Петковић: Звездин успјех је огроман, јер је Суперлига слаба!

Легенда југословенског фудбала Дејан Рамбо Петковић прича зашто је успех Звезде у ЛЕ велики, о бразилском тржишту и милионима евра.

Фудбал 03.02.2018 | 20:45
Петковић: Звездин успјех је огроман, јер је Суперлига слаба!
Од доба кад су за Звезду играли Еврандро или Борха прошло је шест, седам година, тржиште у Бразилу преплавили су скаути па су могућности Звезде да пробере квалитет тамо, све тање.

Због тога се треба окренути домаћим снагама и сопственој школи. Петковић је у Анталији посетио тим Звезде.

“Први пут сам у Анталији, указала се прилика да сам слободан и да имам времена да дођем, а одавно Звезда није била у пролећном делу такмичења и врло је битна свака подршка. Неће бити лако, против ЦСКА имамо утакмицу за 11 дана ако се не варам. Не познајем довољно тим ЦСКА да бих могао да кажем нешто више што се тиче те утакмице, али мислим да имамо шансе. Имамо добрих играча. Нажалост, чуо сам да се повредио Боаћи, али и ако он не буде играо има ту других играча који могу да га замене и које сам гледао јесенас. Нарочито Пешић”, каже Петковић. 

На констатацију новинара да у тиму има више Нишлија (браћа Илић, Радоњић, Пешић), “Рамбо” каже да и треба да их има. 

“И треба да има Нишлија, али свако ко је квалитетан без обзира на то да ли је из Ниша или није. Али наравно да то прија и годи, поготово та деца коју ја познајем одмалена. Илићи су узраста као моја деца, Радоњића исто знам док је био у Нишу па после кад је прешао после у Београд у Телеоптик, одатле знам њега и Живковића, а Пешић је из мог села. И њега знам као дете. Тај нишки крај је препун талената”.

Упитан да прокоментарише успех на који се чекало 25 година Петковић каже да је то објективно мање времена због разних нефудбалских фактора.

“Рекао бих да се чека мање јер не чекамо ми опет исти резултат после освајања. Имали смо великих проблема. Па ембарго, па распад државе, па нисмо имали такмичења. Чека се, али то је и зато што нас наш домаћи фудбал дефаворизује. То није добро такмичење, није довољно јако да теби могућност да направиш резултат и уиграш екипу, да имаш јаке утакмице да би био равноправан".

По његовом мишљењу - иако се често прича о новцу, превиђа се колико је он битан тимови један другом стану "на црту".

"Заборављамо неке ствари које су врло битне у фудбалу. А то је велика финансијска разлика. Звезда кад изађе напоље игра са екипом у којој један играч кошта као цео тим Црвене звезде. И онда се каже "а нема то везе". Има везе у професионалном фудбалу, то јако мења ствари. Тако да се ја радујем што се Звезда вратила, треба бити у Европи и за пар година би се могло размишљати и о Лиги шампиона и неким бољим резултатима. Али за сада сваке године Европа, сваке године да прође јесењи део да презими. Пар година треба ту плана и рада да се врати. Не може преко ноћи”, каже Рамбо.

Осим тога, Петковић каже да бразилски фудбал није исти сад и пре шест, седам година. Тржиште је толико ојачало да најслабији тимови у Бразилу имају милионске буџете, а сваки играч који се иоле покаже одмах постаје прескуп.

"Готово је сад с појачањима. Звезда нема те могућности, можда чак нема ни потребе. То може понекад да се укаже нека прилика јер је бразилско првенство и бразилски фудбал финансијски много отишао горе. Много је скупо, сад више не можеш ти себи да приуштиш неког играча, а да је за Црвену звезду. У мом виђењу, који игра било где да га ви знате. Једино можеш да доведеш дете које ти не познајеш и да га доведеш овде. А иначе играча који год се истакне, он је милионски, а то Звезда не може себи да приушти, не може да приушти ни плату. Могу да дођу неафирмисани потенцијали или играчи из неког малог клуба са великим потенцијалом".

А такви играчи су неретко лутрија јер је много талената из Бразила пропадало и нестајало током година.

"То је тешко наћи пошто је бразилско тржиште препуно скаута из Европе. Ја сам успео сад кад сам био у Виторији да пронађем и доведем пар играча и да то буде јефтино, да се ти играчи продају и да финансијски повратак буде 6.000 одсто. Али се то не дешава сваког дана. Треба имати могућности, мало среће, доста рада. Што се Црвене звезде тиче, кад доводи неког играча, поготово ранијих година. Доведеш играча и хоћеш да одмах игра, не знаш како је дошао, да ли је дошао спреман, повређен, неприпремљен, а ти га доведеш пред само такмичење. Зависи од ситуације. Не може, мора организованије и да знаш да доведеш играча да се прилагоди средини”, објашњава Петковић.

“Најбољи пример вам је овде Лудогорец. Јуче сам их баш видео јер смо у истом хотелу овде и јуче баш видим једног играча који је био мој играч из Атлетико Параненсеа, леви бек. Њих деветорица кад су ме заскочили, кажу 'ееее професоре', гледам 'колико вас има?'. Причао с њима, сликао се и тако. Раде организовано. Наравно, не мислим да би требало да у Звезди буде девет Бразилаца, али кад се нешто ради, ради се системски и онда има шансе за тако нешто”.

Због свега наведеног је мала вероватноћа да се ће се Звезди десити неки играч сличан калибру који су били Кристијан Борха или Евандро.

"Евандро је био пре шест година ако се не варам. Фудбал у Бразилу пре шест година и сада није исти. Неко поређење нетачно, али отприлике ако је играч у Бразилу пре шест година зарађивао 200 марака, сада зарађује 2000 марака. Тржиште је отишло пет до десет пута горе, преплаћени су играчи, поготово ови који се враћају из Европе. Ушло је много пара од телевизије. Најслабији буџет прве лиге је 25 милиона евра. То су они који уђу из друге у прву, мали клуб. А да не говорим за Фламенго који има 200 милиона долара буџет прошле године. Потрошио 100 милиона на играче. То су већ озбиљне цифре чак и за европске клубове. Палмеирас је претходне године био првак, ове године је Коринтијанс па је потрошио 100 милиона долара. Ни то није плански, али има се пара па онда троше”, рекао је Петковић.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар