Analiza i najava: Fenomen Superboula - više od igre!

Njegovo veličanstvo novac! U susret "utakmici svih utakmica" u Americi.  Superboul – sveta reč američkog sporta! Tokom noći između nedelje i ponedeljka od 00:30 časova po našem vremenu na programu je najveći sportski događaj u SAD – Superboul.

Ostali sportovi 04.02.2018 | 21:30
Analiza i najava: Fenomen Superboula - više od igre!
U ovogodišnjem finalu NFL lige u ledenom Mineapolisu će igrati najdominantniji tim ovog veka Nju Ingland Petriotsi i ekipa koja na titulu čeka od 1960. Filadelfija Iglsi.

Oba tima su do finala stigla sa po 15 pobeda i tri poraza u tekućoj sezoni, a oba se oslanjaju na svoje kvoterbekove, Petsi na MVP-ja sezone Toma Brejdija, a Iglsi na Nika Folsa.

I dok je Brejdi već 18 godina konsntatno glavna uzdanica Patriota, Fols je otkrovenje plej-ofa jer su već svi otpisali Iglse nakon povrede Karsona Venca, uprkos najboljem učinku u konferenciji.

Fols je prvo pouzdanom kontrolom napada krunisao sjajnu igru odbrane u pobedi nad prošlogodišnjim učesnikom SB Atlanta Falkonsima sa 15:10, a onda eksplodirao u finalu NFC bacivši tri tačdauna u ubedljivom trijumfu nad Minesota Vajkingsima 38:7.

S druge strane, Brejdi je u 40. godini proglašen za najboljeg igrača sezone, po čemu je najstariji u istoriji NFL. Bacio je 4.577 jardi, 32 tačdauna i osam presečenih lopti u svojoj 18. sezoni u NFL.

Igra osmi put u Superboulu, koji je do sada osvojio pet puta. Navijači najviše raduje činjenica da osim već dugo povređenog Venca, oba tima u meč ulaze sa sastavima koji su standardni u plej-ofu.

Glavni adut Iglsa uz Folsa i odbranu je i tajt-end Zek Erc, najbolji hvatač tima sa osam tačdauna ove sezone.

S druge strane, i Petsi konačno mogu da se maksimalno oslone na svoju "zver" na TE poziciji Roba Gronkovskog (1.085 jarde, 8TD), a odličan je i raninbek Dion Luis sa šest istrčanih TD.

Dva tima postižu identičan broj poena po meču – 28,6, Petsi osvajaju nešto više jardi (406-380), uglavnom zahvaljujući Brejdiju.

"Tu su Tom i još desetorica momaka na terenu. Ne možemo se koncentrisati samo na jednog čoveka, ako želimo pobedu. Moramo se fokusirati na ceo njihov napad, jer oni imaju nekoliko fantastičnih igrača. Moramo biti svoji. Moramo raditi ispravno sitne stvari, ne smemo pobediti sami sebe", oprezan je uoči utakmice defanzivni tekl Iglsa Flečer Koks.

Iglsi su do sada tri puta bili šampioni, ali nijednom nisu slavili u Superboul eri. Dva puta su gubili finale, 1980. i poslednje 2004. u kojem su poraženi upravo od Petsa.

Zbog toga će svakako biti pod većim pritiskom od rivala iz Bostona.

Ono što je za Evropljane i Južnoamerikance, recimo, finale Svetskog prvenstva u fudbalu, to je za Amerikance Superboul - najvažniji sportski događaj, "utakmica svih utakmica". Poslednji meč sezone u američkom 
fudbalu je globalni fenomen, koji odavno prevazilazi tlo SAD, koji se poput virusa širi ostatkom planete. Možda nama košarka i NBA liga zvuči primamljivije, ali Ameri nemaju dileme. Skorašnje istraživanje kaže da od onih koji prate bar jedan sport, NFL je na prvom mestu sa 35 odsto, na drugom je bejzbol sa 14 odsto, a na trećem... Ne, nije košarka, soker, hokej, nego opet američki fudbal, ali onaj koledž.

Iako ima sportski predznak, Superboul je mnogo više od guranja, udaranja, hvatanja jajaste lopte, to je i šoubiznis, fabrika za pravljenje novca. Milijarde dolara se obrnu tokom nedelje Superboula, a ove godine će stanovnici ledenog Mineapolisa osetiti blagodeti borbe za čuveni trofej Vinsa Lombardija (visok je 53 centimetra, težak 3 kilograma, a vredi 25.000 dolara).

Procenjuje se da će ove godine tokom Superboula da se potroši oko 15 milijardi dolara na robu, dresove i hranu koji su u vezi sa ovim događajem. Samo na Dan zahvalnosti Amerikanci pojedu više hrane i popiju više pića nego na dan Superobula. Tradicija kaže da prodaja TV aparata "preko bare" ide najbolje te nedelje pred veliku utakmicu jer ne gleda se taj spektakl na starom televizoru. Tog dana nema nijednog sportskog događaja. Ne igraju se utakmice NBA i NHL. Jednostavno, oči cele Amerike ove godine biće uprte u stadion US Benk u Mineapolisu.

Ulaznica za prvi Superboul odigran 15. januara 1967. godine na legendarnom Koloseumu u Los Anđelesu, kada su Grin Bej Pekersi savladali Kanzas Siti Čifse - 35:10, koštala je šest dolara, a sada od 950 do 5.000 dolara. Naravno, to su zvanične cene, ne moramo ni da navodimo da su svih 66.655 karata koliko staje gledalaca na velelepnom stadionu vrednom 1.129.000.000 dolara, razgrabljene (očekuje se da Filadefija ima više navijača). Na crnom tržištu one koštaju bar pet, šest puta više. Mesta u posebnim VIP ložama, najbliže terenu koštaće oko 5.000 dolara, a oni su namenjeni sponzorima, porodicama igrača i poznatim ličnostima. 

Poređenja radi, sezonska karta za mečeve Minesote Vikinga za ista ta mesta košta 4.000 dolara. Kakva bi jagma tek bila za zlatnim parčetom papira da su domaći Vikinzi bili učesnici Superboula, a pali su na pretposlednjem stepeniku od Iglsa u Filadelfiji i nisu postali prvi tim u istoriji koji se borio za krunu na svom stadionu.

Šta tek da kažemo za industriju marketinga? Iz godine u godinu cena reklamnog bloka tokom Superboula skače do neslućenih visina. Ove godine, reklama od pola minuta košta tričavih 7.700.000 dolara. Za velike - prava sitnica. One se utrkuju ko će imati više tih reklamnih blokova od 30 sekundi, ko će imati bolji, efektniji, prodorniji spot. Staro pravilo advertajzinga u Americi kaže da si popularan i bogat koliko imaš reklama.

Gde je sport, tu je i muzika. Na poluvremenu 52. Superboula čast da zabavlja gledaoce na 20-minutnom spektaklu imaće Džastin Timberlejk. Naravno, i ove godine se očekuje spektakularna scenografija. Za čas 
posla, dok igrači odu na zasluženi odmor, stadion se pretvori u muzičku arenu. Pre utakmice, čuvena Pink pevaće himnu SAD. Mini koncertom tokom Superbula znači da si te godine najpopularniji u SAD. Na poluvremenu "utakmice svih utakmica" prethodnih godina pevale su velike zvezde: Majkl Džekson, Dženet Džekson, Madona, U2, Pol Mekartni, Bjonse, Keti Peri, Bruno Mars...

Da se malo vratimo sportu, Nju Ingland će imati priliku da se izjednači sa ljutim rivalom iz AFC Pitsburgom po broju trofeja Vinsa Lombardija. Stilersi imaju šest i po tome su rekorderi. Po pet imaju: Nju Ingland Petriotsi, Dalas Kaubojsi i San Francisko Fortinajnersi, po četiri Grin Bej Pekersi i Njujork Džajantsi... Ekipa iz Bostona je rekorder sa 10 učešća u Superboulu, a Tom Brejdi je najtrofejniji igrač sa pet prstenova iz sedam finala. S druge strane, Filadelfija nema još krunu najbolje ekipe u NFL, a pre 13 godine izgubili su Superboul upravo od Nju Inglanda (24:21).

Grad u Pensilvaniji svi u Americi smatraju za luzerski, najmalerozniji. Poslednjih 35 godina samo je bejzbol tim doneo gradu trofej, i to 2008. godine.

Superboul LII:
00:30 Petriots – Igls
U.S. Bank stadion, Mineapolis, 73.000
Himna SAD: Pink; Šou na poluvremenu: Džastin Timberlejk
Cena 30 sekundi reklame: 7,7 miliona $$$!

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar