државном их било 550.000. Онда и тај аутопут. То ће бити аутопут да се што више Срба исели и што више Санџаклија досели. Није то џаба договорено у Истамбулу и још само преостаје да видимо, да ли то има неке везе с оним Вучићевим тркељањем о царинској унији, а која личи на оно што су неки звали "крња Југославија" Цијело вријеме вам говорим, потребан нам је нови наступ, да будемо партнери западу па да он нас подржава, а не Федерацију.

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

05.02.2018 12:09

Ове бирократе, а и они који лажу овај народ, “заборављају” да је Шпанија прошле седмице закуцала врата ЕУ за нова проширења. Наиме, Шпанија је 30. јануара 2018., уочи усвајања документа о проширењу ЕУ на простор западног Балкана (“Енларгемент Стратегy”), Европском парламенту поднијела дипломатску ноту против укључења тзв. „Косова“ у ЕУ. За сада је познато да је дипломатском нотом Шпанија објавила надлежној установи ЕУ свој став да се противи употреби термина "Wестерн Балканс" (Западни Балкан) и свој став да „Косово није део процеса проширења“. Из њеног става произилазе три истине: (1) Шпанија је против интеграције “Косова” у ЕУ; (2) Шпанија је против интеграције територијалног агрегата званог “Западни Балкан” у ЕУ; (3) Услед шпанског противљења, сав досадашњи и будући процес преговора о пријему Србије без Космета и сепаратистичке творевине „Косово“, као и других држава са несређеним унутрашњим стањем (БиХ, Македонија, дјелом и Црна Гора) у ЕУ су бесмислено губљење времена. Лаковијерни који мисле да ће Шпанија попустити и промијенити мишљење, нека погледају како је иста уређена: Шпанија је држава издјељена на покрајине, многе од њих (са већом или мањом) сепаратистичком тенденцијом. Дакле, ако би нпр. прихватила улазак нарко-државе Косово у ЕУ, Шпанија би допустила преседан који би могао бити кобан по њено јединство. Стога ће Шпанија - из сопствених интереса - учинити све да до тога не дође јер ће се у супротном сама распасти.

Name

М

05.02.2018 13:22

Бајкер? Мислиш геноцид над Србима ? Да било бих лијепо да званично Сарајево призна безброј злочина, долазак ал Каиде на тлу б и х и пораст екстремизма, и Недај бозе хапшење злочинаца који слободно шетају Сарајевом. Тако је онда можда можемо да заједно радимо на добробит “заједничке “ државе.

Name

Епистахије

05.02.2018 08:08

Нема ништа ни од Србије ни од БиХ. То је по Додику преношење овласти са ентитета и он ће то сптијечити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рокy

05.02.2018 10:20

Тако је..Недај Додо..

Name

бокy

05.02.2018 10:52

Тако је Додо недај народу да лагано умире. Скрати нам муке блокирај све.

Name

Резерват

05.02.2018 08:08

Сви Хрвати у БиХ имају ХР пасосе,доста Срба има Србијанске а бице их све висе како се Србија буде приблизавала ЕУ а ова наса БиХ оста један гето у коме добро зиви 10%становниства који се баве политиком или су блиски њима а остало цемер и јад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2018 08:50

Ресерват за европске индијанце.

Name

ре @ре

05.02.2018 09:07

То је битно да је то резерват, код нас ево расте економија, продузен је зивотни век становниства, дјеца сједе у топлим уционицама, пензије изнад просјека.. која болест мајко мила.

Name

Резерват

05.02.2018 10:21

Мислио сам на ХР пасос са којим се лагано преселис у ЕУ и радис без ограницења.

Name

РЕ

05.02.2018 12:05

Само идите или останинте исти враг само једно схватите нигдје није као код куце и Босна је мајка многима само јос то неразумију ал и магарац се временом промјени тако Вуциц каце,дакле нада за боље постоји ал то је за оне који могу разумјети мада многи немају ту привилегију. Назалост.

Name

нејаки смо за ЕУ

05.02.2018 09:02

Дан Д за Западни Балкан је био XИВ изванредни конгрес Савеза комуниста Југославије 22.01.1990.године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адаз

05.02.2018 09:23

Слазем се.

Name

мрмак

05.02.2018 10:19

Сто прије натјерати у тзв ЕУ (цитај нато),да могу слати у рат против Руса,Ислама,и нејаког свијета.Сто прије то боље..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА11ЦЦ

05.02.2018 10:37

Браво за Србију која це прије БиХ уци у ЕУ и тако це бити појацана граница на Дрини измедју Србије и Дрзаве БиХ и пропала рс це бити изолована од Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко Кенгур

06.02.2018 12:28

Нисмо могли сви у Југославију заједно, како ћемо у Европи заједно? Мани се Европе!! Нема тамо ништа! Само цигани у лепе масне ко краде паре од друге будале! Ал Ајде. Тој је сад цоол, тој је мода!

ОДГОВОРИТЕ