Šesti februar dan D za Zapadni Balkan

Šesti februar biće dan D za Zapadni Balkan, a pre svega za Srbiju i Crnu Goru, jer će tada biti objavljena strategija Evropske unije (EU) o potencijalnom proširenju. Ako budu usvojeni dosadašnji predlozi, i naravno ako ispuni uslove, Srbija bi 2025. godine mogla da postane punopravna članica Unije.

  • Vijesti
  • Region


Prema do sada poznatim predlozima iz Nacrta ovog dokumenta, ruku pod ruku sa Srbijom ide i Crna Gora, a uslov koji je neophodno ispuniti je vladavina prava. U slučaju Srbije još jedna stvar je neophodna - normalizacija odnosa sa Kosovom.
 
Srbija do EU, godina po godina

Prema onome što je do sada poznato, očekivanja su da bi tokom 2019. godine trebalo da budu ispunjena prelazna merila u poglavljima pravosuđa i unutrašnjih poslova, kao i puna normalizacija odnosa s Kosovom. U Poglavlju 23 Srbija ima 50 prelaznih merila, a u Poglavlju 24 njih 41, dok je prelazno merilo u Poglavlju 35 o Kosovu - potpuna normalizacija odnosa.

Po ispunjenju, EU bi trebalo da reši pitanje merila za zatvaranje poglavlja, i da bude spremna za drugu fazu pregovora najkasnije do kraja 2019. godine.

Takođe, u Nacrtu se navodi da bi, pod uslovom da se ispune sva merila za zatvaranje u svim poglavljima, zemlje članice EU mogle da daju pristanak na zatvaranje pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom na međuvladinoj konferenciji do kraja 2023. godine.

Nakon toga, i ako do tada budu uspešno zaključeni pregovori, 2024. godine trebalo bi da bude potpisan pristupni sporazum sa Srbijom i Crnom Gorom.

Sledeći, i poslednji korak je ratifikacija pristupnih sporazuma, što bi značilo i ulazak u ponopravno članstvo.

Ne samo dve zemlje, već ceo region

Kako je pre nekoliko dana objavio “Fajnanšel tajms” (FT), plan EU je da u svoje članstvo primi šest balkanskih država: Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, BiH, ali i samoproklamovanu državu Kosovo.

Glavni razlog za to je što Brisel smatra da je ovo “teren” preko kog se na hiljade migranata domogne tla Unije.

Međutim, FT navodi i da strategi EU strahuju da Rusija opasno širi svoju zonu uticaja, upravo na području gde tradicionalno već ima saveznike - Zapadnom Balkanu.

Moguće izmene i slučaj Španije

Međutim, Nacrt ovog dokumenta, ovako kako za sada izgleda, nije i konačan jer svaka zemlja članica Unije, može da pošalje svoje predloge, ali i zamerke, kao što je to prethodih dana učinila Španija.

Naime, ova zemlja je EU prosledila niz protestnih dokumenata, u kojima između ostalog piše da se protive korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana), ali i da za njih “Kosovo nije deo procesa proširenja”.

Takođe, jedan od predloga je da se Kosovo može posmatrati samo kao region u okviru Srbije. Naravno, Španija ovo ne radi zbog Srbije, već pre svega imajući u vidu svoje interese, naročito imajući u vidu prošlogodišnje iskustvo sa Katalonijom. Međutim, da li će se ova opaska naći u konačnom tekstu strategije, videće se već za nekoliko dana.

Pre prijema, rešenje svih otvorenih pitanja

Ipak, postoji i jedna stvar koja je zajednička svim predlozima koji se odnose na ovaj dokument, jeste da će zemlje Zapadnog Balkana, pre konačnog prijema u EU, morati da reše sva otvorena pitanja koja postoje već godinama, odnosno decenijama.

Pravno obavezujući sporazum - obavezan!

Čini se da je pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine sve bliža realnost, imajući u vidu i Nacrt strategije, ali i izjave koje u poslednje vreme sve češće ponavljaju i srpski i evropski zvaničnici.

-  EU očekuje od Srbije pravno obavezujući dokument sa Prištinom, posle kojeg bi mogli da postanemo članica EU - rekao je pre nekoliko dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je ponovio i nešto ranije, ali i krajem prošle godine, a to se ovih dana moglo čuti i od predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija.

Šta je sa ostalim zemljama?

Za zemlje regiona, u Nacrtu strategije za proširenje Zapadnog Balkana piše da bi 2019. Albanija i Makedonija trebalo da otvore pristupne pregovore sa Briselom, a BiH da dobije status kandidata za članstvo u EU, podsjeća portal. Makedonija bi trebalo da postigne opipljive rezultate u rešavanju spora oko imena zemlje.

Što se Kosova tiče, piše da do kraja 2019. mora postići punu normalizaciju odnosa sa Srbijom, čime bi otvorilo put napretka prema Evropi. Bosna i Hercegovina bi do kraja 2023. trebalo da postigne napredak u reformama i funkcionalnosti kako bi bila spremna za otvaranje pristupnih pregovora.

Strategija o Zapadnom Balkanu usvojena 6. februara u Strazburu, a samo dan nakon toga, tačnije 7. februara, evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han dolazi u zvaničnu posetu Srbiji.

(Blic)

KOMENTARI18
POŠALJITE PORUKU

Poglavlja 23 i 24

05.02.2018 09:08

Kada ce BiH ispuniti poglavlja 23 i 24 vezano za pravosudje i unutrasnje poslove.Nakon izbora u zajednickim institucijama ce biti nova podjela u zajednickim organima tako da Mektic nece biti vise ministar bezbjednosti.To tako inace ide u savjetu ministara.Bilo ih je dosta Radoncic itd itd Kada bi Mektic ostao ministar bezbjednosti nesto bi bilo uradjeno na nivou BiH.Medjutim u BiH unutrasnji poslovi su podjeljeni i na MUP Republike Srpske i na kantonalne mupove.

Bolest ovog naroda je neizlijeciva . Prvo mora te se brinut za svoju drzavu BiH . Drugo nema srece kako god okrenete jer je dosta neoravde ucinjeno nad drugim pa kako se nadat dobru . Priznajte genocid i gradite svoju drzavu tu je kljuc .

Bajker

05.02.2018 09:30

Nije dobra ideja da Srbija ide prije BiH, jer će se Srbi više iseljavati. Eno, katoličke župe u BiH, ne mogu da pronađu ni 400.000 katolika, na svom popisu, a na državnom ih bilo 550.000. Onda i taj autoput. To će biti autoput da se što više Srba iseli i što više Sandžaklija doseli. Nije to džaba dogovoreno u Istambulu i još samo preostaje da vidimo, da li to ima neke veze s onim Vučićevim trkeljanjem o carinskoj uniji, a koja liči na ono što su neki zvali "krnja Jugoslavija" Cijelo vrijeme vam govorim, potreban nam je novi nastup, da budemo partneri zapadu pa da on nas podržava, a ne Federaciju.

Proleter

05.02.2018 09:55

Ове бирократе, а и они који лажу овај народ, “заборављају” да је Шпанија прошле седмице закуцала врата ЕУ за нова проширења. Наиме, Шпанија је 30. јануара 2018., уочи усвајања документа о проширењу ЕУ на простор западног Балкана (“Enlargement Strategy”), Европском парламенту поднијела дипломатску ноту против укључења тзв. „Косова“ у ЕУ. За сада је познато да је дипломатском нотом Шпанија објавила надлежној установи ЕУ свој став да се противи употреби термина "Western Balkans" (Западни Балкан) и свој став да „Косово није део процеса проширења“. Из њеног става произилазе три истине: (1) Шпанија је против интеграције “Косова” у ЕУ; (2) Шпанија је против интеграције територијалног агрегата званог “Западни Балкан” у ЕУ; (3) Услед шпанског противљења, сав досадашњи и будући процес преговора о пријему Србије без Космета и сепаратистичке творевине „Косово“, као и других држава са несређеним унутрашњим стањем (БиХ, Македонија, дјелом и Црна Гора) у ЕУ су бесмислено губљење времена. Лаковијерни који мисле да ће Шпанија попустити и промијенити мишљење, нека погледају како је иста уређена: Шпанија је држава издјељена на покрајине, многе од њих (са већом или мањом) сепаратистичком тенденцијом. Дакле, ако би нпр. прихватила улазак нарко-државе Косово у ЕУ, Шпанија би допустила преседан који би могао бити кобан по њено јединство. Стога ће Шпанија - из сопствених интереса - учинити све да до тога не дође јер ће се у супротном сама распасти.

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

05.02.2018 13:09

Bajker? Misliš genocid nad Srbima ? Da bilo bih lijepo da zvanično Sarajevo prizna bezbroj zločina, dolazak al Kaide na tlu b i h i porast ekstremizma, i Nedaj boze hapšenje zločinaca koji slobodno šetaju Sarajevom. Tako je onda možda možemo da zajedno radimo na dobrobit “zajedničke “ države.

M

05.02.2018 14:22

Epistahije

05.02.2018 09:08

Nema ništa ni od Srbije ni od BiH. To je po Dodiku prenošenje ovlasti sa entiteta i on će to sptiječiti.

Tako je..Nedaj Dodo..

roky

05.02.2018 11:20

Tako je Dodo nedaj narodu da lagano umire. Skrati nam muke blokiraj sve.

boky

05.02.2018 11:52

Rezervat

05.02.2018 09:08

Svi Hrvati u BiH imaju HR pasose,dosta Srba ima Srbijanske a bice ih sve vise kako se Srbija bude priblizavala EU a ova nasa BiH osta jedan geto u kome dobro zivi 10%stanovnistva koji se bave politikom ili su bliski njima a ostalo cemer i jad.

Reservat za evropske indijance.

Re

05.02.2018 09:50

To je bitno da je to rezervat, kod nas evo raste ekonomija, produzen je zivotni vek stanovnistva, djeca sjede u toplim ucionicama, penzije iznad prosjeka.. koja bolest majko mila.

re @re

05.02.2018 10:07

Mislio sam na HR pasos sa kojim se lagano preselis u EU i radis bez ogranicenja.

Rezervat

05.02.2018 11:21

Samo idite ili ostaninte isti vrag samo jedno shvatite nigdje nije kao kod kuce i Bosna je majka mnogima samo jos to nerazumiju al i magarac se vremenom promjeni tako Vucic kace,dakle nada za bolje postoji al to je za one koji mogu razumjeti mada mnogi nemaju tu privilegiju. Nazalost.

RE

05.02.2018 13:05

nejaki smo za EU

05.02.2018 10:02

Dan D za Zapadni Balkan je bio XIV izvanredni kongres Saveza komunista Jugoslavije 22.01.1990.godine.

Slazem se.

Adaz

05.02.2018 10:23

mrmak

05.02.2018 11:19

Sto prije natjerati u tzv EU (citaj nato),da mogu slati u rat protiv Rusa,Islama,i nejakog svijeta.Sto prije to bolje..

BABA11CC

05.02.2018 11:37

Bravo za Srbiju koja ce prije BiH uci u EU i tako ce biti pojacana granica na Drini izmedju Srbije i Drzave BiH i propala rs ce biti izolovana od Srbije!

Gojko Kengur

06.02.2018 13:28

Nismo mogli svi u Jugoslaviju zajedno, kako ćemo u Evropi zajedno? Mani se Evrope!! Nema tamo ništa! Samo cigani u lepe masne ko krade pare od druge budale! Al Ajde. Toj je sad cool, toj je moda!

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.