Petković: Zvezdin uspjeh je ogroman, jer je Superliga slaba!

Legenda jugoslovenskog fudbala Dejan Rambo Petković priča zašto je uspeh Zvezde u LE veliki, o brazilskom tržištu i milionima evra.

Fudbal 03.02.2018 | 20:45
Petković: Zvezdin uspjeh je ogroman, jer je Superliga slaba!
Od doba kad su za Zvezdu igrali Evrandro ili Borha prošlo je šest, sedam godina, tržište u Brazilu preplavili su skauti pa su mogućnosti Zvezde da probere kvalitet tamo, sve tanje.

Zbog toga se treba okrenuti domaćim snagama i sopstvenoj školi. Petković je u Antaliji posetio tim Zvezde.

“Prvi put sam u Antaliji, ukazala se prilika da sam slobodan i da imam vremena da dođem, a odavno Zvezda nije bila u prolećnom delu takmičenja i vrlo je bitna svaka podrška. Neće biti lako, protiv CSKA imamo utakmicu za 11 dana ako se ne varam. Ne poznajem dovoljno tim CSKA da bih mogao da kažem nešto više što se tiče te utakmice, ali mislim da imamo šanse. Imamo dobrih igrača. Nažalost, čuo sam da se povredio Boaći, ali i ako on ne bude igrao ima tu drugih igrača koji mogu da ga zamene i koje sam gledao jesenas. Naročito Pešić”, kaže Petković. 

Na konstataciju novinara da u timu ima više Nišlija (braća Ilić, Radonjić, Pešić), “Rambo” kaže da i treba da ih ima. 

“I treba da ima Nišlija, ali svako ko je kvalitetan bez obzira na to da li je iz Niša ili nije. Ali naravno da to prija i godi, pogotovo ta deca koju ja poznajem odmalena. Ilići su uzrasta kao moja deca, Radonjića isto znam dok je bio u Nišu pa posle kad je prešao posle u Beograd u Teleoptik, odatle znam njega i Živkovića, a Pešić je iz mog sela. I njega znam kao dete. Taj niški kraj je prepun talenata”.

Upitan da prokomentariše uspeh na koji se čekalo 25 godina Petković kaže da je to objektivno manje vremena zbog raznih nefudbalskih faktora.

“Rekao bih da se čeka manje jer ne čekamo mi opet isti rezultat posle osvajanja. Imali smo velikih problema. Pa embargo, pa raspad države, pa nismo imali takmičenja. Čeka se, ali to je i zato što nas naš domaći fudbal defavorizuje. To nije dobro takmičenje, nije dovoljno jako da tebi mogućnost da napraviš rezultat i uigraš ekipu, da imaš jake utakmice da bi bio ravnopravan".

Po njegovom mišljenju - iako se često priča o novcu, previđa se koliko je on bitan timovi jedan drugom stanu "na crtu".

"Zaboravljamo neke stvari koje su vrlo bitne u fudbalu. A to je velika finansijska razlika. Zvezda kad izađe napolje igra sa ekipom u kojoj jedan igrač košta kao ceo tim Crvene zvezde. I onda se kaže "a nema to veze". Ima veze u profesionalnom fudbalu, to jako menja stvari. Tako da se ja radujem što se Zvezda vratila, treba biti u Evropi i za par godina bi se moglo razmišljati i o Ligi šampiona i nekim boljim rezultatima. Ali za sada svake godine Evropa, svake godine da prođe jesenji deo da prezimi. Par godina treba tu plana i rada da se vrati. Ne može preko noći”, kaže Rambo.

Osim toga, Petković kaže da brazilski fudbal nije isti sad i pre šest, sedam godina. Tržište je toliko ojačalo da najslabiji timovi u Brazilu imaju milionske budžete, a svaki igrač koji se iole pokaže odmah postaje preskup.

"Gotovo je sad s pojačanjima. Zvezda nema te mogućnosti, možda čak nema ni potrebe. To može ponekad da se ukaže neka prilika jer je brazilsko prvenstvo i brazilski fudbal finansijski mnogo otišao gore. Mnogo je skupo, sad više ne možeš ti sebi da priuštiš nekog igrača, a da je za Crvenu zvezdu. U mom viđenju, koji igra bilo gde da ga vi znate. Jedino možeš da dovedeš dete koje ti ne poznaješ i da ga dovedeš ovde. A inače igrača koji god se istakne, on je milionski, a to Zvezda ne može sebi da priušti, ne može da priušti ni platu. Mogu da dođu neafirmisani potencijali ili igrači iz nekog malog kluba sa velikim potencijalom".

A takvi igrači su neretko lutrija jer je mnogo talenata iz Brazila propadalo i nestajalo tokom godina.

"To je teško naći pošto je brazilsko tržište prepuno skauta iz Evrope. Ja sam uspeo sad kad sam bio u Vitoriji da pronađem i dovedem par igrača i da to bude jeftino, da se ti igrači prodaju i da finansijski povratak bude 6.000 odsto. Ali se to ne dešava svakog dana. Treba imati mogućnosti, malo sreće, dosta rada. Što se Crvene zvezde tiče, kad dovodi nekog igrača, pogotovo ranijih godina. Dovedeš igrača i hoćeš da odmah igra, ne znaš kako je došao, da li je došao spreman, povređen, nepripremljen, a ti ga dovedeš pred samo takmičenje. Zavisi od situacije. Ne može, mora organizovanije i da znaš da dovedeš igrača da se prilagodi sredini”, objašnjava Petković.

“Najbolji primer vam je ovde Ludogorec. Juče sam ih baš video jer smo u istom hotelu ovde i juče baš vidim jednog igrača koji je bio moj igrač iz Atletiko Paranensea, levi bek. Njih devetorica kad su me zaskočili, kažu 'eeee profesore', gledam 'koliko vas ima?'. Pričao s njima, slikao se i tako. Rade organizovano. Naravno, ne mislim da bi trebalo da u Zvezdi bude devet Brazilaca, ali kad se nešto radi, radi se sistemski i onda ima šanse za tako nešto”.

Zbog svega navedenog je mala verovatnoća da se će se Zvezdi desiti neki igrač sličan kalibru koji su bili Kristijan Borha ili Evandro.

"Evandro je bio pre šest godina ako se ne varam. Fudbal u Brazilu pre šest godina i sada nije isti. Neko poređenje netačno, ali otprilike ako je igrač u Brazilu pre šest godina zarađivao 200 maraka, sada zarađuje 2000 maraka. Tržište je otišlo pet do deset puta gore, preplaćeni su igrači, pogotovo ovi koji se vraćaju iz Evrope. Ušlo je mnogo para od televizije. Najslabiji budžet prve lige je 25 miliona evra. To su oni koji uđu iz druge u prvu, mali klub. A da ne govorim za Flamengo koji ima 200 miliona dolara budžet prošle godine. Potrošio 100 miliona na igrače. To su već ozbiljne cifre čak i za evropske klubove. Palmeiras je prethodne godine bio prvak, ove godine je Korintijans pa je potrošio 100 miliona dolara. Ni to nije planski, ali ima se para pa onda troše”, rekao je Petković.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar