Анализа и најава: Феномен Супербоула - више од игре!

Његово величанство новац! У сусрет "утакмици свих утакмица" у Америци.  Супербоул – света реч америчког спорта! Током ноћи између недеље и понедељка од 00:30 часова по нашем времену на програму је највећи спортски догађај у САД – Супербоул.

Остали спортови 04.02.2018 | 21:30
Анализа и најава: Феномен Супербоула - више од игре!
У овогодишњем финалу НФЛ лиге у леденом Минеаполису ће играти најдоминантнији тим овог века Њу Ингланд Петриотси и екипа која на титулу чека од 1960. Филаделфија Иглси.

Оба тима су до финала стигла са по 15 победа и три пораза у текућој сезони, а оба се ослањају на своје квотербекове, Петси на МВП-ја сезоне Тома Брејдија, а Иглси на Ника Фолса.

И док је Брејди већ 18 година конснтатно главна узданица Патриота, Фолс је откровење плеј-офа јер су већ сви отписали Иглсе након повреде Карсона Венца, упркос најбољем учинку у конференцији.

Фолс је прво поузданом контролом напада крунисао сјајну игру одбране у победи над прошлогодишњим учесником СБ Атланта Фалконсима са 15:10, а онда експлодирао у финалу НФЦ бацивши три тачдауна у убедљивом тријумфу над Минесота Вајкингсима 38:7.

С друге стране, Брејди је у 40. години проглашен за најбољег играча сезоне, по чему је најстарији у историји НФЛ. Бацио је 4.577 јарди, 32 тачдауна и осам пресечених лопти у својој 18. сезони у НФЛ.

Игра осми пут у Супербоулу, који је до сада освојио пет пута. Навијачи највише радује чињеница да осим већ дуго повређеног Венца, оба тима у меч улазе са саставима који су стандардни у плеј-офу.

Главни адут Иглса уз Фолса и одбрану је и тајт-енд Зек Ерц, најбољи хватач тима са осам тачдауна ове сезоне.

С друге стране, и Петси коначно могу да се максимално ослоне на своју "звер" на ТЕ позицији Роба Гронковског (1.085 јарде, 8ТД), а одличан је и ранинбек Дион Луис са шест истрчаних ТД.

Два тима постижу идентичан број поена по мечу – 28,6, Петси освајају нешто више јарди (406-380), углавном захваљујући Брејдију.

"Ту су Том и још десеторица момака на терену. Не можемо се концентрисати само на једног човека, ако желимо победу. Морамо се фокусирати на цео њихов напад, јер они имају неколико фантастичних играча. Морамо бити своји. Морамо радити исправно ситне ствари, не смемо победити сами себе", опрезан је уочи утакмице дефанзивни текл Иглса Флечер Кокс.

Иглси су до сада три пута били шампиони, али ниједном нису славили у Супербоул ери. Два пута су губили финале, 1980. и последње 2004. у којем су поражени управо од Петса.

Због тога ће свакако бити под већим притиском од ривала из Бостона.

Оно што је за Европљане и Јужноамериканце, рецимо, финале Светског првенства у фудбалу, то је за Американце Супербоул - најважнији спортски догађај, "утакмица свих утакмица". Последњи меч сезоне у америчком 
фудбалу је глобални феномен, који одавно превазилази тло САД, који се попут вируса шири остатком планете. Можда нама кошарка и НБА лига звучи примамљивије, али Амери немају дилеме. Скорашње истраживање каже да од оних који прате бар један спорт, НФЛ је на првом месту са 35 одсто, на другом је бејзбол са 14 одсто, а на трећем... Не, није кошарка, сокер, хокеј, него опет амерички фудбал, али онај колеџ.

Иако има спортски предзнак, Супербоул је много више од гурања, ударања, хватања јајасте лопте, то је и шоубизнис, фабрика за прављење новца. Милијарде долара се обрну током недеље Супербоула, а ове године ће становници леденог Минеаполиса осетити благодети борбе за чувени трофеј Винса Ломбардија (висок је 53 центиметра, тежак 3 килограма, а вреди 25.000 долара).

Процењује се да ће ове године током Супербоула да се потроши око 15 милијарди долара на робу, дресове и храну који су у вези са овим догађајем. Само на Дан захвалности Американци поједу више хране и попију више пића него на дан Суперобула. Традиција каже да продаја ТВ апарата "преко баре" иде најбоље те недеље пред велику утакмицу јер не гледа се тај спектакл на старом телевизору. Тог дана нема ниједног спортског догађаја. Не играју се утакмице НБА и НХЛ. Једноставно, очи целе Америке ове године биће упрте у стадион УС Бенк у Минеаполису.

Улазница за први Супербоул одигран 15. јануара 1967. године на легендарном Колосеуму у Лос Анђелесу, када су Грин Беј Пекерси савладали Канзас Сити Чифсе - 35:10, коштала је шест долара, а сада од 950 до 5.000 долара. Наравно, то су званичне цене, не морамо ни да наводимо да су свих 66.655 карата колико стаје гледалаца на велелепном стадиону вредном 1.129.000.000 долара, разграбљене (очекује се да Филадефија има више навијача). На црном тржишту оне коштају бар пет, шест пута више. Места у посебним ВИП ложама, најближе терену коштаће око 5.000 долара, а они су намењени спонзорима, породицама играча и познатим личностима. 

Поређења ради, сезонска карта за мечеве Минесоте Викинга за иста та места кошта 4.000 долара. Каква би јагма тек била за златним парчетом папира да су домаћи Викинзи били учесници Супербоула, а пали су на претпоследњем степенику од Иглса у Филаделфији и нису постали први тим у историји који се борио за круну на свом стадиону.

Шта тек да кажемо за индустрију маркетинга? Из године у годину цена рекламног блока током Супербоула скаче до неслућених висина. Ове године, реклама од пола минута кошта тричавих 7.700.000 долара. За велике - права ситница. Оне се утркују ко ће имати више тих рекламних блокова од 30 секунди, ко ће имати бољи, ефектнији, продорнији спот. Старо правило адвертајзинга у Америци каже да си популаран и богат колико имаш реклама.

Где је спорт, ту је и музика. На полувремену 52. Супербоула част да забавља гледаоце на 20-минутном спектаклу имаће Џастин Тимберлејк. Наравно, и ове године се очекује спектакуларна сценографија. За час 
посла, док играчи оду на заслужени одмор, стадион се претвори у музичку арену. Пре утакмице, чувена Пинк певаће химну САД. Мини концертом током Супербула значи да си те године најпопуларнији у САД. На полувремену "утакмице свих утакмица" претходних година певале су велике звезде: Мајкл Џексон, Џенет Џексон, Мадона, У2, Пол Мекартни, Бјонсе, Кети Пери, Бруно Марс...

Да се мало вратимо спорту, Њу Ингланд ће имати прилику да се изједначи са љутим ривалом из АФЦ Питсбургом по броју трофеја Винса Ломбардија. Стилерси имају шест и по томе су рекордери. По пет имају: Њу Ингланд Петриотси, Далас Каубојси и Сан Франциско Фортинајнерси, по четири Грин Беј Пекерси и Њујорк Џајантси... Екипа из Бостона је рекордер са 10 учешћа у Супербоулу, а Том Брејди је најтрофејнији играч са пет прстенова из седам финала. С друге стране, Филаделфија нема још круну најбоље екипе у НФЛ, а пре 13 године изгубили су Супербоул управо од Њу Ингланда (24:21).

Град у Пенсилванији сви у Америци сматрају за лузерски, најмалерознији. Последњих 35 година само је бејзбол тим донео граду трофеј, и то 2008. године.

Супербоул ЛИИ:
00:30 Петриотс – Иглс
У.С. Банк стадион, Минеаполис, 73.000
Химна САД: Пинк; Шоу на полувремену: Џастин Тимберлејк
Цена 30 секунди рекламе: 7,7 милиона $$$!

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар